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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  18/08/1997
Data da última atualização:  18/08/1997
Autoria:  RODRIGUES, O.; DIDONET, A. D.; LHAMBY, J. C. B.; BERTAGNOLLI, P. F.
Afiliação:  1-4 Embrapa Trigo.
Título:  Efeito da cultura de soja na disponibilidade de nitrogênio no sistema de produção agrícola.
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Trigo. Soja: resultados de pesquisa do Centro Nacional de Pesquisa de Trigo, 1996/97. Passo Fundo, 1997.
Páginas:  p. 135-142
Série:  (EMBRAPA-CNPT. Documentos, 35).
ISSN:  0101-6644
Idioma:  Português
Notas:  Trabalho apresentado na XXV Reunião de Pesquisa de Soja da Região Sul, Passo Fundo, 1997.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT12140 - 1UMTPL - --633.34072E53s
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  12/08/2022
Data da última atualização:  12/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  MIRANDA, M.; RIBEIRO, M. de M. M.; SPRICIGO, P. C.; PILON, L.; FOSCHINI, M. M.; CORREA, D. S.; FERREIRA, M. D.
Afiliação:  MARCELA MIRANDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; MARILENE DE MORI M. RIBEIRO, QGP Tanquímica; POLIANA C. SPRICIGO, USP/ESALQ; LUCIMEIRE PILON, CNPH; MILENE CORSO MITSUYUKI, CNPDIA; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA; MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA.
Título:  Carnauba wax nanoemulsion applied as an edible coating on fresh tomato for postharvest quality evaluation.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Heliyon, v. 8, e09803, 2022.
ISSN:  2405-8440
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e09803
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Edible coatings to extend the shelf life and preserve the quality of fruit and vegetables are highly demanded nowadays. Recently, plant-based edible coatings have gained importance in the context of sustainability, which in combination with suitable top-down process can render ?greener? nanoemulsions with optimized properties. Herein we developed a carnauba wax nanoemulsion (CWN) by using a high-pressure processing to be applied as an edible coating for fruit and vegetables. The as-developed nanoemulsion properties were compared to conventional carnauba wax emulsion (CWM), where CWN showed particle size diameter of 44 nm and narrow distribution, while CWM displayed larger particles and wider size distribution (from 200 to 1700 nm). For assessment of the postharvest quality, cv. ?Debora? tomatoes, employed here as a model, were coated with CWN or CWM, at concentrations of 9 and 18%, and then compared to uncoated fruit during storage at 23 ºC for 15 days. Evaluation of fruit quality, including sugar, acids, pH, water vapor loss, firmness, gloss, color, ethylene and respiratory activity, were assessed at every 3 days, while sensory test were carried out at the end of storage. Uncoated tomatoes presented the highest water loss values, meanwhile, firmness, ethylene, and respiratory activity were not largely modified by the coatings during storage. Tomatoes coated with the CWN exhibited the highest instrumental gloss and were preferred by consumers in sensory evaluations, indicati... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cera de carnaúba; Copernicia prunifera; Emerging processing technologies; GRAS-ingredients; Sustainable chemistry.
Thesagro:  Armazenamento de Alimento; Embalagem; Tomate.
Thesaurus NAL:  Carnauba wax; Nanomaterials.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145407/1/Miranda-et-al-Heliyon-v-8-e09803-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18054 - 1UPCAP - DDPROCI.22/922022/99
CNPH41769 - 1UPCAP - DD
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