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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
21/05/2018 |
Data da última atualização: |
12/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
YAMAMOTO, E. L. M.; HOLANDA, I. S. A.; MORAIS, P. L. D. de; NUNES, G. H. de S.; ANTONIO, R. P.; LEMOS, M. de S.; SILVA, J. R. da. |
Afiliação: |
EURIANN LOPES MARQUES YAMAMOTO, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; IONÁ SANTOS ARAÚJO HOLANDA, IONÁ SANTOS ARAÚJO HOLANDA; PATRÍCIA LÍGIA DANTAS DE MORAIS, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; GLAUBER HENRIQUE DE SOUSA NUNES, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; RAFAELA PRISCILA ANTONIO, CPATSA; MOACIRIA DE SOUZA LEMOS, Universidade Federal do Ceará; JOSÉ ROBSON DA SILVA, EMPARN. |
Título: |
Selection of umbu-cajazeira clones using the REML/BLUP. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 12, n. 4, p. 496-502, 2017. |
DOI: |
10.5039/agraria.v12i4a5485 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Genetic parameters and genotypic values of fruits from umbu-cajazeira clones were determined using the restricted maximum likelihood/best linear unbiased prediction (REML/BLUP) method, from the morphological, physicochemical and chemical characterization of fruits. The experiment was composed of six experimental clones, in three randomized complete block designs and three replicates per plot in an unbalanced arrangement in Ipanguaçu/RN, due to non-fructification of some clones of the experiment. Morphological, physicochemical and chemical characterization of 20 fruits of each clone was performed. The variance components for REML and medium components (BLUP), were estimated using the mixed model?s method REML/BLUP. The three best clones selected were from Serra do Mel, Açu, and Carnaubais. The method used allowed selection of clones with high soluble solids content and pulp yield based on the genotypic value of clones. Fruit clones from Serra do Mel can be used for pulp processing or fresh consumption. The Açu clone showed a high pulp yield and is recommended pulp processing. Carnaubais, Alto do Rodrigues, and Ipanguaçu generated fruits for fresh consumption. |
Palavras-Chave: |
Consumo ao natural; REML/BLUP; Umbu-cajazeira; Variabilidade genética. |
Thesagro: |
Melhoramento Genético Vegetal. |
Thesaurus Nal: |
Spondias. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/177241/1/Rafaela-2018.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registros recuperados : 3 | |
1. | | YAMAMOTO, E. L. M.; HOLANDA, I. S. A.; DANTAS, P. L. de M.; NUNES, G. H. de S.; ANTONIO, R. P.; LEMOS, M. de S.; RAMALHO NETA, N. Seleção de clones de umbu-cajazeira pelo procedimento REML/BLUP. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: UFG: SBMP, 2015. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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2. | | YAMAMOTO, E. L. M.; HOLANDA, I. S. A.; DANTAS, P. L. de M.; NUNES, G. H. de S.; ANTONIO, R. P.; LEMOS, M. de S.; ALVES, E. de O.; SILVA, B. N. P. da. Caracterização morfológica de clones de umbu-cajazeira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: UFG: SBMP, 2015. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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3. | | YAMAMOTO, E. L. M.; HOLANDA, I. S. A.; MORAIS, P. L. D. de; NUNES, G. H. de S.; ANTONIO, R. P.; LEMOS, M. de S.; SILVA, J. R. da. Selection of umbu-cajazeira clones using the REML/BLUP. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 12, n. 4, p. 496-502, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 3 | |
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