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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  25/11/2011
Data da última atualização:  26/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MACHADO, C. de F.; SOUZA, F. V. D.; LEDO, C. A. da S.; CABRAL, J. R. S.
Afiliação:  CRISTINA DE FATIMA MACHADO, CNPMF; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF; CARLOS ALBERTO DA SILVA LEDO, CNPMF; J. R. S. CABRAL.
Título:  Cluster analysis using quantitative, qualitative and molecular traits for the study of the genetic diversity in pineapple genotypes.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, Leuven, v. 902, p. 159-162, 2011.
ISSN:  0567-7572
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cluster analysis using quantitative, qualitative and molecular variables is a useful tool in estimating genetic diversity between genotypes in germplasm collections. The objective of this study was to carry out a simultaneous analysis of quantitative, qualitative and molecular variables followed by clustering to study the genetic diversity between pineapple genotypes using the Gower algorithm. Eleven quantitative, five qualitative and forty three molecular characteristics in ninety pineapple genotypes were evaluated. The cophenetic correlation coefficient of the joint analysis was higher when compared with the individual analysis coefficients. Ten groups were observed which indicates higher variability among genotypes evaluated. The simultaneous analysis of the quantitative, qualitative and molecular variables was efficient in the expression of the genetic diversity between pineapple genotypes when compared to the individual analysis for each type of variable.
Palavras-Chave:  Ananas spp; Gower algorithm.
Thesaurus Nal:  genetic distance; multivariate analysis; variability.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF27991 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  10/09/2020
Data da última atualização:  10/09/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  RAMOS, M. R.; FREIRE, T. M.; SANTOS, F. M. B. dos; UHLMANN, A.; SANTOS, D. M. A. dos; CAMPOS, L. dos S.
Afiliação:  Michele Ribeiro Ramos, Universidade Estadual do Tocantins; Talita Maia Freire, Universidade Estadual do Tocatins; Franscisca Marta Barbosa dos Santos, Secretaria de Agricultura, Pecuária e Aquicultura de Tocatns; ALEXANDRE UHLMANN, CNPF; Danilo Marcelo Aires dos Santos, Universidade Estadual do Tocantins; Lorena dos Santos Campos, Universidade Estadual do Tocantins.
Título:  Pineapple quality in a traditional cultivation system in different soil classes.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Comunicata Scientiae, v. 11, e3329, 2020. 9 p.
DOI:  https://doi.org/10.14295/CS.v11i0.3329
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pineapple (Ananas comosus (L.) Merril) is considered one of the most important fruits of the tropical and subtropical regions, and the third most-produced in the world due to its high commercial expansion in the world market, in recent years. Therefore, this work aimed to evaluate the influence of landscape position on pineapple quality. The work was developed at the Providência Farm, located in the municipality of Miracema do Tocantins. The following soil parameters were evaluated: hydraulic conductivity - KS, soil bulk density ? DS, and total porosity ? TP, as well as the following quality attributes: titratable acidity - TA, length and diameter of infructescences, total fresh mass - TM, fresh mass of infructescences ? IM, and soluble solids ? SS. The analyses were performed at the Agri-Environmental Laboratory of the Agricultural Sciences Complex of the Federal University of Tocantins. Less massive infructescences developed on more porous soils. The variation in the mass of infructescences is not associated with soil types, but rather with soil porosity. Soils with higher KS tend to increase the chances of producing infructescences with high acidity and high levels of soluble solids. The DS did not result in a significant association with the pineapple quality attributes. The infructescences were not affected by the landscape position. No position in the landscape influenced fruit quality. In general, the infructescences showed low acidity and low levels of soluble solids... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agricultural production factors.
Thesagro:  Abacaxi; Crescimento; Solo.
Thesaurus NAL:  Fruit growing; Pineapples; Soil.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF57393 - 1UPCAP - DD
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