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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  03/11/2022
Data da última atualização:  03/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LEAO, A. P.; BITTENCOURT, C. B.; SILVA, T. L. C. da; RODRIGUES NETO, J. C.; BRAGA, I. de O.; VIEIRA, L. R.; RIBEIRO, J. A. de A.; SOUSA, C. A. F. de; ABDELNUR, P. V.; SOUZA JUNIOR, M. T.
Afiliação:  ANDRE PEREIRA LEAO, CNPAE; CLEITON BARROSO BITTENCOURT, Universidade Federal de Lavras; THALLITON LUIZ CARVALHO DA SILVA, Universidade Federal de Lavras; JORGE CÂNDIDO RODRIGUES NETO; ÍTALO DE OLIVEIRA BRAGA, Universidade Federal de Lavras; LETÍCIA RIOS VIEIRA, Universidade Federal de Lavras; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; CARLOS ANTONIO FERREIRA DE SOUSA, CPAMN; PATRICIA VERARDI ABDELNUR, CNPAE; MANOEL TEIXEIRA SOUZA JUNIOR, CNPAE.
Título:  Insights from a Multi-Omics Integration (MOI) Study in Oil Palm (Elaeis gineensis Jacq.) Response to Abiotic Stresses: Part Two - Drought.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Plants, 11, n. 2786, 2022.
DOI:  https:// doi.org/10.3390/plants11202786
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Drought and salinity are two of the most severe abiotic stresses affecting agriculture worldwide and bear some similarities regarding the responses of plants to them. The first is also known as osmotic stress and shows similarities mainly with the osmotic effect, the first phase of salinity stress. Multi-Omics Integration (MOI) offers a new opportunity for the non-trivial challenge of unraveling the mechanisms behind multigenic traits, such as drought and salinity resistance. The current study carried out a comprehensive, large-scale, single-omics analysis (SOA) and MOI studies on the leaves of young oil palm plants submitted to water deprivation. After performing SOA, 1955 DE enzymes from transcriptomics analysis, 131 DE enzymes from proteomics analysis, and 269 DE metabolites underwent MOI analysis, revealing several pathways affected by this stress, with at least one DE molecule in all three omics platforms used. Moreover, the similarities and dissimilarities in the molecular response of those plants to those two abiotic stresses underwent mapping. Cysteine and methionine metabolism (map00270) was the most affected pathway in all scenarios evaluated. The correlation analysis revealed that 91.55% of those enzymes expressed under both stresses had similar qualitative profiles, corroborating the already known fact that plant responses to drought and salinity show several similarities. At last, the results shed light on some candidate genes for engineering crop species resili... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  African oil palm; Integratomics.
Thesaurus Nal:  Abiotic stress; Metabolomics; Proteomics; Transcriptomics.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148001/1/Insights-from-a-multi-omics-integration-p.-2.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE4093 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, S. E.; MANCINI FILHO, J.; DELLA MODESTA, R. C. Physico-chemical and sensory evaluation of the avocado oil. Inform, Champaign, v. 3, n. 4, p. 487, apr. 1992.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, S. E.; MANCINI FILHO, J.; DELLA MODESTA, R. C. Sensory detection limits of avocado oil in mixtures with olive oil. Revista Española de Ciencia y Tecnología de Alimentos, Valencia, v. 32, n. 5, p. 509-516, oct. 1992.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoRUFINO, M. do S. M.; ALVES, R. E.; BRITO, E. S. de; MANCINI FILHO, J.; MOREIRA, A. V. B. Metodologia científica: determinação da atividade antioxidante total em frutas no sistema beta-caroteno/ácido linoléico. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2006. 4 p. (Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado técnico, 126).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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4.Imagem marcado/desmarcadoTORRES, L. R. de O.; SANTANA, F. C. de; SHINAGAWA, F. B.; ARAÚJO, E. da S.; LIMA, H. C. de; MANCINI-FILHO, J. Avaliação físico-química e compostos bioativos de óleos da amêndoa de pequi (Caryocar brasiliense Camb.) obtidos artesanalmente e por prensagem a frio. In: BRAZILIAN MEETING ON CHEMISTRY OF FOOD AND BEVERAGES, 10.; NATIONAL CONFERENCE OF NATIONAL INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY FOR TROPICAL FRUITS, 5., 2014, Aracaju. [Abstracts... Aracaju: UFS], 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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5.Imagem marcado/desmarcadoRUFINO, M. do S. M.; ALVES, R. E.; BRITO, E. S. de; PÉREZ-JIMÉNEZ, J.; SAURA-CALIXTO, F.; MANCINI FILHO, J. Bioactive compounds and antioxidant capacities of 18 non-traditional tropical fruits from Brazil. Food Chemistry, v. 121, n. 4, p. 996-1002, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA, F. C.; SHINAGAWA, F. B.; OLIVEIRA, L. R.; REIS, S. L. R.; SILVA, A. M. O.; COSTA, A. M.; MANCINI FILHO, J. Influência das variáveis solvente, temperatura e tempo na extração de compostos fenólicos totais em sementes de maracujá gerada no processamento industrial. Nutrire, São Paulo, v. 38, Suplemento, p. 75, 2013. Edição dos Anais do 12º Congresso Nacional da Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição, Foz do Iguaçu, ago. 2013. Edição dos Anais do 12º Congresso Nacional da Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição, Foz do Iguaçu, PR, 13 a 16 de agosto de 2013.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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7.Imagem marcado/desmarcadoBRONINIZI, P. R. B.; ANDRADE-WARTHA, E. R. S. de; SILVA, A. M. de O. e; NOVOA, A. J. V.; TORRES, R. P.; AZEREDO, H. M. C.; ALVES, R. E.; MANCINI-FILHO, J. Avaliação da atividade antioxidante dos compostos fenólicos naturalmente presentes em subprodutos do pseudofruto de caju (Anacardium occidentale L.). Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.27, n.4, p.902-908, 2007.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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8.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, A. C. da S.; DIONISIO, A. P.; WURLITZER, N. J.; ALVES, R. E.; BRITO, E. S. de; SILVA, A. M. de O. e; BRASIL, I. M.; MANCINI FILHO, J. Effect of antioxidant potential of tropical fruit juices on antioxidant enzyme profiles and lipid peroxidation in rats. Food Chemistry, v. 157, p. 179-185, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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9.Imagem marcado/desmarcadoTORRES, L. R. O.; SHINAGAWA, F. B.; ARAÚJO, E. S.; OROPEZA, M. V. C.; MACEDO, L. F. L.; ALMEIDA-MURADIAN, L. B.; LIMA, H. C. de; MANCINI-FILHO, J. Physicochemical and antioxidant properties of the pequi (Caryocar brasiliense Camb.) almond oil obtained by handmade and cold-pressed processes. International Food Research Journal, v. 23, n. 4, p. 1541-1551, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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