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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  01/06/2017
Data da última atualização:  23/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HORNUNG, P. S.; CORDOBA, L. do P.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SCHNITZLER, E.; LAZZAROTTO, M.; RIBANI, R. H.
Afiliação:  Polyanna Silveira Hornung, UFPR; Layse do Prado Cordoba, UFPR; Simone Rosa da Silveira Lazzarotto, Doutoranda da UEPG; Egon Schnitzler, UEPG; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Rosemary Hoffmann Ribani, UFPR.
Título:  Brazilian dioscoreaceas starches: thermal, structural and rheological properties compared to commercial starches.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 127, n. 3, p. 1869-1877, Mar. 2017.
DOI:  10.1007/s10973-016-5747-5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Determination of the characteristics of native starches is crucial in order to select their best application in various industrial fields. Thus, two different types of nontraditional native starches from the Dioscoreaceas species (Dioscorea sp. and Dioscorea piperifolia Humb. var. Wild) were studied regarding their thermal, structural and rheological properties. The results were contrasted with traditional commercial starch sources (potato, cassava and corn). From the thermogravimetric results (TG/DTG), D. piperifolia starch obtained the highest thermal stability of the samples, except for potato starch. Furthermore, using differential scanning calorimetry and viscoamylograph profiles (RVA), it was found that the Dioscoreaceas starches presented a higher onset (To) temperature and susceptibility to retrogradation. They also showed lower values in relation to relative crystallinity, which was calculated from their X-ray patterns and tendency to white (L*) colour. The shapes of the Discoreaceas starch granules were determined using electron microscopy; it was found that as the potato starch the Dioscoreaceas starches showed a wide range of particle size.
Palavras-Chave:  Propriedade estrutural; Propriedade térmica; Rheological behaviour; Thermogravimetric profile; Unusual starch source; Yam native starch.
Thesagro:  Amido; Propriedade reológica.
Thesaurus Nal:  Starch.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF55814 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  16/11/2015
Data da última atualização:  26/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ANTONIO, R. P.; SANTOS, J. D. da S.; SILVA NETO, J. L. da; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; DIAS, R. de C. S.
Afiliação:  RAFAELA PRISCILA ANTONIO, CPATSA; JOBIMÊRE DAYANNE DA SILVA SANTOS, Bolsista CNPq; JOSÉ LEANDRO DA SILVA NETO, Bolsista CNPq; PEDRO MARTINS RIBEIRO JUNIOR, CPATSA; RITA DE CASSIA SOUZA DIAS, CPATSA.
Título:  Avaliação de genótipos de melão quanto a resistência à podridão do colo.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA A AMÉRICA LATINA E CARIBE, 10., 2015, Bento Gonçalves. Recursos genéticos no século 21: de Vavilov a Svalbard: anais... Bento Gonçalves: Embrapa: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2015.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi avaliar a reação de genótipos de melão do Banco Ativo de Germoplasma (BAG) de Cucurbitáceas para o Nordeste brasileiro da Embrapa Semiárido à podridão do colo.
Palavras-Chave:  Disease; Melon; Podridão de colo.
Thesagro:  Cucumis Melo; Doença; Fusarium Solani; Genótipo; Melão.
Thesaurus NAL:  Genotype; Melons.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/133079/1/Priscila-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA55098 - 1UPCRA - DD
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