|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Pantanal; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
11/08/1992 |
Data da última atualização: |
25/08/2010 |
Autoria: |
IGUE, T.; LASCA, D. H. de C. |
Título: |
Experimentação de campo. |
Ano de publicação: |
1986 |
Fonte/Imprenta: |
Campinas: CATI, 1986. |
Páginas: |
32 p. |
Série: |
(CATI. Boletim técnico, 191). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Na maioria dos campos de investigação, os resultados são de aplicação universal. Inovações na indústria, na medicina e na biologia não estão limitadas, em geral, aos lugares nos quais foram desenvolvidas. Na agricultura a situação e bem diferente. Em certos campos de agricultura as investigações são aplicáveis apenas localmente. A escolha de variedades, métodos de cultivo ou necessidade de fertilizantes pode variar de uma região para outra e deve ser adaptada a cada ambiente individualmente. |
Palavras-Chave: |
Agricultura-pesquisa; Agricultural experimentation; Bloco; Bordadura; Distribuição; Experimentacao agricola; Experimentacao de campo; Experimento; Experimentos; Metodos; Parcelas; Repetição; Uniformidade; Variabilidade. |
Thesagro: |
Agricultura; Estatística; Parcela. |
Thesaurus Nal: |
Agriculture; field experimentation. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01443nam a2200373 a 4500 001 1381095 005 2010-08-25 008 1986 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aIGUE, T. 245 $aExperimentação de campo. 260 $aCampinas: CATI$c1986 300 $a32 p. 490 $a(CATI. Boletim técnico, 191). 520 $aNa maioria dos campos de investigação, os resultados são de aplicação universal. Inovações na indústria, na medicina e na biologia não estão limitadas, em geral, aos lugares nos quais foram desenvolvidas. Na agricultura a situação e bem diferente. Em certos campos de agricultura as investigações são aplicáveis apenas localmente. A escolha de variedades, métodos de cultivo ou necessidade de fertilizantes pode variar de uma região para outra e deve ser adaptada a cada ambiente individualmente. 650 $aAgriculture 650 $afield experimentation 650 $aAgricultura 650 $aEstatística 650 $aParcela 653 $aAgricultura-pesquisa 653 $aAgricultural experimentation 653 $aBloco 653 $aBordadura 653 $aDistribuição 653 $aExperimentacao agricola 653 $aExperimentacao de campo 653 $aExperimento 653 $aExperimentos 653 $aMetodos 653 $aParcelas 653 $aRepetição 653 $aUniformidade 653 $aVariabilidade 700 1 $aLASCA, D. H. de C.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
22/12/2015 |
Data da última atualização: |
15/04/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LIMA, H. E. de; NECHET, K. de L.; HALFELD-VIEIRA, B. de A.; OLIVEIRA, J. R. de; MIZUBUTI, E. S. G.; SOUZA, G. R. de. |
Afiliação: |
HYANAMEYKA EVANGELISTA DE LIMA, CPAF-RR; KATIA DE LIMA NECHET, CNPMA; BERNARDO DE ALMEIDA HALFELD VIEIRA, CNPMA; JOSE ROGERIO DE OLIVEIRA, UFV; EDUARDO SEITI GOMIDE MIZUBUTI, UFV; GIOVANNI RIBEIRO DE SOUZA, CPAF-RR. |
Título: |
Epidemiological aspects of cowpea bacterial blight. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 40, n. 1, p. 46-55, 2015. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Cowpea bacterial blight, caused by Xanthomonas axonopodis pv. vignicola (Xav), can severely reduce the yields of cowpea in tropical regions. Despite its destructiveness, research on the epidemiology of bacterial blight is scarce in Brazil. The objectives of this study were to quantify the effect of the Xav inoculum concentration and of the duration of leaf wetness periods on disease severity, in addition to assessing bacterial transmissibility by seed and to identify indicator plants that might be used for simple diagnostic tests. In experiments conducted in greenhouse and field conditions, cowpea plants were inoculated with 105, 106 and 107 CFU (colony forming units) of Xav/mL, and seeds harvested from field plots were used to determine the transmissibility of the bacteria. Under greenhouse conditions, plants were subjected to leaf wetness duration periods of 0, 4, 8, 12, 16, 20 and 24 h after inoculation. In another experiment, soybean, common bean and wild poinsettia were inoculated with Xav. It was observed that plants inoculated with a concentration of 107 UFC/mL and subjected to 12 h of leaf wetness had higher disease severity. There was transmission of Xav to the seeds in all inoculum concentrations used. Hypersensitivity reaction was observed in wild poinsettia less than 24 h after inoculation. |
Palavras-Chave: |
Bacterial transmissibility; Xanthomonas axonopodis pv vignicola. |
Thesagro: |
Doença de planta; Feijão de corda; Mancha bacteriana; Vigna Unguiculata. |
Thesaurus NAL: |
Bacterial diseases of plants; Blight; Cowpeas; Plant diseases and disorders. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 02244naa a2200301 a 4500 001 2032209 005 2016-04-15 008 2015 bl --- 0-- u #d 100 1 $aLIMA, H. E. de 245 $aEpidemiological aspects of cowpea bacterial blight.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aAbstract: Cowpea bacterial blight, caused by Xanthomonas axonopodis pv. vignicola (Xav), can severely reduce the yields of cowpea in tropical regions. Despite its destructiveness, research on the epidemiology of bacterial blight is scarce in Brazil. The objectives of this study were to quantify the effect of the Xav inoculum concentration and of the duration of leaf wetness periods on disease severity, in addition to assessing bacterial transmissibility by seed and to identify indicator plants that might be used for simple diagnostic tests. In experiments conducted in greenhouse and field conditions, cowpea plants were inoculated with 105, 106 and 107 CFU (colony forming units) of Xav/mL, and seeds harvested from field plots were used to determine the transmissibility of the bacteria. Under greenhouse conditions, plants were subjected to leaf wetness duration periods of 0, 4, 8, 12, 16, 20 and 24 h after inoculation. In another experiment, soybean, common bean and wild poinsettia were inoculated with Xav. It was observed that plants inoculated with a concentration of 107 UFC/mL and subjected to 12 h of leaf wetness had higher disease severity. There was transmission of Xav to the seeds in all inoculum concentrations used. Hypersensitivity reaction was observed in wild poinsettia less than 24 h after inoculation. 650 $aBacterial diseases of plants 650 $aBlight 650 $aCowpeas 650 $aPlant diseases and disorders 650 $aDoença de planta 650 $aFeijão de corda 650 $aMancha bacteriana 650 $aVigna Unguiculata 653 $aBacterial transmissibility 653 $aXanthomonas axonopodis pv vignicola 700 1 $aNECHET, K. de L. 700 1 $aHALFELD-VIEIRA, B. de A. 700 1 $aOLIVEIRA, J. R. de 700 1 $aMIZUBUTI, E. S. G. 700 1 $aSOUZA, G. R. de 773 $tTropical Plant Pathology, Brasília, DF$gv. 40, n. 1, p. 46-55, 2015.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|