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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
26/04/2019 |
Data da última atualização: |
26/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BOULET, R.; FRITSCH, E.; FILIZOLA, H. F.; ARAUJO FILHO, J. C. de; SILVA, F. B. R.; LAMOTTE, M.; LEPRUN J. C. |
Afiliação: |
RENE BOULET, USP /SP; E. FRITSCH, USP/SP; HELOISA FERREIRA FILIZOLA, CNPMA; JOSE COELHO DE ARAUJO FILHO, CNPS; F. B. R. SILVA, EMBRAPA; M. LAMOTTE, USP/SP; J. C. LEPRUN, INSTITUT GEOLOGIE/ FRANCE. |
Título: |
Fragipans et duripans des plateaux lottoraux du Nordeste brésilien: stades d'évolution. |
Ano de publicação: |
1998 |
Fonte/Imprenta: |
In:WORL CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 16., 1998, Montpellier, France. Symposium...CIRAD: Montepellier, France, 1998, CD Rom Symposion 15, p. 1-7. |
Idioma: |
Francês |
Palavras-Chave: |
Nordeste brésilien; Stades d'évolution. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196548/1/1999AA-Filizola-Fragipans.PDF
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196549/1/1999AA-Filizola-Fragipans.PDF
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/12/2013 |
Data da última atualização: |
30/06/2017 |
Autoria: |
FERNANDES, T. M.; SILVA, J. A. da; SILVA, A. H. A. da; CAVALHEIRO, J. M. de O.; CONCEIÇÃO, M. L. da. |
Afiliação: |
Thiago Mendes Fernandes, Universidade Federal da Paraíba (UFPB), Departamento de Farmácia; João Andrade da Silva, UFPB, Departamento de Nutrição; Ana Hermínia Andrade da Silva, UFPB, Departamento de Estatística.; José Marcelino de Oliveira Cavalheiro, UFPB, Departamento de Estatística; Maria Lúcia da Conceição, UFPB, Departamento de Nutrição. |
Título: |
Flour production from shrimp by-products and sensory evaluation of flour-based products. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 8, p. 962-967, ago. 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Produção de farinha de resíduo de camarão e avaliação sensorial de subprodutos formulados com base na farinha. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the production of flour using by‑products (cephalothorax) obtained from the shrimp (Litopenaeus vannamei) industry, and to perform a sensory analysis of shrimp flour‑based products. Physicochemical and microbiological analyses on fresh cephalothorax and on manufactured flour were performed, as well as the determination of cholesterol content of this flour, and the sensorial evaluation of soup and pastry made with this flour. By the microbiological analyses, no pathogenic microorganism was detected in the samples. Physicochemical analyses of flour showed high levels of protein (50.05%) and minerals (20.97%). Shrimp cephalothorax flour showed high levels of cholesterol. The sensory evaluation indicated a good acceptance of the products, with satisfactory acceptability index (81% for soup, and 83% for pastry), which indicates that shrimp cephalothorax in the form of flour has a potential for developing new products. |
Palavras-Chave: |
Aceitação; Cefalotórax; Tecnologia de alimentos. |
Thesaurus NAL: |
Consumer acceptance; Food technology; Litopenaeus vannamei. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/94164/1/Flour-production-from-shrimp.pdf
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Marc: |
LEADER 01885naa a2200253 a 4500 001 1974119 005 2017-06-30 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFERNANDES, T. M. 245 $aFlour production from shrimp by-products and sensory evaluation of flour-based products. 260 $c2013 500 $aTítulo em português: Produção de farinha de resíduo de camarão e avaliação sensorial de subprodutos formulados com base na farinha. 520 $aThe objective of this work was to evaluate the production of flour using by‑products (cephalothorax) obtained from the shrimp (Litopenaeus vannamei) industry, and to perform a sensory analysis of shrimp flour‑based products. Physicochemical and microbiological analyses on fresh cephalothorax and on manufactured flour were performed, as well as the determination of cholesterol content of this flour, and the sensorial evaluation of soup and pastry made with this flour. By the microbiological analyses, no pathogenic microorganism was detected in the samples. Physicochemical analyses of flour showed high levels of protein (50.05%) and minerals (20.97%). Shrimp cephalothorax flour showed high levels of cholesterol. The sensory evaluation indicated a good acceptance of the products, with satisfactory acceptability index (81% for soup, and 83% for pastry), which indicates that shrimp cephalothorax in the form of flour has a potential for developing new products. 650 $aConsumer acceptance 650 $aFood technology 650 $aLitopenaeus vannamei 653 $aAceitação 653 $aCefalotórax 653 $aTecnologia de alimentos 700 1 $aSILVA, J. A. da 700 1 $aSILVA, A. H. A. da 700 1 $aCAVALHEIRO, J. M. de O. 700 1 $aCONCEIÇÃO, M. L. da 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 48, n. 8, p. 962-967, ago. 2013.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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