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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  20/08/2009
Data da última atualização:  17/09/2019
Autoria:  BLANCO-CANQUI, H.; LAL, R.
Título:  Crop residue removal impacts on soil productivity and environmental quality.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Critical Review in Plant Science, Philadelphia, v. 28, n. 3, p. 139-163, 2009.
Volume:  28
Páginas:  139-163
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Crop residues are a potential source of renewable feedstocks for cellulosic ethanol production because of their high cellulose content and easy availability. Indiscriminate removal as biofuel may, however, have adverse impacts on soil, environment, and crop production. This article reviews available information on the impacts of crop residue removal on soil properties, crop yields, and soil erosion across a wide range of soils and ecosystems. It explicitly synthesizes data on the independent impacts of crop residue removal on soil and environment rather than on the interrelated tillage-crop-residue management impacts. Published literature shows that residue removal adversely impacts near-surface soil physical, chemical, and biological properties. Unmulched soils are prone to particle detachment, surface sealing, crusting, and compaction. Residue removal reduces input of organic binding agents essential to formation and stability of aggregates. It also closes open-ended biochannels by raindrop impacts and reduces water infiltration, saturated/unsaturated hydraulic conductivity, and air permeability, and thereby increases runoff/soil erosion and transport of non-point source pollutants (e.g., sediment and chemicals). Residue removal accelerates evaporation, increases diurnal fluctuations in soil temperature, and reduces input of organic matter needed to improve the soils' ability to retain water. It reduces macro- (e.g., K, P, N, Ca, and Mg) and micronutrient (e.g., Fe, Mn, B,... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Boas práticas; Energia dedicada; Impacto; Matéria orgância; Remoção.
Thesagro:  Carbono; Erosão; Etanol; Nutrição; Perda; Planta; Resíduo; Solo.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV11563 - 1ADDAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  03/10/2011
Data da última atualização:  30/01/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  BRITTO, D. de; FREDERICO, F. R.; ASSIS, O. B. G.
Afiliação:  ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA.
Título:  Optimization of N, N, N-trimethylchitosan synthesis by factorial design.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Polymer international, London, v. 60, p. 910-915, 2011.
DOI:  10.1002/pi.3038
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Factorial design; Optimization; Otimização; Peso molecular; Projeto fatorial.
Thesaurus NAL:  Molecular weight.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA13373 - 1UPCAP - DDPROCI-11.000462011.00046
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