Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Uva e Vinho. Para informações adicionais entre em contato com cnpuv.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  20/08/2009
Data da última atualização:  17/09/2019
Autoria:  LAL, R.
Título:  Sequestering atmospheric carbon dioxide.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Critical Review in Plant Science, Philadelphia, v. 28, n. 3, p. 90-96, 2009.
Volume:  28
Páginas:  90-96
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The abrupt climate change, attributed to increase in atmospheric concentration of CO2 and other greenhouse gases, has necessitated identification of technological options to sequester CO2 into other long-lived pools. Other viable pools for C sequestration include geologic, oceanic, and the terrestrial. There is also a potential to convert CO2 into stable minerals. There are geoengineering techniques of CO2 capture and storage into old oil wells to enhance oil recovery (EOR) and access coalbed methane (CBM), store in saline aquifers and sedimentary rocks, and combine it with basalt where it goes through chemical transformations. Geoengineering techniques have relatively high sink capacity and also high costs. Further, geoengineering techniques require measurement, monitoring, and verification (MMV) protocols. In contrast, C sequestration in terrestrial ecosystems (soil and biota) is based on the natural process of photosynthesis, and humification of biosolids applied to the soil. Terrestrial pools have relatively lower sink capacity, but are cost-effective and have numerous ancillary benefits. Total CO2 drawdown is estimated at reduction in 50 ppm of atmospheric concentration over 5 decades. Increasing C pool in agricultural soils is essential to advancing food security, and that in degraded/desertified soils to improve the environment. Rather than either/or scenarios, both strategies of C sequestration via geoengineering and terrestrial strategies have specific niches which ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aquecimento global; Sequestro geológico; Sequestro oceânico; Sequestro terrestre.
Thesagro:  Carbono; Estufa; Gás; Planta; Solo.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV11557 - 1ADDAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  06/04/2022
Data da última atualização:  06/04/2022
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  CARARO, D. C.; ESPINDULA, M. C.; PAYE, H. de S.
Afiliação:  DENIS CESAR CARARO, CPAF-RO; MARCELO CURITIBA ESPINDULA, CPAF-RO.
Título:  Manual para recomendação de NPK via fertirrigação para café Robusta em fase de produção na Amazônia.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Porto Velho, RO: Embrapa Rondônia, 2022.
Páginas:  23 p.
Série:  (Embrapa Rondônia. Circular Técnica, 152).
Idioma:  Português
Conteúdo:  A fertirrigação é uma técnica utilizada para aplicar nutrientes via água de irrigação em concentrações definidas de acordo com a demanda fenológica da cultura. Isto é feito por meio da injeção de fertilizantes diretamente na rede hidráulica do sistema de irrigação, usualmente, do sistema de irrigação por gotejamento. Por isso, o projeto, o manejo e a manutenção regular do sistema devem ser adequados de modo a permitir elevada eficiência de distribuição dos fertilizantes.
Palavras-Chave:  Fertilização.
Thesagro:  Cafeicultura; Desenvolvimento Sustentável; Fertirrigação; Irrigação; Irrigação por Gotejamento.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1141907/1/CT-152-Final.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RO18755 - 1UMTFL - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional