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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
12/03/2019 |
Data da última atualização: |
24/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RIBEIRO, A. K. do C.; DINIZ NETO, H. do C.; LOMBARDI, M. C.; LAGE, C. F. de A.; CARVALHO, W. A.; MACHADO, F. S.; PEREIRA, L. G. R.; TOMICH, T. R.; COELHO, S. G.; NEVES, L. F. M.; RAMOS JÚNIOR, W. L.; CAMPOS, M. M. |
Afiliação: |
Ana Keren do Carmo Ribeiro, UFJF - FAPEMIG; Hilton do Carmo Diniz Neto, UFMG; Mayara Campos Lombardi, UFMG; Camila Flávia de Assis Lage, UFMG; WANESSA ARAUJO CARVALHO, CNPGL; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL; Sandra Gesteira Coelho, UFMG; Luiz Felipe Martins Neves, UFMG; Wantuir Lino Ramos Júnior, IF Sudeste MG - FAPEMIG; MARIANA MAGALHAES CAMPOS, CNPGL. |
Título: |
Efeitos de duas estratégias de vacinação contra brucelose e clostridioses sobre o desempenho de bezerras leiteiras. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 23., 2019, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2019. (Embrapa Gado de Leite. Documentos, 234). |
Páginas: |
4 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O objetivo da pesquisa foi determinar os efeitos de duas estratégias de vacinação (concomitante ou não) contra brucelose e clostridioses sobre parâmetros de consumo, desempenho, e temperatura local e retal de bezerras leiteiras. Foram utilizadas 50 bezerras (38 Gir e 12 5/8 Holandês-Gir). Aos 120 dias de idade os animais foram distribuídos em três tratamentos: B (n = 18), vacinados apenas contra brucelose; C (n = 14), vacinados apenas contra clostridioses e CB (n = 18), com associação das vacinas contra brucelose e clostridioses. A temperatura retal e local (termográfica) dos animais foi avaliada nos tempos -1, 0, 1, 2, 3, 5, 7,10, 14, 28 dias em relação à data da vacinação. O consumo de alimento e peso foram monitorados por sistema de cocho e plataforma de pesagem eletrônica durante 35 dias, com início das observações na semana anterior à vacinação. Nos três tratamentos, houve aumento na temperatura retal a partir do primeiro dia pós-vacinação, se mantendo acima da faixa considerada fisiológica até o terceiro dia após a vacinação. Houve queda no consumo dos animais do grupo B e CB pós-vacinação, em um curto período. Não foram observadas alterações no peso, ganho de peso e eficiência alimentar dos animais. |
Palavras-Chave: |
Cochos eletrônicos; Processo inflamatório. |
Thesagro: |
Consumo; Temperatura. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/194017/1/06.-Ana-Keren-2-Mariana-XXIII-Workshop-PIBIC-FAPEMIG-21.02.19.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
11/05/2020 |
Data da última atualização: |
15/07/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LIMA, L. K. da S.; JESUS, O. N. de; SOARES, T. L.; SANTOS, I. S. dos; OLIVEIRA, E. J. de; COELHO FILHO, M. A. |
Afiliação: |
LUCAS KENNEDY DA SILVA LIMA; ONILDO NUNES DE JESUS, CNPMF; TALIANE LEILA SOARES; IDALIA SOUZA DOS SANTOS; EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF; MAURICIO ANTONIO COELHO FILHO, CNPMF. |
Título: |
Growth, physiological, anatomical and nutritional responses of two phenotypically distinct passion fruit species (Passiflora L.) and their hybrid under saline conditions. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Horticulturae, v. 263, 2020. |
ISSN: |
0304-4238 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Passion fruit is one of the main crops produced in the irrigated areas of Northeastern Brazil. However, soil salinization in this region has limited its productivity. This work aimed to compare the effects of saline stress on three populations of passion fruit (Passiflora edulis Sims, P. mucronata Lam. and the interspecific hybrid P. edulis x P. mucronata) using physiological, anatomical, nutritional, agronomic traits and application of near-infrared spectroscopy (NIRS). Plants were grown on sterile washed sand and irrigated with a nutrient solution with or without NaCl (0 or 150 mM) in a completely randomized design with eight replicates. Most of the physiological traits, such as transpiration, stomatal conductance, net photosynthetic rate, chlorophyll content and leaf osmotic potential, were negatively affected by the saline stress. There was also a negative effect for the majority of anatomical traits evaluated in the presence of NaCl, except the stomatal density and upper epidermal thickness. The NaCl also induced changes in uptake of macro- and micronutrients and decreased plant growth, fresh shoot and root weights, and dry shoot weight. Based on the principal component analysis (PCA), 18 informative traits were identified for the discrimination of the passion fruit population for saline stress. P. mucronata exhibited better salt tolerance in comparison with the other populations, especially with higher values for root traits, a lower accumulation of sodium in the leaves, and maintenance of photosynthesis, conductance and stomatal functionality. Near-infrared spectrophotometry (NIRS) allowed the separation of the parental Passiflora populations submitted to the saline treatment, opening the possibility of validating its use for screening passion fruit genotypes for tolerance of salinity. Breeding for salt tolerance in passion fruit is feasible using wild species such as P. mucronata. MenosPassion fruit is one of the main crops produced in the irrigated areas of Northeastern Brazil. However, soil salinization in this region has limited its productivity. This work aimed to compare the effects of saline stress on three populations of passion fruit (Passiflora edulis Sims, P. mucronata Lam. and the interspecific hybrid P. edulis x P. mucronata) using physiological, anatomical, nutritional, agronomic traits and application of near-infrared spectroscopy (NIRS). Plants were grown on sterile washed sand and irrigated with a nutrient solution with or without NaCl (0 or 150 mM) in a completely randomized design with eight replicates. Most of the physiological traits, such as transpiration, stomatal conductance, net photosynthetic rate, chlorophyll content and leaf osmotic potential, were negatively affected by the saline stress. There was also a negative effect for the majority of anatomical traits evaluated in the presence of NaCl, except the stomatal density and upper epidermal thickness. The NaCl also induced changes in uptake of macro- and micronutrients and decreased plant growth, fresh shoot and root weights, and dry shoot weight. Based on the principal component analysis (PCA), 18 informative traits were identified for the discrimination of the passion fruit population for saline stress. P. mucronata exhibited better salt tolerance in comparison with the other populations, especially with higher values for root traits, a lower accumulation of sodium in the leave... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Maracujá. |
Thesaurus NAL: |
Passion fruits. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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