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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  22/01/2013
Data da última atualização:  16/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBEIRO, J. do S.; GONÇALVES, T. de M.; LADEIRA, M. M.; TULLIO, R. R.; CAMPOS, F. R.; BERGMANN, J. A. G.; MACHADO NETO, O. R.; CARVALHO, J. R. R. de.
Afiliação:  JULIMAR DO SACRAMENTO RIBEIRO, Universidade Federal de Alagoas; TARCISIO DE MORAES GONÇALVES, Universidade Federal de Lavras; MÁRCIO MACHADO LADEIRA, Universidade Federal de Lavras; RYMER RAMIZ TULLIO, CPPSE; FABRÍCIO RODRIGUES CAMPOS, Universidade Federal de Lavras; JOSÉ AURÉLIO GARCIA BERGMANN, Universidade Federal de Minas Gerais; OTÁVIO RODRIGUES MACHADO NETO, Universidade Federal de Lavras; JOSÉ RODOLFO REIS DE CARVALHO, Universidade Federal de Lavras.
Título:  Reactivity, performance, color and tenderness of meat from Zebu cattle finished in feedlot.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Zootecnia, v. 41, n. 4, p. 1009-1015, 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to study the animal reactivity and correlate it with performance and meat quality of cattle finished in feedlots. A total of 20 animals of the Tabapuã breed and 20 animals of the Nellore breed were confined for 112 days: 28 days of adaptation and 84 days of data collection. Performance was determined by the average daily weight gain (ADG) and average dry matter intake (DMI) estimated through the use of indicators. On the 1st, 42nd and 84th days of the experiment, two methods were used to measure the animal reactivity: animal reactivity in mobile cage and visual reactivity during handling. The characteristics of meat quality were evaluated by the color, shear force and pH24 after slaughter (pH24). Through the study of correlation, the degree and direction of linear association on animal reactivity, performance and meat quality were established. Regression equations were generated for the parameters evaluated according to the values of animal reactivity. Correlations between mobile cage and visual reactivity were 0.77, 0.56 and 0.45 in the 1st, 2nd and 3rd evaluations, respectively. There was no correlation between animal reactivity and DMI. The correlations between ADG, pH24, and color with animal reactivity were -0.31, 0.40, 0.47 and -0.34, and -0.33 for mobile cage, 0.74, 0.71 and -0.51, for visual reactivity, respectively. The parameters of meat quality varied according to the reactivity. Undesirable values of pH24, animal reactivity and col... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bovine.
Thesaurus Nal:  meat quality; temperament.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/74925/1/Rymer-Reactivityperformance2012.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE21588 - 1UPCAP - DDPROCI-2012.00304RIB2012.00304
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1.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, J. do S.; LADEIRA, M. M.; GONÇALVES, T. de M.; WHATELY, M. A.; BASSI, M. S. Predição de desempenho com uso de sistemas de exigências nutricionais e características de carcaça de tourinhos zebuínos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 12, p. 1724-1730, dez. 2009 Título em inglês: Performance prediction using nutritional systems and carcass traits of young Zebu bulls.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLADEIRA, M. M.; MACHADO NETO, O. R.; SANTAROSA, L. de C.; CHIZZOTTI, M. L.; OLIVEIRA, D. M. de; CARVALHO, J. R. R. de; ALVES, M. C. L. Desempenho, características de carcaça e expressão de genes em tourinhos alimentados com lipídeos e monensina. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 9, p. 728-736, set. 2014. Título em inglês: Performance, carcass traits, and gene expression in young bulls fed lipids and monensin.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoFRANCO, G. L.; MEDEIROS, C. N.; VELOSO, C. M.; ARAÚJO, G. R. S.; FONSECA, E. F. da; SAUERESSIG, M. G.; DIOGO, J. M. da S.; LADEIRA, M. M. Parâmetros ruminais de bovinos recebendo suplementação proteica. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 39., 2002, Recife. A produção animal e a sociedade brasileira; UFRPE: há 90 anos formando o profissional das Ciências Agrárias: anais. Recife: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2002.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, J. do S.; GONÇALVES, T. de M.; LADEIRA, M. M.; CAMPOS, F. R.; TULLIO, R. R.; MACHADO NETO, O. R.; OLIVEIRA, D. M. de; BASSI, M. S. Residual feed intake and its effect on carcass and meat characteristics of feedlot Zebu cattle. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 41, n. 6, p. 1509-1515, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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5.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, J. do S.; GONÇALVES, T. de M.; LADEIRA, M. M.; TULLIO, R. R.; CAMPOS, F. R.; BERGMANN, J. A. G.; MACHADO NETO, O. R.; CARVALHO, J. R. R. de. Reactivity, performance, color and tenderness of meat from Zebu cattle finished in feedlot. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 41, n. 4, p. 1009-1015, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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