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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
16/06/2014 |
Data da última atualização: |
28/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, M. E.; GASPARIN, G.; POLETI, M. D.; ROSA, A. F.; BALIEIRO, J. C. C.; LABATE, C. A.; NASSU, R. T.; TULLIO, R. R.; REGITANO, L. C. de A.; MOURÃO, G. B.; COUTINHO, L. L. |
Afiliação: |
MINOS ESPERÂNDIO CARVALHO, ESALQ/UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO/ PIRACICABA, SP; GUSTAVO GASPARIN, ESALQ/UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO/PIRACICABA; MIRELE DAIANA POLETI, University of São Paulo; ALESSANDRA FERNANDES ROSA, University of São Paulo; JÚLIO CESAR CARVALHO BALIEIRO, University of São Paulo; CARLOS ALBERTO LABATE, University of São Paulo; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; RYMER RAMIZ TULLIO, CPPSE; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE; GERSON BARRETO MOURÃO, University of São Paulo; LUIZ LEHMANN COUTINHO, ESALQ/PIRACICABA. |
Título: |
Heat shock and structural proteins associated with meat tenderness in Nellore beef cattle, a Bos indicus breed. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Meat Science, v. 96, n. 3, p. 1318-1324, mar. 2014. |
DOI: |
10.1016/j.meatsci.2013.11.014 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Nellore beef cattle, a Bos indicus (Zebu) breed, is well adapted to tropical conditions and has allowed Brazil to become one of the largest producers of red meat. Nevertheless, B. indicus breeds are reported to have less tender meat than Bos taurus. This study was designed to identify genes associated with meat tenderness and thus provides important information for breeding programs. A group of 138 animals was evaluated for longissimus thoracis muscle shear force (SF). Animals with the highest and lowest SF values (six animals each) were then selected for protein abundance studies. Samples were subjected to two-dimensional gel electrophoresis (2-DE) followed by peptide sequencing through mass spectrometry (MS) to identify differentially expressed proteins associated with SF values. Seventeen differentially expressed spots were observed (p<0.05) between the two groups. The 13 proteins identified included structural proteins (alpha actin-1, MLC1, MLC3, MLC2F and tropomyosin), related to cell organization (HSPB1 and HSP70), metabolism (beta-LG, ACBD6 and Complex III subunit I) and some uncharacterized proteins. Results confirm the existence of differentially expressed proteins associated with SF, which can lead to a better understanding of mechanisms involved in meat tenderness. |
Palavras-Chave: |
Shear force; Tenderness. |
Thesagro: |
Bos Indicus. |
Thesaurus Nal: |
proteomics. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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8. | | ANJOS, R. M. dos; RODRIGUES, J. C. M.; SOUZA, J. C. de; LABATE, M. T. V.; ARAGÃO, F. J. L.; CERVONE, F.; LABATE, C. A.; VIANNA, G. R. Expressão do gene quimérico PG-PGIP, em soja, visando maior tolerância ao fungo Sclerotinia sclerotiorum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 53., 2023, Brasília, DF, 2023. Anais 2023. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2023. P. 531Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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9. | | ZANOTTI, R. F.; MOTTA, L. B.; BRAGATTO, J.; LABATE, C. A.; SALOMAO, A. N.; VENDRAME, W. A.; CUZZUOL, G. R. F. Germination, carbohydrate composition and vigor of Cryopreserved Caesalpinia echinata seeds. Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 55, n. 5, p. 661-669, 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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10. | | CALEGARIO, R. F.; LABATE, M. T. V.; PERONI, LUÍS A.; STACH-MACHADO, D. R.; ASTUA, J. de F.; LABATE, C. A.; MACHADO, M. A.; KITAJIMA, E. W. In vitro expression and antiserum production against the movement protein of Citrus leprosis virus C (CiLV-C). Tropical Plant Pathology, n. 2, v. 37, p. 255-265, March-April, 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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11. | | LABATE, M. T. V.; Ko, KENTON; Ko, Z. W.; PINTO, L. S. R. C.; REAL, M. J. U. D.; ROMANO, M. R.; BARJA, P. R.; GRANELL, A.; FRISO, G.; WIJK, K. J. V.; BRUGNOLI, E.; LABATE, C. A. Constitutive expression of pea Lhcb1-2 in tobacco affects plant development, morphology and photosynthetic capacity. Plant Molecular Biology, v. 55, p. 701-714, 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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