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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  06/09/2021
Data da última atualização:  04/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CENTENO, A. C. L.; AGUIAR, E.; SANTOS, F.; QUEIROZ, V. A. V.; CONTI-SILVA, A.; KRUPA-KOZAK, U.; CAPRILES, V.
Afiliação:  ANA CAROLINA L. CENTENO, Universidade Federal de São Paulo; ETIENE AGUIAR, Universidade Federal de São Paulo; FERNANDA SANTOS, Universidade Federal de São Paulo; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; ANA CONTI-SILVA, Universidade Estadual Paulista; URSZULA KRUPA-KOZAK, Polish Academy of Sciences; VANESSA CAPRILES, Universidade Federal de São Paulo.
Título:  Defining whole grain sorghum flour and water levels to improve sensory and nutritional quality of gluten-free bread: a factorial design approach.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Applied Sciences, v. 11, 8186, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.3390/app11178186
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aims to investigate the potential of white and bronze whole-grain sorghum flour to develop gluten-free bread (GFB) with acceptable sensory properties. Two 22 factorial designs, with two central point repetitions each, were used to study the effects of white (WS) or bronze sorghum (BS) flours and water (W) levels on the physical properties, acceptability scores, and proximate composition of GFB. The WS or BS levels ranged from 50 to 100% when blended with potato starch, and the W levels ranged from 100 to 140% (flour weight basis). Independent of the amount applied, GFB formulations containing BS were well accepted (acceptability scores for appearance, color, odor, texture, flavor and overall liking ≥ 6.29 on a 10 cm hybrid hedonic scale). No significant differences were observed between the acceptability scores of single and composite formulations for all of the evaluated sensory attributes. Moreover, the W levels had no effect on the acceptability of GFB made with BS. Composite formulations prepared with 50 and 75% WS were also well accepted (acceptability scores for appearance, color, odor, texture, flavor, and overall liking ≥ 7.43 on a 10 cm hybrid hedonic scale). However, increased W levels are required in single formulations to increase the scores for texture and overall acceptability. GFB made with 50% and 75% WS/BS can be classified as a source of fiber since the fiber content is higher than 3 g per 100 g, while GFB made with 100% WS/BS can be ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Multiple factor analysis; Sensory acceptance; Whole grains.
Thesagro:  Farinha; Glúten; Pão; Sorghum Bicolor; Sorgo.
Thesaurus Nal:  Gluten-free foods.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225712/1/Defining-whole.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29595 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  07/01/2013
Data da última atualização:  08/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  NUNES, S. A.; COLABARDINI, J. E. M.; COLTRI, P. P.; ÁVILA, A. M. H. de; ROMANI, L. A. S.; TRAINA JÚNIOR, C.; TRAINA, A. J. M.; SOUSA, E. P. M.
Afiliação:  SANTIAGO A. NUNES, ICMC/USP; JOSÉ E. M. COLABARDINI, ICMC/USP; PRISCILA P. COLTRI, Cepagri/Unicamp; ANA M. H. de ÁVILA, Cepagri/Unicamp; LUCIANA ALVIM SANTOS ROMANI, CNPTIA; CAETANO TRAINA JÚNIOR, ICMC/USP; AGMA J. M. TRAINA, ICMC/USP; ELAINE PARROS MACHADO SOUSA, ICMC/USP.
Título:  ClimFractal Analyser: um ambiente de análise de séries temporais climáticas baseado em workflows.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: BRAZILIAN SYMPOSIUM ON DATABASES, 27., 2012, São Paulo. Proceedings... São Paulo: Sociedade Brasileira de Computação, 2012.
Páginas:  p. 25-30.
Idioma:  Inglês
Notas:  SBBD 2012.
Conteúdo:  Abstract. The climate changes of last ages shows that the analysis of climate data is a fundamental task, because these changes impact both social and economical. In this context, this work presents a tool that allows to perform several types of analysis considering the behavior variation of climate data. Also, this tool can use climate model data in a dynamic environment based on workflows. In this way, our tool helps the specialist to make decisions.
Palavras-Chave:  Análise de séries temporais; Mudanças climáticas; Teoria dos fractais.
Thesagro:  Meteorologia.
Thesaurus NAL:  Climate change; Meteorology and climatology; Time series analysis.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA17101 - 1UPCAA - DD
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