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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  13/02/2017
Data da última atualização:  08/03/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  MEYER, G. de A.; TALAMINI, J.; BUENO, M. E.; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A.; RUFATO, A. de R.
Afiliação:  G. de A. Meyer, UDESC; J. Talamini, Agroveterinary Science Center (CAV); M. E. BUENO, Agroveterinary Acience Center (CAV); LEO RUFATO, UDESC; A. A. KRETZSCHMAR, agroveterinary Science Center (CAV); ANDREA DE ROSSI RUFATO, CNPUV.
Título:  Gradual release of growth regulators for a delay in budding and growth of 'Chardonnay' and 'Pinot Gris' in Southern Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, n. 1115, p. 237-241, 2016.
DOI:  10.17660/ActaHortic.2016.1115.35
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract The wine industry in southern Brazil is affected by late frosts that cause losses in earlier varieties such as ?Chardonnay? and ?Pinot Gris?. The aim of this study was to develop a new form of application of growth regulators to delay budding of 'Chardonnay' and 'Pinot Gris'. The experiment was conducted in a commercial vineyard in Vacaria, RS, (28°32'11? S and 50°50'04? W and 972 m). The branches were pre-pruned with four buds, for the application of the products. The treatments were applied to the winter bud with concentrations (mg L- 1): naphthaleneacetic acid (NAA) 500, 1000, 1500, 2000 (sprayed) and abscisic acid sprayed 500, in paste form Splat®: 1 g applied the paste containing NAA: 500, 1000, 1500, 2000, Prohexadione calcium 75, 125, 250, 500, Trinexapac-ethyl: 200, 300, 400, 600 and untreated control. The stage of budswell and green tip was evaluated at 7 and 14 days after application. 'Pinot Gris' at 7 days delayed its phenology 14-25% in all doses of NAA with a decreasing linear trend. For application in paste form Splat® (Specialized Pheromone & Lure Application Technology) we observed different behavior for growth regulators applied at late phenological stages in different concentrations. NAA (500 and 1000), Prohexadione-calcium (125 and 500) and Trinexapac-ethyl (200 and 300) in doses mg L- 1 can be applied with Splat® to delay budding of ?Chardonnay? and ?Pinot Gris? and reduce the risks of damage in the budding by late frosts up to 7 and 10.5 days, r... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Chardonnay; Gibberellin synthesis inhibitor; Pinot Gris; Sul do Brasil; Vitis sp.
Thesagro:  Vinho; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV17131 - 1UPCAA - DD
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21.Imagem marcado/desmarcadoWURZ, D. A.; MARCON FILHO, J. L.; BRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B. P. de; MAGRO, M.; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A. Effect of shoot topping intensity on 'Cabernet Franc' grapevine maturity in high-altitude region. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 10, p. 946-950, out. 2017. Notas Científicas. Título em português: Efeito de intensidade de desponte na maturação de 'Cabernet Franc' cultivada em região de altitude.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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22.Imagem marcado/desmarcadoSANDER, G. F.; MACEDO, T. A. de; ARRUDA, R. de; MAGRO, M.; RUFATO, A. de R.; RUFATO, l.; KRETZSCHMAR, A. A. The effect of different training systems on vegetative and productive performance of apple trees cultivar 'maxigala' - in southern Brazil. In: ORCHAD SYSTEMS SYMPOSIUM, 11., 2016. Integrating Canopy, Rootstookhand Environment Physiology in Orchard Systems: Anais... .Bologna, 28/08 a 2/09 de 2016. p. 93.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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23.Imagem marcado/desmarcadoFAGHERAZZI, A F.; KRETZSCHMAR, A. A.; MACEDO, T. A.; VIGNOLO, G. K.; ANTUNES, L. E. C.; KIRSCHBAUM, D. S.; GIMENZ, G.; ZOPPOLO, R.; JOFRE, F.; FUFATO, L. La cultivazione dei piccoli frutti in Sud America: non solo mirtilli. Frutticoltura, n. 7/8, p. 44-47, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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24.Imagem marcado/desmarcadoSTOCKHAUSEN, H.; OLIVEIRA, B. F. de; TEM-PASS, C. R.; MACEDO, T. A. de; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A.; RUFATO, A. de R. Performance produtivo e vegetativo da "Fuji Suprema" enxertada sobre "M.9" e "G.213" em área de replantio. In: ENCONTRO NACIONAL DE FRUTICULTURA DE CLIMA TEMPERADO, 15., 2017, Fraiburgo, SC. Anais... (Vol. II). Semeando conhecimento, colhendo qualidade. Vol. II - Resumos. Fraiburgo, SC: Epagri, 25,26 e 27 jul. 2017. p. 136.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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