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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  25/01/2022
Data da última atualização:  25/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  KITZBERGER, C. S. G.; POT, D.; MARRACCINI, P.; PEREIRA, L. F. P.; SCHOLZ, M. B. dos S.
Afiliação:  CÍNTIA SORANE GOOD KITZBERGER, IAPAR-EMATER; DAVID POT, CIRAD; PIERRE MARRACCINI, CIRAD; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; MARIA BRÍGIDA DOS SANTOS SCHOLZ, IAPAR-EMATER.
Título:  Flavor precursors and sensory attributes of coffee submitted to different post-harvest processing.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  AIMS Agriculture and Food, v. 5, n. 4, p. 700-704, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.3934/agrfood.2020.4.700
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Post-harvest processing (PHP) modifies the quality of the coffee and increases the value of coffee production. The choice of PHP to apply depends primarily on the available infrastructure, local climatic conditions and the desired end-value. The objective of this study was to evaluate the influence of PHP on the physico-chemical characteristics of green and roasted coffee beans and their sensory attributes. Coffee cherries from IAPAR 59 cultivar were processed as natural coffee (CN), semi-dry coffee (CD), de-pulped coffee (CP) and floating coffee (CF). Total and reducing sugars, phenolic compounds, chlorogenic acids, lipids, proteins, caffeine and water content were determined in coffee beans collected during (10thday) and at the end of each processing. The roasted beans and their sensory attributes were also analyzed. The greatest changes at the ending point of the processes were found in total and reducing sugars, phenolic compounds, chlorogenic acids and lipids contents. The PHP presented different weight loss to achieve the same visual brown color and luminosity. Beverage sensory attributes were influenced by the PHP: CN and CP coffees presented similar intensities of coffee aroma, but higher intensity of green grassy aroma, and taste were found in CF and CN coffees. Aroma and taste precursors were modified during the PHP and these were associated to husk removal of the coffee beans, suggesting an activation of the germination metabolism during the PHP. This study allowe... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Chemical composition; Coffea arabica var. arabica; Coffee beans; Green beans; Postharvest systems.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230486/1/Flavor-precursors-and-sensory-attributes.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1556 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  27/07/2001
Data da última atualização:  09/02/2023
Autoria:  MARTINS, C. B. da C.; OHASHI, E. Y.; LOBO, G.; BASTOS, L. M. P.; FREITAS, M. N.; GUERREIRO, P. M. DA S.; MASCARENHAS, R. E. B.; VILAR, R. R. L.
Afiliação:  CARLOS BENJAMIM DA COSTA MARTINS, EMATER-PA; EDUARDO YASSUHIRO OHASHI, SAGRI; GUILARDO LOBO, CEPA-PA; LUIZ MAGNO PINTO BASTOS, BANPARÁ; MINELVINA NASCIMENTO FREITAS, CEPA-PA; PÉROLA MARIA DA SILVA GUERREIRO, CEPA-PA; RAIMUNDO EVANDRO B MASCARENHAS, CPATU; ROBERTO ROBSON LOPES VILAR, SAGRI.
Título:  Programa de aproveitamento racional de várzeas - PROVÁRZEAS - Estado do Pará.
Ano de publicação:  1981
Fonte/Imprenta:  Belém, PA: SAGRI, 1981.
Páginas:  90 p.
Descrição Física:  il.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Objetivos. Seleção de áreas. Seleção de produtos. Caracterização dos sistemas de cultivo. Sistema natural, Sistema semicontrolado, áreas sistematizadas. Drenagem. Irrigação. Metas. Necessidade de recursos a implantação do programa. Analise financeira. Operacionalização do programa
Palavras-Chave:  Brasil; Flooded land; Pará; Programa; Programme.
Thesagro:  Recurso Natural; Várzea.
Thesaurus NAL:  Amazonia; natural resources.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/389597/1/Programa-de-aproveitamento-racional-de-varzeas.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU19147 - 1UPCLV - PP338.18811M386p1982.00394
CPATU19147 - 2UPCLV - PP338.18811M386p1984.00024
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