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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
20/09/2022 |
Data da última atualização: |
20/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CAVALHEIRO, L. G.; GENÉ, L. A.; COLDEBELLA, A.; KICH, J. D.; RUIZ, V. L. de A. |
Afiliação: |
LUCIANA G. CAVALHEIRO, Universidade de São Paulo; LUISA A. GENÉ; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; JALUSA DEON KICH, CNPSA; VERA LETTICIE DE A. RUIZ, Universidade de São Paulo. |
Título: |
Microbiological quality of pig carcasses in a slaughterhouse under risk-based inspection system. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL PIG VETERINARY SOCIETY CONGRESS, 26., 2022, Rio de Janeiro. Proceedings... Rio de Janeiro, RJ: IPVS: Abraves, 2022. p. 395. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Meat product inspection procedures are adopted to guarantee food quality and safety for consumption (1). Due to technologies and regulations advancement for farming and slaughtering pigs, a change in zoonotic profile attributed to pork has been identified (2,3). Frequently detected lesions during inspection procedures have no impact on public health, while the palpation and incision techniques used favor bacterial cross-contamination (2,4,5,6,7). This change in the zoonotic profile turns out necessary to review the inspection procedures according actual public health hazards based on risk analysis. Thus, a global movement began to establish inspection parameters based on epidemiological risk profiles, culminating in the publication of Normative Instruction 79 in Brazil in 2018 (8). In order to assess microbiological contamination when adopting a risk-based inspection system, the occurrence of Salmonella spp. and the quantification of enterobacteria and mesophiles were compared in pig carcasses slaughtered under traditional and risk-based inspection systems. |
Palavras-Chave: |
Segurança dos alimentos. |
Thesagro: |
Abatedouro; Carcaça; Contaminação Bacteriana; Qualidade; Suíno. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146662/1/final10008.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Registros recuperados : 227 | |
83. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAVALHEIRO, L. G.; GENÉ, L. A.; COLDEBELLA, A.; KICH, J. D.; RUIZ, V. L. de A. Microbiological quality of pig carcasses in a slaughterhouse under risk-based inspection system. In: INTERNATIONAL PIG VETERINARY SOCIETY CONGRESS, 26., 2022, Rio de Janeiro. Proceedings... Rio de Janeiro, RJ: IPVS: Abraves, 2022. p. 395.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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84. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PALHARES, J. C. P.; MULLER, S.; MATTEI, R. M.; KICH, J. D.; SIGUA, G. C. Microbiological water quality assessment of watershed associated with swine production in Santa Catarina, Brazil. In: INTERNATIONAL ANNUAL MEETINGS, 2007, New Orleans. A century of integrating crops, soils and environment: abstracts. News Orleans: ASA / CSSA / SSSA, 2007. 1 CD-ROM. Projeto n. 03.06.52.000-03.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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85. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MENEGUZZI, M.; PISSETTI, C.; REBELATTO, R.; COSTA, M. de O.; KICH, J. D. Multiple-drug resistant Salmonella enterica serovar Typhimurium monophasic variant (4,[5],12:i:-). In: ALLEN D. LEMAN SWINE CONFERENCE, 2019, Saint Paul. Abstracts of Presentations. Saint Paul: Leman Conference, 2019. v. 1. p. 45.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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87. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; MORÉS, N.; FRATAMICO, P. M.; CALL, J. E.; LUCHANSKY, J. B. Rastreabilidade da Salmonella do crescimento ao abate de suínos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VETERINÁRIOS ESPECIALISTAS EM SUÍNOS, 13., 2007, Florianópolis, SC. Anais... Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2007. 1 CD-ROM. Projeto n. 02.06.06.004-06.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica | Circulação/Nível: -- - -- |
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94. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SCHWARZ, P.; SEYBOTH, L.; ROMEIRO, C.; CORBELLINI, L. G.; CALVEYRA, J.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. Risk factors for the herd-level seroprevalence of Salmonella in swine production system in Southern Brazil: preliminary data. In: INTERNATIONAL PIG VETERINARY SOCIETY, 20., 2008, Durban, South Africa. Proceedings. Durban: IPVS, 2008. p. 324 Projeto/Plano de Ação: 02.06.60400-04.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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95. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BEARSON, B. L.; BEARSON, S. M. D.; KICH, J. D.; LEE, I. S. An rfaH mutant of salmonella enterica serovar typhimurium is attenuated in swine and reduces intestinal colonization, fecal shedding, and disease severity due to virulent salmonella typhimurium. Frontiers in Veterinary Science, Lausana, v. 1, p. 1-7, 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: C - 0 |
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98. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | REICHEN, C.; COLDEBELLA, A.; MENEGUZZI, M.; HECK, A.; KICH, J. D. Perfil sorológico como ferramenta de controle de Salmonella sp. em granjas de suínos. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE SUINOCULTURA, 12, 2019, Porto Alegre. Avanços em sanidade, produção e reprodução de suínos IV: anais. Porto Alegre: UFRGS, 2019, p. 224-225.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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100. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SCHWARZ, P.; COLDEBELLA, A.; CALVEYRA, J.; KICH, J. D.; HERTZ, A.; CARDOSO, M. Simulation of intervention models for the control of Salmonella sp. In: INTERNATIONAL PIG VETERINARY SOCIETY CONGRESS, 22., 2012, Jeju. Proceedings... Jeju: IPVS, 2012. p. 846. Projeto/Plano de Ação: 04.10.60100-03.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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