Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  05/11/2020
Data da última atualização:  05/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, E. de F.; CARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D.; CORBELLINI, L. G.
Afiliação:  EDUARDO DE FREITAS COSTA, UFRGS; MARISA RIBEIRO DE ITAPEMA CARDOSO, UFRGS; JALUSA DEON KICH, CNPSA; LUIS GUSTAVO CORBELLINI, UFRGS.
Título:  A qualitative risk assessment approach to microbial foodborne hazards in Brazilian intensive pork production: a step towards risk prioritization.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Microbial Risk Analysis, v.15, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.mran.2020.100105
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The application of biosecurity measures in pig farms has prompted a shift in epidemiological reality, altering the risk profile attributed to the consumption of pork. The inspection of pig carcasses in Brazil is based on incisions and palpations to seek lesions mainly related to classic zoonotic diseases. We describe the use of a qualitative risk assessment from the farm to the table to characterize the risk of foodborne disease caused by biological hazards to humans due to the consumption of pork. The model was adapted from the Codex Alimentarius and comprises four steps: (I) hazard identification, (II) hazard characterization, (III) exposure assessment, and (IV) risk characterization. The exposure assessment step considers the release of hazards at a pre-harvest level (i.e., swine in herds) and the amplification or reduction of the release during the procedure to obtain pork from a carcass. Risk characterization is classified into five levels, from very low to very high. No hazard had very high risk, Salmonella sp. [nontyphoidal] had high risk, no hazard had moderate risk, seven hazards had low risk, and other hazards had very low risk. When the initial release was increased, the risk for hazards with higher adverse effects (e.g. C. botulinum, B. suis, and E. coli [STEC]) increased to very high or high. The uncertainty was very high for seven hazards and very low for three. These findings can help the Brazilian Ministry of Agriculture discuss changes in the routi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Avaliação de risco; Carcass inspection; Hazard prioritization; Priorização de perigo.
Thesagro:  Biossegurança; Carcaça; Inspeção Sanitária; Porco Tipo Carne; Produção de Carne.
Thesaurus Nal:  Pork; Risk assessment.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21965 - 1UPAAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoROSA, F. B.; RUBIN, M. I. B.; MARTINS, T. B.; LEMOS, R. A. A. de; GOMES, D. C.; PUPIN, R. C.; LIMA, S. C.; BARROS, C. S. L. Spontaneous poisoning by Brachiaria decumbens in goats. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 36, n. 5, p. 389-396, maio. 2016.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoBACHA, F. B.; PUPIN, R. C.; LEAL, P. V.; CARVALHO, N. M.; FRANCO, G. L.; ÍTAVO, C. C. B. F.; RIET-CORREA, F.; LEMOS, R. A. A. de. Experimental poisoning by enterolobium contortisiliquum in sheep. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 37, n. 1, p. 23-30, jan. 2017.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoPUPIN, R. C.; MELO, G. K. A.; HECKLER, R. F.; FACCIN, T. C.; ÍTAVO, C. C. B. F.; FERNANDES, C. E.; GOMES, D. C.; LEMOS, R. A. A. Identification of lamb flocks susceptible and resistant against Brachiaria poisoning. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 36, n. 5, p. 383-388, maio. 2016.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, L. C. L.; FERNANDES, H. J.; SILVA, A. G.; FERNANDES, C. E.; DUTRA, I. S.; PUPIN, R. C.; LEMOS, R. A. A. Impact of vaccination on the reproductive performance of multiparous Nellore cows. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 3, p. 456-461, março 2018 Título em português: Impacto da vacinação sobre o desempenho reprodutivo de vacas Nelore multíparas.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoPAULA, J. P. L.; LEAL, P. V.; PUPIN, R. C.; LIMA, S. C.; SOUZA, M. A. S.; SANTOS, A. A.; LEMOS, R. A. A.; GOMES, D. C. Healing of brain lesions in sheep recovered from amprolium-induced polioencephalomalacia. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 5, p. 806-810, maio, 2018 Título em português: Cicatrização das lesões cerebrais em ovinos recuperados de polioencefalomalacia induzida por amprólio.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional