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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
07/10/2015 |
Data da última atualização: |
07/10/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VIANCELLI, A.; KUNZ, A.; FONGARO, G.; KICH, J. D.; BARARDI, C. R. M.; SUZIN, L. |
Afiliação: |
ALINE VIANCELLI, UFSC; AIRTON KUNZ, CNPSA; GISLAINE FONGARO., UFSC; JALUSA DEON KICH, CNPSA; CÉLIA REGINA MONTE BARARDI, UFSC; LIDIMARA SUZIN., UNIOESTE. |
Título: |
Pathogen inactivation and the chemical removal of phosphorus from swine wastewater. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Water, Air and Soil Pollution, v. 226, p. 263-271, 2015 |
DOI: |
10.1007/s11270-015-2476-5 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Inactivation of pathogens present in animal manure prior to land application has justified the use of advanced technologies. However, some alternatives are expensive or not effective due to the organic material and suspended solids present in the effluent (e.g., ozone, UV light). The use of hydrated lime (calcium hydroxide, Ca(OH)2) is an attractive wastewater treatment option due to the ability of lime to kill pathogens and to extract phosphorus from manure at an alkaline pH. The present study aimed to evaluate the soluble phosphorus removal and pathogen inactivation (Escherichia coli, Salmonella enterica serovar typhymurium and Porcine circovirus type 2), in the liquid fraction and in the solid generated after Ca(OH)2 addition in swine wastewater, exposed for 3 and 24 h at different pH conditions: 9.0, 9.5, and 10.0. The results showed the efficiency of pH elevation with Ca(OH)2 in the removal of soluble P at pH 9.0 and the total inactivation of E. coli, Salmonella, and P. circovirus type 2 at pH 10.0. The liquid fraction (reuse water) could be safely used for cleaning the swine production facilities, and the solid fraction (precipitated P) could be used as a secondary product and fertilizer. |
Thesagro: |
Águas residuais; Conservação do solo; Dejeto; Escherichia Coli; Hidrogeologia; Poluição da água; Salmonella; Suíno; Tratamento da água. |
Thesaurus Nal: |
Animal manure management; Environmental factors; Hydrogeology; Pig manure; Soil conservation; Water purification; Water quality analysis. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Registros recuperados : 227 | |
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72. | | PISSETTI, C.; WERLANG, G. O.; BIESUS, L. L.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I. Detecção de salmonella entErica e listeria monocytogenes em carcaças suínas na etapa de pré-resfriamento. Acta Scientiae Veterinariae, Porto Alegre, v. 40, n. 2, p. 1071, 2012. Projeto: 11.11.11.111.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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74. | | PISSETTI, C.; KICH, J. D.; CARDOSO, M.; COLDEBELLA, A.; KETTERMANN, C. A.; FERRAZ, S. M. Efeito de diferentes tratamentos em porções de carcaças de suínos contaminadas superficialmente com Salmonella typhimuriam. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VETERINÁRIOS ESPECIALISTAS EM SUÍNOS, 15., 2011, Fortaleza. Anais de palestras e resumos. Fortaleza: Abraves, 2011. 1 CD-ROM. Projeto: 04.10.06.001.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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80. | | VIANCELLI, A.; KUNZ, A.; FONGARO, G.; KICH, J. D.; BARARDI, C. R. M.; SUZIN, L. Pathogen inactivation and the chemical removal of phosphorus from swine wastewater. Water, Air and Soil Pollution, v. 226, p. 263-271, 2015Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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