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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  15/09/2003
Data da última atualização:  13/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  VIELHAUER, K.; DENICH, M.; SÁ, T. D. de A.; KATO, O. R.; KATO, M. do S. A.; BRIENZA JUNIOR, S.; VLEK, P. L. G.
Afiliação:  KONRAD VIELHAUER, UNIVERSITY OF BONN; MANFRED DENICH, UNIVERSITY OF BONN; TATIANA DEANE DE ABREU SA, CPATU; OSVALDO RYOHEI KATO, CPATU; MARIA DO SOCORRO ANDRADE KATO, CPATU; SILVIO BRIENZA JUNIOR, CPATU; PAUL L. G. VLEK, UNIVERSITY OF BONN.
Título:  Land-use in a mulch-based farming system of small holders in the eastern Amazon.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  In: CONFERENCE ON INTERNATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH FOR DEVELOPMENT, 2001, Bonn. Deustscher tropentag 2001: proceeding. Bonn: University of Bonn, 2001.
Páginas:  Não paginado.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Burning is a commonly used method to clear land for cropping, especially in regions with shifting cultivation. Due to population growth with the resulting intensified land use, it is mostly combined with a shortening of the fallow periods. Both burning and the shortened fallow period are the principal causes of declining soil fertility, and they are symptomatic for Eastern Amazonian agriculture. Based on the assumption that shifting cultivation will be maintained as the basic land-use system, these two adverse factors have to be improved in order to achieve reasonable and increased sustainable productivity. In the framework of a bilateral German-Brazilian research project, mechanized mulching technologies were developed to carry out fire-free land clearing by cutting and chopping the tree-rich fallow vegetation creating a mulch layer. Besides preserving organic matter and mineral nutrients, mulching permits land preparation at any time of the year, as, in contrast to burning, it does not depend on the dry season. Enriching the fallow vegetation with fast growing trees enhances the effect of mulching by increasing biomass: 25 t/ha/year as compared to natural fallow with 10 t/ha/year during the linear growth phase in the first 2 - 3 years. When putting these technologies into practice, the demand on differently behaving nutrient stocks in mulch-based systems has to be met. On the other hand, fire-free land preparation allows for flexible, alternative land utilization practices... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brasil; Pará; Região Bragantina; Tipitamba.
Thesagro:  Cultivo Migratório; Pequeno Produtor; Sistema de Cultivo; Uso da Terra.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/55838/1/LandUseMulch-resumo.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU33059 - 1UPCAA - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, J. B. de; EGIPTO, R.; LAUREANO, O.; CASTRO, R. de; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M. Climate effects on physicochemical composition of Syrah grapes at low and high altitude sites from tropical grown regions of Brazil. Food Research International, v. 121, p. 870-879, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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2.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, J. B. de; EGIPTO, R.; LAUREANO, O.; DE CASTRO, R.; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M. Chemical characteristics of grapes cv. Syrah (Vitis vinifera L.) grown in the tropical semiarid region of Brazil (Pernambuco state): influence of rootstock and harvest season. Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 99, p. 5050-5063, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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3.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, J. B. de; EGIPTO, R.; LAUREANO, O.; DE CASTRO, R.; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M. Chemical composition and sensory profile of Syrah wines from semiaridtropical Brazil?Rootstock and harvest season effects. LWT. Food Science and Technology, v. 114, (e-108415), 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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4.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, J. B. de; EGIPTO, R.; LAUREANO, O.; CASTRO, R. de; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M. Chemical and sensorial characterization of tropical syrah wines produced at different altitudes in northeast of the Brazil. South African Journal of Enology and Viticulture, v. 40, . 2, p. 157-171, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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5.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, J. B. de; FARIA, D. L.; DUARTE, D. F.; EGIPTO, R.; LAUREANO, O.; CASTRO, R. de; PEREIRA, G. E.; RICARDO-DA-SILVA, J. M. Effect of the harvest season on phenolic composition and oenological parameters of grapes and wines cv. 'touriga nacional' (vitis vinifera l.) Produced under tropical semi-arid climate, in the state of Pernambuco, Brazil. Ciência e Técnica Vitivinícola, v. 33, n. 2, p. 145-166, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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