|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/04/2018 |
Data da última atualização: |
18/04/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, L. M. J. DE; CARVALHO, J. L. V. de; BORGES, R. M. E.; KASER, I. M.; LIMA, V. G.; SOUSA, D. S. F. DE. |
Afiliação: |
LUCIA MARIA JAEGER DE CARVALHO, Laboratório de Tecnologia e Análise Instrumental de Alimentos – LATAIA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; RITA MERCIA ESTIGARRIBIA BORGES FAUSTINO, CPATSA; INGRID MAROTO KASER, Laboratório de Tecnologia e Análise Instrumental de Alimentos – LATAIA; VICTOR GOMES LIMA, Laboratório de Tecnologia e Análise Instrumental de Alimentos – LATAIA; DANIELE SILVA FEIJÓ DE SOUSA, Laboratório de Tecnologia e Análise Instrumental de Alimentos – LATAIA. |
Título: |
Variability of total carotenoids in C. Moschata genotypes. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Chemical Engineering Transactions, v. 44, p. 247-252, 2015. |
DOI: |
10.3303/CET1544042 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Nowadays, the vitamin A deficiency (VAD) is still a public health concern, being one of the most important components of the high rate of morbidity and mortality among children in developing countries. There is a high prevalence of night blindness caused by deficiency of vitamin A. Children and pregnant women are particularly affected. Many pumpkins (C. moschata) genotypes present a great variability of carotenoid content mainly the beta-carotene. The objective of this work is to evaluate the variability of beta-carotene among pumpkins genotypes. Twenty biofortified pumpkins cultivated at Embrapa Table Coast land and Semiarid were evaluated regarding beta-carotene contents. The analyses were carried out by High rformance Liquid Chromatography. The pumkinks showed a large variability in the contents of total carotenoids varying, in fresh pumpkins from 699.06 (genotype 25) to 124.60 μg/g (genotype 26), from 106.96 (genotype 26) to 655.54 μg/g (genotype 25) in samples cooked in boiling water and 117.55 (genotype 19) and 650.54 μg/g (genotype 25) in steamed cooked, respectively. |
Palavras-Chave: |
Beta-caroteno; C moschata; Carotenóides. |
Thesagro: |
Abóbora; Genótipo; Saúde Pública; Vitamina A. |
Thesaurus Nal: |
Pumpkins. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175602/1/Rita-2015.pdf
|
Marc: |
LEADER 01903naa a2200289 a 4500 001 2090676 005 2018-04-18 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3303/CET1544042$2DOI 100 1 $aCARVALHO, L. M. J. DE 245 $aVariability of total carotenoids in C. Moschata genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aNowadays, the vitamin A deficiency (VAD) is still a public health concern, being one of the most important components of the high rate of morbidity and mortality among children in developing countries. There is a high prevalence of night blindness caused by deficiency of vitamin A. Children and pregnant women are particularly affected. Many pumpkins (C. moschata) genotypes present a great variability of carotenoid content mainly the beta-carotene. The objective of this work is to evaluate the variability of beta-carotene among pumpkins genotypes. Twenty biofortified pumpkins cultivated at Embrapa Table Coast land and Semiarid were evaluated regarding beta-carotene contents. The analyses were carried out by High rformance Liquid Chromatography. The pumkinks showed a large variability in the contents of total carotenoids varying, in fresh pumpkins from 699.06 (genotype 25) to 124.60 μg/g (genotype 26), from 106.96 (genotype 26) to 655.54 μg/g (genotype 25) in samples cooked in boiling water and 117.55 (genotype 19) and 650.54 μg/g (genotype 25) in steamed cooked, respectively. 650 $aPumpkins 650 $aAbóbora 650 $aGenótipo 650 $aSaúde Pública 650 $aVitamina A 653 $aBeta-caroteno 653 $aC moschata 653 $aCarotenóides 700 1 $aCARVALHO, J. L. V. de 700 1 $aBORGES, R. M. E. 700 1 $aKASER, I. M. 700 1 $aLIMA, V. G. 700 1 $aSOUSA, D. S. F. DE 773 $tChemical Engineering Transactions$gv. 44, p. 247-252, 2015.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 15 | |
1. | | BORGES, A. L.; SILVA, J. T. A. da. Adubação e nutrição da bananeira. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE BANANICULTURA, 7., 2010, Registro,SP. Atualidades e perspectivas da bananicultura sustentável. Registro: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 1 CD-ROM. 23 p. PDF P2.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
3. | | SILVA, J. T. A. da; SIMÃO, F. R. Produção, nutrição e incidência do mal do Panamá em bananeira 'Prata Anã' adubada com potássio. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 9, p. 807-813, set. 2015. Título em inglês: Yield, nutrition and incidence of Panama disease in 'Prata Anã' banana fertilized with potassium.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
4. | | SILVA, J. T. A. da; RODRIGUES, M. G. V. Produção da bananeira 'prata anã' em função da aplicação de adubo fosfatado, em quatro ciclos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 6, p. 613-618, jun. 2013. Título em inglês: Production of 'Prata Anã' banana as affected by the application of phosphate fertilizer, in four cycles.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
8. | | BORGES, A. L.; SILVA, J. T. A. da; OLIVEIRA, A. M. G.; DOLIVEIRA, P. S. Nutrição e adubação. In: FERREIRA, C. F.; SILVA, S. de O. e; AMORIM, E. P.; SEREJO, J. A. dos S. (Ed.). O agronegócio da banana. Brasília, DF: Embrapa, 2016. 331-398Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
9. | | BORGES, A. L.; SILVA, J. T. A. da; OLIVEIRA, A. M. G.; OLIVEIRA, P. S. d'. Nutrição e adubação. In: FERREIRA, C. F.; SILVA, S. de O. e; AMORIM, E. P.; SEREJO, J. A. dos S. (Ed.). O agronegócio da banana. Brasília, DF: Embrapa, 2016. 331-398Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
12. | | SANT'ANA, E. P.; HECKLER, J. C.; SILVA, J. T. A. da; IMBELONI, A. G.; BAZONI, R.; BARROS, L. G. de; PRABHU, A. S. Avaliação crítica dos projetos do PNP-Arroz na área de melhoramento genético, no período de 1980 à 1990: região Centro-Oeste. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE ARROZ, 4., 1990, Goiânia. A pesquisa de arroz no Brasil nos anos 80: avaliação critica dos principais resultados. Goiânia: EMBRAPA-CNPAF, 1994. p. 309-323. (EMBRAPA-CNPAF. Documentos, 40).Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
| |
13. | | CORDEIRO, Z. J. M.; BORGES, A. L.; SOUZA, L. da S.; FANCELLI, M.; SILVA, J. T. A. da; RITZINGER, C. H. S. P.; DIAS, M. S. C.; OLIVEIRA, S. L. de; CORSATO, C. D. A.; RODRIGUES, M. G. V.; PEREIRA, M. E. C.; LIMA, M. B.; MONTEIRO, W. B.; TRINDADE, A. V.; COELHO, E. F.; COELHO FILHO, M. A.; ACCIOLY, A. M. A.; OLIVEIRA, A. S.; FERREIRA, D. M. V. Produção integrada de banana: avanços obtidos no Norte de Minas Gerais e Sudoeste da Bahia. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO SOBRE PRODUÇÃO INTEGRADA DE FRUTAS, 9.; SEMINÁRIO SOBRE O SISTEMA AGROPECUÁRIO DE PRODUÇÃO INTEGRADA, 1., 2007. Bento Gonçalves. Bento Gonçalves: [s.n.], 2007. M. S. C. Dias, EPAMIG; Sizernando Luiz de Oliveira, CNPMF; C. D. A. CORSATO, UNIMONTES; M. G. V. Rodrigues, EPAMIG; Marcio Eduardo Canto Pereira, CNPMF; Marcelo Bezerra Lima, CNPMF; W. B. Monteiro, IMA; Aldo Vilar Trindade, CNPMF; Eugênio...Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
14. | | CORDEIRO, Z. J. M.; BORGES, A. L.; FANCELLI, M.; RITZINGER, C. H. S. P.; DIAS, M. S. C.; OLIVEIRA, S. L. de; CORSATO, C. D. A.; RODRIGUES, M. G. V.; PEREIRA, M. E. C.; LIMA, M. B.; MONTEIRO, W. B.; SOUZA, L. da S.; SILVA, J. T. A. da; TRINDADE, A. V.; COELHO, E. F.; COELHO FILHO, M. A.; ACCIOLY, A. M. A.; OLIVEIRA, A. S.; FERREIRA, D. M. V. Produção integrada de banana. In: ZAMBOLIM, L.; NASSER, L. C. B.; ANDRIGUETO, J. R.; TEIXEIRA, J. M.; FACHINELLO, J. C. (Org.). Produção integrada no Brasil. Brasília, DF: CNPq; Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2008.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
15. | | CORDEIRO, Z. J. M.; BORGES, A. L.; FANCELLI, M.; RITZINGER, C. H. S. P.; SOUZA, L. da S.; DIAS, M. S. C.; RODRIGUES, M. G. V.; MONTEIRO, W. B.; SILVA, J. T. A. da; TRINDADE, A. V.; COELHO, E. F.; COELHO FILHO, M. A.; ACCIOLY, A. M. A.; PEREIRA, M. E. C.; LIMA, M. B.; OLIVEIRA, S. L. de; CORSATO, C. D. A.; OLIVEIRA, A. S.; FERREIRA, D. M. V. Produção integrada de banana. In: ZAMBOLIM, L.; NASSER, L. C. B.; ANDRIGUETO, J. R.; TEIXEIRA, J. M. A.; KOSOSKI, A. R.; FACHINELLO, J. C. (Org.). Produção integrada no Brasil: agropecuária sustentável alimentos seguros. Brasília, DF: MAPA/ACS, 2009. cap.10 , p.239-260.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
Registros recuperados : 15 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|