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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
09/09/2008 |
Data da última atualização: |
14/01/2010 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
BRUNETTO, G.; MELO, G. W. B. de; BONGIORNO, C. L.; MATTIAS, J. L.; KAMINSKI, J.; CERETTA, C. A. |
Afiliação: |
GUSTAVO BRUNETTO, UFSM; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Cleber Luiz Bongiorno, Engenheiro Agrônomo; Jorge Luis Mattias, UNOCHAPECÓ; João Kaminski, UFSM; Carlos Alberto Ceretta, UFSM. |
Título: |
Alterações do teor de nitrogênio na folha e pecíolo, na produção e composição da uva pela adubação nitrogenada em videiras no Planalto do Rio Grande do Sul. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. |
Páginas: |
4 p. |
Série: |
(Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 87). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O trabalho objetivou avaliar como a aplicação de N afeta o seu teor na folha inteira e pecíolo, usados para a recomendação de N à videira no RS e SC, e sobre a produção e composição da uva. |
Palavras-Chave: |
Rio Grande do Sul. |
Thesagro: |
Adubação; Fisiologia Vegetal; Folha; Nitrogênio; Nutrição Vegetal; Pecíolo; Uva; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPUV/10104/1/cot087.pdf
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Marc: |
LEADER 01130nam a2200301 a 4500 001 1542652 005 2010-01-14 008 2008 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aBRUNETTO, G. 245 $aAlterações do teor de nitrogênio na folha e pecíolo, na produção e composição da uva pela adubação nitrogenada em videiras no Planalto do Rio Grande do Sul.$h[electronic resource] 260 $aBento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho$c2008 300 $a4 p. 490 $a(Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 87). 520 $aO trabalho objetivou avaliar como a aplicação de N afeta o seu teor na folha inteira e pecíolo, usados para a recomendação de N à videira no RS e SC, e sobre a produção e composição da uva. 650 $aAdubação 650 $aFisiologia Vegetal 650 $aFolha 650 $aNitrogênio 650 $aNutrição Vegetal 650 $aPecíolo 650 $aUva 650 $aViticultura 653 $aRio Grande do Sul 700 1 $aMELO, G. W. B. de 700 1 $aBONGIORNO, C. L. 700 1 $aMATTIAS, J. L. 700 1 $aKAMINSKI, J. 700 1 $aCERETTA, C. A.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
13/10/2016 |
Data da última atualização: |
24/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CARVALHO, A. V.; SILVEIRA, T. F. da; SOUSA, S. H. B. de; MORAES, M. R. de; GODOY, H. T. |
Afiliação: |
ANA VANIA CARVALHO, CPATU; Tayse Ferreira da Silveira, UNICAMP; Sérgio Henrique Brabo de Sousa, UFPA; Maria Rosa de Moraes, UNICAMP; Helena Teixeira Godoy, UNICAMP. |
Título: |
Phenolic composition and antioxidant capacity of bacaba-de-leque (Oenocarpus distichus Mart.) genotypes. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 54, p. 1-9, Dec. 2016. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2016.09.013 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Phenolic compound composition and antioxidant capacity of four Oenocarpus distichus Mart. (bacaba-de-leque) genotypes were determined. In order to set the parameters for phenolic compound extraction, the effect of methanol concentration and extraction time on the reducing power of the extracts was evaluated using the surface response methodology. The optimal conditions were: a 60:40 methanol:water (v/v) solution and 11 min of extraction. Extracts were analyzed by ultra-high performance liquid chromatography with diode array detection and by ultra-high performance liquid chromatography coupled to mass spectrometry. Eleven substances were identified, of which six were quantified. Rutin was the major compound in bacaba-de-leque genotypes (15.2?56.8 μg.g−1) followed by epicatechin (15.5?21.2 μg.g−1). The Black-03 genotype had the highest amounts of all phenolic compounds and the highest antioxidant capacity by DPPH and ORAC assays, indicating that this genotype may be selected in breeding programs to obtain cultivars with higher phenolic compound contents and antioxidant capacity. Moreover, the results indicated that bacaba-de-leque has great potential as a novel supplier of phenolic acids and flavonoids to human diet, with levels comparable to or higher than other fruits belonging to the same family, such as açaí. |
Palavras-Chave: |
Análise de alimentos; Capacidade antioxidante. |
Thesagro: |
Bacaba; Composição de Alimento. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02116naa a2200229 a 4500 001 2054481 005 2022-05-24 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2016.09.013$2DOI 100 1 $aCARVALHO, A. V. 245 $aPhenolic composition and antioxidant capacity of bacaba-de-leque (Oenocarpus distichus Mart.) genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aPhenolic compound composition and antioxidant capacity of four Oenocarpus distichus Mart. (bacaba-de-leque) genotypes were determined. In order to set the parameters for phenolic compound extraction, the effect of methanol concentration and extraction time on the reducing power of the extracts was evaluated using the surface response methodology. The optimal conditions were: a 60:40 methanol:water (v/v) solution and 11 min of extraction. Extracts were analyzed by ultra-high performance liquid chromatography with diode array detection and by ultra-high performance liquid chromatography coupled to mass spectrometry. Eleven substances were identified, of which six were quantified. Rutin was the major compound in bacaba-de-leque genotypes (15.2?56.8 μg.g−1) followed by epicatechin (15.5?21.2 μg.g−1). The Black-03 genotype had the highest amounts of all phenolic compounds and the highest antioxidant capacity by DPPH and ORAC assays, indicating that this genotype may be selected in breeding programs to obtain cultivars with higher phenolic compound contents and antioxidant capacity. Moreover, the results indicated that bacaba-de-leque has great potential as a novel supplier of phenolic acids and flavonoids to human diet, with levels comparable to or higher than other fruits belonging to the same family, such as açaí. 650 $aBacaba 650 $aComposição de Alimento 653 $aAnálise de alimentos 653 $aCapacidade antioxidante 700 1 $aSILVEIRA, T. F. da 700 1 $aSOUSA, S. H. B. de 700 1 $aMORAES, M. R. de 700 1 $aGODOY, H. T. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 54, p. 1-9, Dec. 2016.
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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