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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
09/09/2008 |
Data da última atualização: |
20/05/2010 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
MELO, G. W. B. de; CASALI, C. A.; BRUNETTO, G.; RHEINHEIMER, D. dos S.; MOTERLE, D. F.; KAMINSKI, J. |
Afiliação: |
GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Carlos Alberto Casali, UFSM; Gustavo Brunetto, UFSM; Danilo dos Santos Rheinheimer, UFSM; Diovane Freire Moterle, UFSM; João Kaminski, UFSM. |
Título: |
Cobre em solos cultivados com a videira na Serra Gaúcha do Rio Grande do Sul. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. |
Páginas: |
8 p. |
Série: |
(Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 86). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O presente trabalho objetivou determinar as formas de cobre e a cinética de dessorção em solos cultivados com a videira e submetidos a sucessivas aplicações de fungicidas cúpricos. |
Palavras-Chave: |
Rio Grande do Sul. |
Thesagro: |
Cobre; Solo; Uva; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPUV/10103/1/cot086.pdf
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Marc: |
LEADER 00905nam a2200253 a 4500 001 1542403 005 2010-05-20 008 2008 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aMELO, G. W. B. de 245 $aCobre em solos cultivados com a videira na Serra Gaúcha do Rio Grande do Sul.$h[electronic resource] 260 $aBento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho$c2008 300 $a8 p. 490 $a(Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 86). 520 $aO presente trabalho objetivou determinar as formas de cobre e a cinética de dessorção em solos cultivados com a videira e submetidos a sucessivas aplicações de fungicidas cúpricos. 650 $aCobre 650 $aSolo 650 $aUva 650 $aViticultura 653 $aRio Grande do Sul 700 1 $aCASALI, C. A. 700 1 $aBRUNETTO, G. 700 1 $aRHEINHEIMER, D. dos S. 700 1 $aMOTERLE, D. F. 700 1 $aKAMINSKI, J.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
04/11/2015 |
Data da última atualização: |
11/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
JUNQUEIRA-FRANCO, M. V. M.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de; ABRAMS, S.; MARCHINI, J. S.; OLIVEIRA, J. E. D. de. |
Afiliação: |
MARCIA VARELLA MORANDI JUNQUEIRA-FRANCO, USP; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; STEVEN ABRAMS, University of Texas Austin; JÚLIO SÉRGIO MARCHINI, USP; JOSÉ EDUARDO DUTRA DE OLIVEIRA, USP. |
Título: |
Iron absorption from biofortified beans evalueted by stable isotopes. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. T209. p. 56-59. |
ISBN: |
978-85-7035-502-7 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
evalueted [i.e. evaluated]. Título e texto em Inglês. Título equivalente: Absorção de ferro do feijão biofortificado avaliada por isótopos estáveis. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The introduction of biofortified crops like beans with higher iron content is a useful tool in preventing diseases such as anemia. The biofortification aims to reach the root of the problem of malnutrition, targets the neediest population, uses embedded distribution mechanisms, is scientifically feasible and effective in terms of cost, and complements other ongoing interventions to control micronutrient deficiency. Thus the measurement of mineral absorption is essential to enable the use of biofortified crops. This study evaluated the iron bioavailability of common bean varieties BRS Estilo and iron biofortified BRS Pontal in man through reliable techniques and have not yet used in Brazil. The beans used was produced by EMBRAPA / Agro Food. Subjects and Methods: The study included 29 young adult volunteers divided into 2 groups: Group CB (13 subjects) received 100g of common beans (BRS Estilo) cooked labeled with iron58 (58Fe) and Group BB (16 patients) received 100g biofortified beans (BRS Pontal), cooked and labeled with iron58 (58Fe). The next day they receive the reference dose of ferrous sulfate enriched iron-57 (57Fe). After consumption, an isotopic evaluation of iron was conducted for measurement of iron incorporation into erythrocyte. Results: The iron absorption was evaluated by isotopic ratio and did not differ between the groups. |
Palavras-Chave: |
Biodisponibilidade; Isótopos. |
Thesagro: |
Feijão; Ferro. |
Thesaurus NAL: |
beans; bioavailability; iron; isotopes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/132401/1/T209.pdf
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Marc: |
LEADER 02386nam a2200289 a 4500 001 2027871 005 2016-02-11 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-85-7035-502-7 100 1 $aJUNQUEIRA-FRANCO, M. V. M. 245 $aIron absorption from biofortified beans evalueted by stable isotopes.$h[electronic resource] 260 $aIn: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. T209. p. 56-59.$c2015 500 $aevalueted [i.e. evaluated]. Título e texto em Inglês. Título equivalente: Absorção de ferro do feijão biofortificado avaliada por isótopos estáveis. 520 $aABSTRACT - The introduction of biofortified crops like beans with higher iron content is a useful tool in preventing diseases such as anemia. The biofortification aims to reach the root of the problem of malnutrition, targets the neediest population, uses embedded distribution mechanisms, is scientifically feasible and effective in terms of cost, and complements other ongoing interventions to control micronutrient deficiency. Thus the measurement of mineral absorption is essential to enable the use of biofortified crops. This study evaluated the iron bioavailability of common bean varieties BRS Estilo and iron biofortified BRS Pontal in man through reliable techniques and have not yet used in Brazil. The beans used was produced by EMBRAPA / Agro Food. Subjects and Methods: The study included 29 young adult volunteers divided into 2 groups: Group CB (13 subjects) received 100g of common beans (BRS Estilo) cooked labeled with iron58 (58Fe) and Group BB (16 patients) received 100g biofortified beans (BRS Pontal), cooked and labeled with iron58 (58Fe). The next day they receive the reference dose of ferrous sulfate enriched iron-57 (57Fe). After consumption, an isotopic evaluation of iron was conducted for measurement of iron incorporation into erythrocyte. Results: The iron absorption was evaluated by isotopic ratio and did not differ between the groups. 650 $abeans 650 $abioavailability 650 $airon 650 $aisotopes 650 $aFeijão 650 $aFerro 653 $aBiodisponibilidade 653 $aIsótopos 700 1 $aNUTTI, M. R. 700 1 $aCARVALHO, J. L. V. de 700 1 $aABRAMS, S. 700 1 $aMARCHINI, J. S. 700 1 $aOLIVEIRA, J. E. D. de
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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