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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2023
Data da última atualização:  16/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REIS, C. C.; FREITAS, S. P.; LORENTINO, C. M. A.; FAGUNDES, T. DA S. F.; MATTA, V. M. da; SANTOS, A. L. S. DOS; MOREIRA, D. L. L. T.; KUNIGAMI, C. N.; JUNG, E. P.; RIBEIRO, L. DE O.
Afiliação:  CAROLINA CRUZEIRO REIS, UFRJ; SUELY PEREIRA FREITAS, UFRJ; CAROLLINE MARGOT ALBANEZ LORENTINO, Instituto Nacional de Tecnologia; THAYSSA DA SILVA FERREIRA FAGUNDES, Jardim Botânico; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA; ANDRE LUIS SOUZA DOS SANTOS,, UFRJ; DAVYSON L. L. T. MOREIRA, Fundação Oswaldo Cruz; CLAUDETE NORIE KUNIGAMI; ELIANE PRZYTYK JUNG, Instituto Nacional de Tecnologia; LEILSON DE OLIVEIRA RIBEIRO, Instituto Nacional de Tecnologia.
Título:  Bioproducts from Passiflora cincinnata Seeds: The Brazilian Caatinga Passion Fruit.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 12, n. 13, e2525, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods12132525
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present work aimed to obtain bioproducts from Passiflora cincinnata seeds, the Brazilian Caatinga passion fruit, as well as to determine their physical, chemical and biological properties. The seeds were pressed in a continuous press to obtain the oil, which showed an oxidative stability of 5.37 h and a fatty profile rich in linoleic acid. The defatted seeds were evaluated for the recovery of antioxidant compounds by a central rotation experimental design, varying temperature (32–74 °C), ethanol (13–97%) and solid–liquid ratio (1:10–1:60 m/v). The best operational condition (74 °C, 58% ethanol, 1:48) yielded an extract composed mainly of lignans, which showed antioxidant capacity and antimicrobial activity against Gram-positive and Gram-negative bacteria. The microencapsulation of linoleic acid-rich oil through spray drying has proven to be an effective method for protecting the oil. Furthermore, the addition of the antioxidant extract to the formulation increased the oxidative stability of the product to 30% (6.97 h), compared to microencapsulated oil without the addition of the antioxidant extract (5.27 h). The microparticles also exhibited favorable technological characteristics, such as low hygroscopicity and high water solubility. Thus, it was possible to obtain three bioproducts from the Brazilian Caatinga passion fruit seeds: the oil rich in linoleic acid (an essential fatty acid), antioxidant extract from the defatted seeds and the oil microparticles added from t... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antibacterial activity; Antimicrobiana; Maracujá da Caatinga; Microparticle; Spray dryer.
Thesagro:  Antioxidante; Extrato; Extrato Vegetal; Óleo Vegetal; Secagem; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Antioxidants; Extracts; Food technology; Vegetable oil.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160369/1/foods-12-02525.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
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81.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHAES, J. C. A. J. de; LOBATO, E.; RODRIGUES, L. H. Calagem e adubacao fosfatada para dois cultivares de trigo em solo de cerrado. Revista Brasileira de Ciencia do Solo, v.4, n.3; p.160-164, 1980.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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82.Imagem marcado/desmarcadoRITCHEY, K. D.; SOUZA, D. M. G.; LOBATO, E.; CORREA, O. Calcium leaching to increase rooting depth in a Brazilian Savannah Oxisol. Agronomy Journal, Madison, v.72, p.40-44, 1980.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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83.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, D. M. G. de; REIN, T. A.; LOBATO, E.; RITCHEY, K. D. Diagnostico da acidez subsurperficial de solos de cerrado visando ao uso do gesso. In: EMBRAPA. Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados (Planaltina, DF). Relatorio Tecnico Anual do Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados 1991 a 1995. Planaltina, 1997. p.84-85.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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84.Imagem marcado/desmarcadoREIN, T. A.; LOBATO, E.; SOUSA, D. M. G. de; GOEDERT, W. J. Efeito da granulacao sobre a eficiencia agronomica de fosfatos de baixa solubilidade em agua. In: EMBRAPA. Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados (Planaltina, DF). Relatorio tecnico anual do Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados 1987/1990. Planaltina, 1994. p.109-111.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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85.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, D. M. G. de; MIRANDA, L. N. de; LOBATO, E. Interpretacao de analise de terra e recomendacao de adubos fosfatados para culturas anuais nos cerrados. Planaltina: EMBRAPA-CPAC, 1987. 7p. (EMBRAPA-CPAC. Comunicado Tecnico, 51).
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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86.Imagem marcado/desmarcadoGALRÃO, E. Z.; VARGAS, M. A. T.; LOBATO, E.; OLIVEIRA, H. A. de. Épocas de semeadura de ervilha (Pisum sativum) para a produção de sementes no Brasil Central. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 9, n. 10, p. 117-119, 1974. (Agronomia, 9). Título em inglês: Planting ate of peas Pisum sativum for seed production in Central Brazil.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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87.Imagem marcado/desmarcadoGALRAO, E. Z.; VARGAS, M. A. T.; LOBATO, E.; OLIVEIRA, H. A. de. Epocas de semeadura de ervilhas (Pisum sativum) para a producao de sementes no Brasil Central. Pesquisa Agropecuaria Brasileira. Serie Agronomia, Brasilia, v.9, p.117-119, 1974.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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88.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, W. V.; LOBATO, E.; GONZALES, E.; NADERMAN JUNIOR, G. C. Encalado de los suelos del cerrado brasileno. In: BORNEMISZA, E.; ALVARADO, A. Manejo de suelos en la America Tropical. Raleigh: North Carolina State University, [1975]. p.287-303.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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89.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, D. M. G. de; VILELA, L.; REIN, T. A.; LOBATO, E. Eficiencia de adubacao fosfatada em dois sistemas de cultivo em um latossolo de cerrado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA DO SOLO, 26., 1997, Rio de Janeiro. Informacao, globalizacao, uso do solo: anais. Rio de Janeiro: SBCS, 1997. p.57-60.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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90.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, D. M. G. de; VILELA, L.; REIN, T. A.; LOBATO, E. Eficiencia da adubacao fosfatada em dois sistemas de cultivo em um latossolo de cerrado. Planaltina: Embrapa Cerrados, 1999. 3p. (Embrapa Cerrados. Pesquisa em Andamento, 10).
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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91.Imagem marcado/desmarcadoKORNELIUS, E.; SANTOS, C. A. dos; LEITE, G. G.; SOUZA, F. B. de; LOBATO, E. Estabelecimento de forrageiras com a cultura do arroz em solo de cerrado. I. Efeito de calcario, fosforo, modo de semeadura e epoca de plantio. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 15., 1978, Belem, PA. Anais ... Belem: SBZ, 1978. p.293. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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92.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, L. M. M. de; TANAKA, T.; LOBATO, E.; SOARES, W. V.; FRANÇA, G. E. de. Experimentos de adubação de milho doce e soja em solos de campo cerrado. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 7, p. 57-63, 1972. (Agronomia, 5). Título em inglês: Fertilization of sweet corn and soybean in campo Cerrado soils.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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93.Imagem marcado/desmarcadoRITCHEY, K. D.; SOUSA, D. M. G. de; GOEDERT, W.; LOBATO, E. La fertilizacion en suelos de la America tropical: campos cerrados. Revista de la Potasa, Berna, n.10, p.1-8, 1979.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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94.Imagem marcado/desmarcadoSCOLARI, D. D. G.; LOBATO, E.; MAGALHAES, J. C. A. J. Um estudo econômico sobre fósforo e calcário em solos de cerrados do Brasil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.17, n.4, p.505-511, abr. 1982. Título em inglês: An economic study of using phosphorus and lime in the cerrado soils of Brazil.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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95.Imagem marcado/desmarcadoSCOLARI, D. D. G.; LOBATO, E.; MAGALHAES, J. C. A. J. Um estudo economico sobre fosforo e calcario em solos de cerrados do Brasil. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.17, n.4, p.505-511, abr. 1982.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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96.Imagem marcado/desmarcadoLOBATO, E.; SOUSA, D. M. G. de; SCOLARI, D. D. G. Manejo da fertilidade do solo dos cerrados visando a maxima eficiencia produtiva. In: SIMPOSIO SOBRE O CERRADO, 7., 1989, Brasilia. Estrategias de utilizacao: anais. Planaltina: EMBRAPA-CPAC, 1995. p.35-56.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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97.Imagem marcado/desmarcadoLOBATO, E.; SOUSA, D. M. G. de; SCOLARI, D. D. G. Manejo da fertilidade do solo dos cerrados visando a maxima eficiencia produtiva. In: SIMPOSIO SOBRE O CERRADO, 7., 1989, Brasilia. Estrategias de utilizacao: anais. 2.ed.rev. Planaltina: EMBRAPA-CPAC, 1997. p.35-56.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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98.Imagem marcado/desmarcadoRITCHEY, K. D.; SOUSA, D. M. G. de; LOBATO, E.; CORREA, O. Movement of Ca and Mg. In: AGRONOMIC-ECONOMIC RESEARCH ON SOILS OF THE TROPICS. 1978-1979 report. Raleigh, N.C.: North Carolina State University, 1980. p.29-33.
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99.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, D. M. G. de; REIN, T. A.; LOBATO, E.; RITCHEY, K. D. Metodos para recomendacao de gesso em solos de cerrado. In: EMBRAPA. Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados (Planaltina, DF). Relatorio Tecnico Anual do Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados 1991 a 1995. Planaltina, 1997. p.86-87.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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100.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, D. M. G. de; LOBATO, E.; RITCHEY, K. D.; REIN, T. A. Resposta de culturas anuais e leucena a gesso no cerrado. In: SEMINARIO SOBRE O USO DO GESSO NA AGRICULTURA, 2., 1992, Uberaba. [Anais]. Uberaba: IBRAFOS, 1992. p.277-306.
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