|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
21/09/2017 |
Data da última atualização: |
31/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MENDES, J. M.; DAIRIKI, J. K.; INOUE, L. A. K. A.; JESUS, R. S. de. |
Afiliação: |
Joana Maia Mendes, INPA; JONY KOJI DAIRIKI, CPAA; LUIS ANTONIO KIOSHI AOKI INOUE, CPAO; Rogério Souza de Jesus, INPA. |
Título: |
Advantages of recovery from pre-slaughter stress in tambaqui Colossoma macropomum (Cuvier 1816) agroindustry in the Amazon. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 37, n. 3, p. 383-388, July-Sept. 2017. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1678-457X.14316 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Tambaqui is the main fish species farmed in the Amazon. It is produced on industrial scale, slaughtered in the field, primarily by post-harvest asphyxia. This procedure, however, is stressful because it depletes energy reserves that should be used in postmortem metabolism, which may compromise fish meat freshness and quality. The present study compared the quality of tambaquis slaughtered by asphyxia, the conventional industrial method, and hypothermia. |
Palavras-Chave: |
Management practices. |
Thesagro: |
Peixe de Água Doce; Stress; Tambaqui. |
Thesaurus Nal: |
fish processing. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/164138/1/Mendes-et-al-2017-food-science-technology.pdf
|
Marc: |
LEADER 01211naa a2200229 a 4500 001 2076060 005 2018-01-31 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1678-457X.14316$2DOI 100 1 $aMENDES, J. M. 245 $aAdvantages of recovery from pre-slaughter stress in tambaqui Colossoma macropomum (Cuvier 1816) agroindustry in the Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aTambaqui is the main fish species farmed in the Amazon. It is produced on industrial scale, slaughtered in the field, primarily by post-harvest asphyxia. This procedure, however, is stressful because it depletes energy reserves that should be used in postmortem metabolism, which may compromise fish meat freshness and quality. The present study compared the quality of tambaquis slaughtered by asphyxia, the conventional industrial method, and hypothermia. 650 $afish processing 650 $aPeixe de Água Doce 650 $aStress 650 $aTambaqui 653 $aManagement practices 700 1 $aDAIRIKI, J. K. 700 1 $aINOUE, L. A. K. A. 700 1 $aJESUS, R. S. de 773 $tFood Science and Technology$gv. 37, n. 3, p. 383-388, July-Sept. 2017.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 7 | |
5. | | SILVA, E. S.; ATROCH, A. L.; JESUS, R. S. de; BITENCOURT, M. A. F.; TICONA-BENAVENTE, C. A. Genotype x year interaction for agronomical traits and proximate composition in yam beans (Pachyrhizus spp., Fabaceae) in the Brazilian Amazon. Genetics and Molecular Research, v. 21, n. 1, gmr18981, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
| |
6. | | ARAÚJO, J. G. S. de; MACHADO, M. R. I. de M.; SILVA, A. F.; JESUS, R. S. de; FERREIRA, S. N. Qualidade da água do rio Ipojuca na região de Caruaru - PE e a possibilidade de bioremediação. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE EDUCAÇÃO AMBIENTAL INTERDISCIPLINAR, 1.; CONGRESSO BRASILEIRO DE EDUCAÇÃO AMBIENTAL INTERDISCIPLINAR, 6.; WORKSHOP DE EDUCAÇÃO AMBIENTAL INTERDISCIPLINAR, 9., 2023, Juazeiro, BA. Sustentabilidade em ação: anais. Juazeiro: Univasf: São Paulo: UICLAP Editora, 2024. p. 15-37. (Livro, 6).Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
Registros recuperados : 7 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|