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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
29/02/2016 |
Data da última atualização: |
22/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
JATOBÁ, L.; SILVA, A. F. |
Afiliação: |
LUCIVANIO JATOBA, UFPE; ALINEAUREA FLORENTINO SILVA, CPATSA. |
Título: |
O nordeste brasileiro: a convivência com a seca. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Recife: Bagaço, 2015 |
Páginas: |
60 p. |
Descrição Física: |
il. |
Série: |
(Nosso mundo nosso tempo, 4). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Ilustração: Sérgio Miguel. |
Conteúdo: |
O Nordeste brasileiro: um espaço geográfico de contrastes; O clima semiárido do nordeste brasileiro; Como se caracteriza o clima semiárido?; Por que existe um bolsão de semiaridez no nordeste brasileiro?; O clima semiárido mudou no passado geológico?; Como são os solos do semiárido nordestino?; A vegetação no semiárido reflete o clima/; A possível a convivência com a seca.; Água, um precioso elemento no ambiente semiárido; Cisternas, uma alternativa para a convivência com a seca?; Agressões ao ambiente semiárido do Nordeste brasileiro; O livro busca desenvolver nos jovens a consciência da necessidade da preservação ambiental nas regiões secas do Brasil. |
Palavras-Chave: |
Agricultura dependente de chuva; Convivencia com a seca; Manejo de solo e água; Semiarid environment. |
Thesagro: |
Água; Caatinga; Cisterna; Clima; Seca; Solo; Vegetação Nativa. |
Thesaurus Nal: |
Rural development. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 01471nam a2200301 a 4500 001 2038972 005 2022-07-22 008 2015 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aJATOBÁ, L. 245 $aO nordeste brasileiro$ba convivência com a seca. 260 $aRecife: Bagaço$c2015 300 $a60 p.$cil. 490 $a(Nosso mundo nosso tempo, 4). 500 $aIlustração: Sérgio Miguel. 520 $aO Nordeste brasileiro: um espaço geográfico de contrastes; O clima semiárido do nordeste brasileiro; Como se caracteriza o clima semiárido?; Por que existe um bolsão de semiaridez no nordeste brasileiro?; O clima semiárido mudou no passado geológico?; Como são os solos do semiárido nordestino?; A vegetação no semiárido reflete o clima/; A possível a convivência com a seca.; Água, um precioso elemento no ambiente semiárido; Cisternas, uma alternativa para a convivência com a seca?; Agressões ao ambiente semiárido do Nordeste brasileiro; O livro busca desenvolver nos jovens a consciência da necessidade da preservação ambiental nas regiões secas do Brasil. 650 $aRural development 650 $aÁgua 650 $aCaatinga 650 $aCisterna 650 $aClima 650 $aSeca 650 $aSolo 650 $aVegetação Nativa 653 $aAgricultura dependente de chuva 653 $aConvivencia com a seca 653 $aManejo de solo e água 653 $aSemiarid environment 700 1 $aSILVA, A. F.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
12/11/2019 |
Data da última atualização: |
12/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTOS, F. C. dos; ROSA, S. D. V. F. da; COELHO, S. V. B.; CLEMENTE, A. C. S.; FANTAZZINI, T. B.; PEREIRA, C. C.; CAIXETA, F.; FÁVARIS, N. A. B.; BAÚTE, J. L. |
Afiliação: |
Hehagro Pesquisa; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; Universidade Federal de Lavras - UFLA/Laboratório Central de Sementes/DAG; Grupo Fertilágua; Universidade Federal de Lavras - UFLA/Laboratório Central de Sementes/DAG; Universidade Federal de Lavras - UFLA/Laboratório Central de Sementes/DAG; Universidade Federal de Lavras - UFLA/Laboratório Central de Sementes/DAG; Universidade Federal de Lavras - UFLA/Laboratório Central de Sementes/DAG; Universidade Federal de Lavras - UFLA/Laboratório Central de Sementes/DAG. |
Título: |
GA3 and ABI3 gene expression in coffee seeds during maturation. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Genetics and Molecular Research, v. 18, n. 3, 2019 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
During maturation in seeds, metabolic processes dependent on gene expression are controlled by hormones, including abscisic acid and gibberellin. These hormones determine dormancy or the capacity for germination in seeds and may have different expression levels in the endosperm and embryo of coffee seeds. We quantified gene expression in the biosynthetic pathway of gibberellin and abscisic acid in different parts of Coffea arabica L. seeds in pre and post physiological maturity, in order to better understand the germination mechanisms of this species. Coffee fruits were harvested at green, yellowish-green, cherry, over-ripe and dry stages. For studies of gene expression, intact seeds were used in addition to endosperm and isolated embryos. The RNA from different tissues was extracted and treated with DNAse to synthesize cDNA. Transition levels of CaGA3 (gibberellin) and CaABI3 (abscisic acid) genes were quantified with qRT-PCR, using specific primers for coffee. Intact seeds at each phenological stage were submitted to germination tests, to evaluate the physiological quality of the seeds. Seed harvested at green and dry stages showed lower hysiological quality when compared to the other maturation stages, and germination at the green stage was close to zero. Greatest expression of CaGA3 and CaABI3 occurs in the endosperm of coffee seeds in cherry and over-ripe stages, with better physiological performance. There are differences in CaABI3 and CaGA3 gene expression in embryos and endosperm of the coffee seeds. MenosDuring maturation in seeds, metabolic processes dependent on gene expression are controlled by hormones, including abscisic acid and gibberellin. These hormones determine dormancy or the capacity for germination in seeds and may have different expression levels in the endosperm and embryo of coffee seeds. We quantified gene expression in the biosynthetic pathway of gibberellin and abscisic acid in different parts of Coffea arabica L. seeds in pre and post physiological maturity, in order to better understand the germination mechanisms of this species. Coffee fruits were harvested at green, yellowish-green, cherry, over-ripe and dry stages. For studies of gene expression, intact seeds were used in addition to endosperm and isolated embryos. The RNA from different tissues was extracted and treated with DNAse to synthesize cDNA. Transition levels of CaGA3 (gibberellin) and CaABI3 (abscisic acid) genes were quantified with qRT-PCR, using specific primers for coffee. Intact seeds at each phenological stage were submitted to germination tests, to evaluate the physiological quality of the seeds. Seed harvested at green and dry stages showed lower hysiological quality when compared to the other maturation stages, and germination at the green stage was close to zero. Greatest expression of CaGA3 and CaABI3 occurs in the endosperm of coffee seeds in cherry and over-ripe stages, with better physiological performance. There are differences in CaABI3 and CaGA3 gene expression in embryos ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
QRT-PCR. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Abscisic acid; Gibberellic acid. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204559/1/Ga3-and-ABI3-gene-expression.pdf
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Marc: |
LEADER 02279naa a2200265 a 4500 001 2114204 005 2019-11-12 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, F. C. dos 245 $aGA3 and ABI3 gene expression in coffee seeds during maturation.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aDuring maturation in seeds, metabolic processes dependent on gene expression are controlled by hormones, including abscisic acid and gibberellin. These hormones determine dormancy or the capacity for germination in seeds and may have different expression levels in the endosperm and embryo of coffee seeds. We quantified gene expression in the biosynthetic pathway of gibberellin and abscisic acid in different parts of Coffea arabica L. seeds in pre and post physiological maturity, in order to better understand the germination mechanisms of this species. Coffee fruits were harvested at green, yellowish-green, cherry, over-ripe and dry stages. For studies of gene expression, intact seeds were used in addition to endosperm and isolated embryos. The RNA from different tissues was extracted and treated with DNAse to synthesize cDNA. Transition levels of CaGA3 (gibberellin) and CaABI3 (abscisic acid) genes were quantified with qRT-PCR, using specific primers for coffee. Intact seeds at each phenological stage were submitted to germination tests, to evaluate the physiological quality of the seeds. Seed harvested at green and dry stages showed lower hysiological quality when compared to the other maturation stages, and germination at the green stage was close to zero. Greatest expression of CaGA3 and CaABI3 occurs in the endosperm of coffee seeds in cherry and over-ripe stages, with better physiological performance. There are differences in CaABI3 and CaGA3 gene expression in embryos and endosperm of the coffee seeds. 650 $aAbscisic acid 650 $aGibberellic acid 650 $aCoffea Arábica 653 $aQRT-PCR 700 1 $aROSA, S. D. V. F. da 700 1 $aCOELHO, S. V. B. 700 1 $aCLEMENTE, A. C. S. 700 1 $aFANTAZZINI, T. B. 700 1 $aPEREIRA, C. C. 700 1 $aCAIXETA, F. 700 1 $aFÁVARIS, N. A. B. 700 1 $aBAÚTE, J. L. 773 $tGenetics and Molecular Research$gv. 18, n. 3, 2019
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