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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  03/06/2016
Data da última atualização:  07/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORDEIRO, I. M. C. C.; LAMEIRA, O. A.; BARROS, P. L. C. de; ANDRADE, V. M. S.; ILIVEIRA, F. de A.; OLIVEIRA, E. C. P. de.
Afiliação:  IRACEMA MARIA CASTRO COIMBRA CORDEIRO, UFRA; OSMAR ALVES LAMEIRA, CPATU; PAULO LUIZ CONTENTE DE BARROS, UFRA; VANDA M. S ANDRADE, UFRA; FRANCISCO DE ASSIS OLIVEIRA, UFRA; ELAINE CRISTINA PACHECO DE OLIVEIRA, Universidade Federal do Oeste do Pará.
Título:  The influence of different photosynthetically active radiation levels on Ananas comosus (var. erectifolius LB Smith) plant sunder multiple cropping systems in the upland region of the Guama River, eastern Amazonia.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Australian Journal of Crop Science, v. 10, n. 3, p. 272-279, 2016.
DOI:  10.21475/ajcs.2016.10.03.p6270
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Changes in the photosynthetically active radiation (PAR) levels to which a certain species are adapted can result in different plant growth responses. Thus, analytical and systematic studies on the mechanisms that plant species use to survive when subjected to changes in PAR are required. To address the lack of literature on this topic for Ananas comosus, this study aimed to evaluate the effects of different PAR levels on the growth of this species. A completely randomised experimental design was used consisting of subdivided plots containing a total of 1176 forest plants, including 1040 Sc (Schizolobium parahyba subsp. amazonicum), 96 Cg (Cordia goeldiana Huber), 40 Sw (Swietenia macrophylla King), and 13.000 An (Ananas comosus var. erectifolius) agricultural plant species. Seven treatments were established based on this combination of species. These treatments were installed using a completely randomised block design with split plots. Each plot measured 18 m x 24 m, and each treatment was replicated four times, resulting in a total of 28 plots and an experimental area of 12.096 m². After establishing the treatments, studies were conducted to evaluate the influence of different radiation levels on An plant growth. In this study, pluviometric precipitation data and mean percentage values (53, 64, 71 and 100%) of PAR (?mol m-² s-1) were recorded. Over the period between 2003 and 2006, the number of leaves, the lengths of the leaves, and the number of An sprouts were measured ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Culvation system; Plantas; Sistema agroflorestal.
Thesagro:  Ananás Comosus; Curaua; Sistema de Cultivo.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/143893/1/cordeiro-10-3-2016-272-279.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU52247 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Acre. Para informações adicionais entre em contato com cpafac.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  08/01/2018
Data da última atualização:  01/11/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  SOUZA, J. M. L. de; ALVARES, V. de S.; HAVERROTH, M.; SILVA, F. de A. C.
Afiliação:  JOANA MARIA LEITE DE SOUZA, CPAF-Acre; VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-Acre; MOACIR HAVERROTH, CPAF-Acre; FRANCISCO DE ASSIS CORREA SILVA, CPAF-Rondonia.
Título:  Experiências da Embrapa Acre com a farinha de mandioca de Cruzeiro do Sul.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: DIAS, T.; EIDT, J. S.; UDRY, C. (ed.). Diálogos de saberes: relatos da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2016.
Páginas:  pt. 2, cap. 14, p. 425-437.
Série:  (Coleção povos e comunidades tradicionais, v. 2).
ISBN:  978-85-7035-684-0
Idioma:  Português
Conteúdo:  O Acre é um dos maiores produtores de farinha da Amazônia e sua produção está concentrada na Regional do Juruá. A farinha de mandioca de Cruzeiro do Sul, vem sendo fabricada artesanalmente há mais de 100 anos. O objetivo deste trabalho foi demonstrar as experiências da Embrapa Acre com as populações não indígenas e indígenas, produtoras da farinha de mandioca conhecida como farinha de Cruzeiro do Sul, bem como caracterizar os aspectos tecnológicos que sobressaíram ao longo do tempo, conquistando notoriedade perante os consumidores.
Palavras-Chave:  Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Cruzeiro do Sul (AC); Economía de la producción; Embrapa Acre; Explotación agrícola familiar; Harina de yuca; Regional do Juruá; Rio Branco (AC); Western Amazon.
Thesagro:  Agricultura familiar; Farinha; Mandioca; Manihot esculenta; Produção.
Thesaurus NAL:  Cassava flour; Family farms; Production economics.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC26450 - 1UPCPL - DD
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