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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  12/12/2023
Data da última atualização:  12/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MUELLER, E.; HOFFMANN, T. G.; SCHMITZ, F. R. W.; HELM, C. V.; ROY, S.; BERTOLI, S. L.; SOUZA, C. K. de.
Afiliação:  EDUARDA MUELLER, UNIVERSITY OF BLUMENAU; TUANY GABRIELA HOFFMANN, UNIVERSITY OF BLUMENAU; FERNANDA RAQUEL WUST SCHMITZ, UNIVERSITY OF BLUMENAU; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; SWARUP ROY, LOVELY PROFESSIONAL UNIVERSITY; SÁVIO LEANDRO BERTOLI, UNIVERSITY OF BLUMENAU; CAROLINA KREBS DE SOUZA, UNIVERSITY OF BLUMENAU.
Título:  Development of ternary polymeric films based on cassava starch, pea flour and green banana flour for food packaging.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 256, p. 1-12, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.128436
Idioma:  Português
Conteúdo:  The development of alternative materials to replace plastics used in food packaging is an important approach to reducing environmental pollution and minimizing harmful impacts on ecosystems. In this study, biopolymeric films were formulated using cassava starch (Manihot esculenta Crantz), pea flour (Pisum sativum) and green ba- nana flour (Musa sp.) to obtain a material for application in food packaging. The influence of a plasticizer on the optical and physicochemical properties of the films was analyzed and the synergy between higher concentrations of starch and plasticizer resulted in films with low opacity. In addition, the morphology, thermal, mechanical and barrier properties were examined. The film with the best formulation (p < 0.05) contained 12 g cassava starch, 3.6 g pea flour and 30 % glycerol (the maximum levels of the experiment). This film presented average values of thickness, moisture, solubility, opacity, maximum strength (F), maximum tensile stress (σ), elongation at break (ε) and elasticity (E) of 0.47 mm, 19.95 %, 87.45 %, 20.93 %, 9.30 N, 1.75 MPa, 30.10 % and 5.93 %, respectively. This research demonstrates the potential application of films obtained by combining starches from different sources. The sustainable production of environmentally-friendly packaging provides an alternative to fossil-based plastics, which have well-documented adverse effects on the environment.
Palavras-Chave:  Edible film; Ternary composite.
Thesagro:  Banana; Embalagem; Ervilha; Farinha; Fécula; Mandioca.
Thesaurus Nal:  Starch.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58761 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  10/09/2015
Data da última atualização:  15/02/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, C. H. T. e; MENEZES, C. B. de; SILVA, K. J. da; SANTOS, C. V. dos; JÚLIO, M. P. M.; SILVA, N. S.; SILVA, R. A. da; SILVA, T. F.; ROCHA, D. D. D.
Afiliação:  CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS.
Título:  Avaliação de híbridos comerciais de sorgo granífero.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: UFG: SBMP, 2015.
Idioma:  Português
Thesagro:  Melhoramento vegetal; Produtividade; Sorghum bicolor.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/129393/1/Avaliacao-hibridos-comerciais.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS26640 - 1UPCRA - DD
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