Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  10/10/2023
Data da última atualização:  13/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COMETTANT-RABANAL, R.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; ASCHERI, J. L. R.; ELÍAS-PEÑAFIEL, C.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  R. COMETTANT-RABANAL, UFRRJ; Universidad Privada San Juan Bautista; Universidad Nacional Agraria La Molina; D. W. HIDALGO CHÁVEZ, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; C. ELÍAS-PEÑAFIE, Universidad Nacional Agraria La Molina; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Functionality of pre-cooked whole-grain corn, rice and sorghum flours for gluten-free bread.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Science & Technology, 2023.
DOI:  http://doi.org/10.1111/ijfs.16676
Idioma:  Inglês
Notas:  Early access.
Conteúdo:  Extruded whole grain flours of corn, sorghum, and parboiled brown rice (PBR) and their blends were used to produce gluten-free (GF) multigrain bread. To determine the functionality of the flours, paste viscosity, farinography and oscillatory rheometry were evaluated as rheological methods, and for the bread, the texture profile, baking loss and specific volume of the breads were determined. The paste properties evidenced changes in the starch structure of the extruded samples, but these were not severe due to the absence of cold viscosity (CV) and formation of peak viscosity (PV), which evidenced the swelling capacity of the starch granules. The functionality of the samples was demonstrated by the increase in water absorption and farinographic consistency (PM), as well as by the development of dough viscoelasticity with continuous elastic (G0) and viscous (G00) moduli when measured by oscillatory rheometry. The GF breads produced showed specific volume increases from 53.8 to 91.7% compared to the control, as well as highcrumb hardness. However, the cereal blends did not generate significant increases in specific volume between samples (P < 0.05), but those made with higher proportions of extruded sorghum flour and its blend with corn had better crumb softness and lower baking loss (P < 0.05). On the other hand, the regression models for most of the dough rheological and bread textural variables were significant and presented good coefficients of determination (R2 Adj = 0.60?... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Dough rheology; Extrusion cooking; Mixture design; Non-gluten flours; Regression model; Surface response.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15554 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  24/08/2022
Data da última atualização:  29/01/2024
Autoria:  TONATTO, M.; ZDZIARSKI, A. D.; MEIRA, D.; PANHO, M. C.; ZANELLA, R.; MENEGAZZI, C. P.; COLONELLI, L. L.; FERNANDES, R. A. T.; CAMPAGNOLLI, O. R.; BENIN, G.
Afiliação:  MATHEUS TONATTO, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ; ANDREI DANIEL ZDZIARSKI, GDM SEEDS; DANIELA MEIRA, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ; MAIARA CECILIA PANHO, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ; RODRIGO ZANELLA, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ; CAROLINE PATRÍCIA MENEGAZZI, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ; LUCAS LEITE COLONELLI, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ; ROGÊ AFONSO TOLENTINO FERNANDES, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ; OTÁVIO RAMOS CAMPAGNOLLI, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ; GIOVANI BENIN, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ.
Título:  Yield potential of modern soybean cultivars under high and low input levels.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02852, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.02852
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Potencial de rendimento de cultivares de soja modernas sob níveis alto e baixo de insumos.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the grain yield potential of modern soybean (Glycine max) cultivars subjected to high- and low-input management levels on different sowing dates, in the southwestern region of the state of Paraná, Brazil. The experiment was carried out in the 2017/2018 and 2018/2019 crop seasons in the municipality of Itapejara D?Oeste. Five soybean cultivars (BMX Zeus IPRO, BMX Ativa RR, BMX Lança IPRO, NS 5445 IPRO, and NA 5909 RG) were evaluated in four environments formed by the combination of input management levels (high and low) and sowing dates (first and second). The experimental design was a randomized complete block with three replicates. The evaluated traits were: grain yield potential (kg ha-¹), in the R5 phenological stage; and grain yield (kg ha-¹) and its components, in the R8 stage. Cultivar, sowing date, and input management are determinant for maximizing grain yield potential. In the first sowing date, in October, the BMX Zeus IPRO cultivar shows a better response to the high level management, with a higher yield potential in the R5 stage (19,682 kg ha-¹) and a higher grain yield (8,248 kg ha-¹), whereas NA 5909 RG shows the best results with the low input management. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o potencial de rendimento de grãos de cultivares de soja (Glycine max) modernas submetidas a níveis alto e baixo de manejo de insumos, em diferentes datas de semeadura, na região Sudoeste do Paraná, Brasil. O ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Época de Semeadura; Fenologia; Glycine Max; Insumo; Soja; Variedade.
Thesaurus NAL:  Cultivars; Grain yield; Sowing date; Soybeans.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145711/1/Yield-potential-modern-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE66067 - 1UPEAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional