Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  26/04/2018
Data da última atualização:  14/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BERNARDO, C. O.; ASCHERI, J. L. R.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  Cristiany Oliveira Bernardo, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; Davy William Hidalgo Chávez, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Ultrasound assisted extraction of yam (Dioscorea bulbífera) starch: effect on morphology and functional properties.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Starch/Stärke, v. 70, n. 3/4, p. 1-10, March, 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1002/star.201700185
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  After the grinding stage of yam tubers, ultrasonic treatment (UT) is comparedto traditional starch extraction. Different sonication conditions of amplitude(12, 40, and 68%) and time (3, 6, and 9 min) are evaluated along two othertreatments: a control (0% amplitude) and 70% amplitude for 15 min, in order tocompare the traditional extraction method and extreme ultrasonic conditions.Extraction yield, centesimal composition, color instrumental analysis, scanningelectron microscopy, optical microscopy, particle size, x-ray diffraction, swellingpower and solubility, paste clarity, pasting properties, thermal properties, andabsolute density are used to evaluate the isolated starches. Yield increased from29.85% (control) to 32.09% (70% amplitude, 15 min). The surface of certainsonicated treated starch becomes damaged, also amorphous region is reduced,but no change in the crystalline pattern of starch is observed, characterized as Btype. Except for treated starches at 70% amplitude for 15 min, all others showedno change or slight increase of peak viscosity. Despite the increase in yield,ultrasound caused changes on physical and chemical characteristics, dependingon time and amplitude, hence it may be used as alternative technique forphysical starch modification, for example, for producing thickeners agent.
Palavras-Chave:  Propriedades funcionais.
Thesagro:  Amido; Extração; Inhame; Mandioca; Morfologia Vegetal; Tecnologia de Alimento; Ultrassom; Viscosidade.
Thesaurus Nal:  Cassava; Extraction; Food technology; Modified starch; Pastes; principal component analysis; Starch; Ultrasonics; Viscosity; Yams.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14124 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Trigo. Para informações adicionais entre em contato com cnpt.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  01/10/1993
Data da última atualização:  08/11/1994
Autoria:  VELLOSO, J. A. R. de O.; DALL'AGNOL, A.
Título:  Ensaio de variedades recomendadas.
Ano de publicação:  1975
Fonte/Imprenta:  In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Trigo. Soja: resultados de pesquisa obtidos em Passo Fundo em 1974/75. Passo Fundo, 1975.
Volume:  v. 1
Páginas:  p. 56-65
Idioma:  Português
Notas:  Trabalho apresentado na III Reunião Conjunta de Pesquisa de Soja - RS/SC, Porto Alegre, 1975.
Palavras-Chave:  Brasil; Cultivar; Recomendacao; Recommendation; Rio Grande do Sul; Soybean; Variety.
Thesagro:  Soja.
Thesaurus NAL:  Brazil.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPT13013 - 1UPCPL - --633.3406081E53s
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional