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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  22/02/2005
Data da última atualização:  03/08/2009
Autoria:  CALBO, A. G.; NERY, A. A.; HERRMANN, P. S. P.
Título:  Intracellular deformation in compressed organs.
Ano de publicação:  1995
Fonte/Imprenta:  Annals of Botany, London, v. 76, p. 365-370. Anais... London, 1995.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  lntercellular deforrnations, caused by increasing levels of compression applied by apressure chamber to an organ covered with a plastic sealant and evaluated according to the internal atmosphere removal rate, were observed in carrots (Daucus caro ta L. sativa), potatoes (Solanum tuberosum L.) and sweet-potatoes (Ipomoea batatas L. Lam). The maximum internal gas volume removed in these kinetic assays was close to the intercellular air volume (vg) measured by the pycnometric method. Presumably a compression larger than the average organ turgor was required to remove alI vg, and above this point the cells should become completely flattened against each other. The intercellular deforrnation caused by a compressing load, observed by constant pressure volumetry, induced a reduction in the endogenous O2 concentration at the stressed area, according to polarographic measurements. Cellular deforrnations and eventual vg flooding caused by water movement from ,the symplasm to the apoplasm of externally compressed organs were distinct from the usual pressure chamber assays, where alI cells are exposed to homogeneous gas pressurization, without the development offorces to cause large cellular deforrnation and intercellular flooding. These gas transport restrictions were suggested as potential causes for post harvest deterioration in fragile commodities subjected to compression.
Palavras-Chave:  Câmara de pressão; Compressão; Sucção; Sweet potato; Volumetria de gás.
Thesagro:  Batata; Cenoura; Daucus Carota; Ipomoea Batatas; Oxigênio; Porosidade; Solanum Tuberosum; Stress.
Thesaurus Nal:  turgor.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA8660 - 1UMTSP - --PROCI-95.000071995.00007
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  16/02/2012
Data da última atualização:  16/02/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  FREITAS, D. de G. C.; SANTOS, A. L.; FURTADO, A. A. L.; STEPHAN, M. P.; PENTEADO, A. L.
Afiliação:  DANIELA DE GRANDI CASTRO FREITAS, CTAA; ALDA LETÍCIA SANTOS, UFRRJ; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; MARILIA PENTEADO STEPHAN, CTAA; ANA LUCIA PENTEADO, CTAA.
Título:  Development and evaluation of canned pâté-based tilapia MSM.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONGRESS ON ENGINEERING AND FOOD, 11., 2011, Athens. Food process engineering in a changing world: proceedings... Athens: National Technical University of Athens, 2011.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Peixe tilápia; Processamento de conservas; Qualidade dos alimentos.
Thesagro:  Vida de Prateleira.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/54292/1/2011-115.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA11114 - 1UPCAA - PP2011/1152011.00417
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