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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  03/11/2021
Data da última atualização:  10/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TOMASI, J. de C.; LIMA, G. G. de; DUARTE, M. M.; GODOY, R. C. B. de; WENDLING, I.; HELM, C. V.; HANSEL, F. A.; GRUNENNVALDT, R. L.; TOMAZZOLI, M. M.; DESCHAMPS, C.
Afiliação:  JÉSSICA DE CÁSSIA TOMASI, UFPR; GABRIEL GOETTEN DE LIMA, PIPE, UFPR; MANOELA MENDES DUARTE, UFPR; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; IVAR WENDLING, CNPF; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; RENATA LÚCIA GRUNENNVALDT, University of the Sunshine Coast; MAÍRA MACIEL TOMAZZOLI, UFPR; CÍCERO DESCHAMPS, UFPR.
Título:  Toasted yerba mate: impact of drying methods on bioactive compounds, antioxidant capacity, and mate tea consumer acceptance.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Processing and Preservation, v. 45, e15944, 2021. 12 p.
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpp.15944
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work investigates the consumer's acceptance of hot and iced mate tea, bioactive compounds content and antioxidant capacity of toasted yerba mate leaves dried from various processes, aiming at presenting drying alternatives to the traditional, and mostly used, methods. Therefore, five drying methods were tested, traditional rotary dryer, conveyor dryer and three alternatives including microwave oven, over dryer at 40, 60, 80℃ and freeze-drying, which was followed by toasting. Overall, the microwave oven and freeze dryer were highly efficient and can be considered as drying alternatives with high values of total phenolic compounds (78.72 mg GAE g−1), antioxidant capacity by DPPH/ABTS (376.6 TEAC µmol g−1/1062.04 TEAC µmol g−1), caffeine (13.25 mg g−1) and caffeoylquinic acids (69 mg g−1). Using a reworked python script, the preference map of teas dried in microwave oven and freeze-drying resulted in similar sensory acceptance for hot tea, produced using traditional drying methods, with a slight decrease for the iced tea. Novelty impact statement: The tea industry can adopt microwave and freeze drying as alternative methods for drying mate leaves, this is followed by toast in order to obtain the commercial tea. These methodologies present smaller equipment sizes and removes the dangerous traditional process known as ?zapeco?. The microwave and freeze drying have a small decrease in sensory acceptance compared to traditional methods used ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Erva mate; Propriedade sensorial.
Thesagro:  Ilex Paraguariensis; Sabor.
Thesaurus Nal:  Flavor; Sensory properties; Yerba mate.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57865 - 1UPCAP - DD
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161.Imagem marcado/desmarcadoLOURENÇON, T. V.; HANSEL, F. A.; SILVA, T. A. da; RAMOS, L. P.; BOLZON DE MUNIZ, G. I.; MAGALHAES, W. L. E. Hardwood and softwood kraft lignins fractionation by simple sequential acid precipitation. Separation and Purification Technology, v. 154, p. 82-88, Nov. 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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162.Imagem marcado/desmarcadoKALIL, G. P. da C.; CHRESTANI, F.; RAUPP, D. da S.; CLEMENTE, E.; KALIL FILHO, A. N.; PILEGGI, M.; HANSEL, F. A. Dinâmica do ph e taxa de crescimento de fungos mesófilos e enterobactérias psicrófilas durante o armazenamento de palmito de pupunha minimamente processado. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos: abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. [S.l.]: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2005. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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163.Imagem marcado/desmarcadoHANSEL, F. A.; TAUBE JÚNIOR, P. S.; VIANA, J. H. M.; TEIXEIRA, W. G.; MAIA, C. M. B. de F.; MADUREIRA, L. A. dos S. Ester-bound lipids in tropical soils. In: LUCKE, B.; BÄUMLER, R.; SCHMIDT, M. (Ed.). Soils and sediments as archives of landscape change: geoarchaeology and landscape change in the subtropics and tropics. Erlangen: Fränkischen Geographischen Gesellschaft, 2015. cap. 16, p. 219-231. (Erlanger Geographische Arbeiten, 42).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Solos.
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164.Imagem marcado/desmarcadoMATOS, M.; MATTOS, B. D.; CADEMARTORI, P. H. G. de; LOURENÇON, T. V.; HANSEL, F. A.; ZANONI, P. R. S.; YAMAMOTO, C. I.; MAGALHAES, W. L. E. Pilot-scaled fast-pyrolysis conversion of eucalyptus wood fines into products: discussion toward possible applications in biofuels, materials, and precursors. BioEnergy Research, v. 13, p. 411-422, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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165.Imagem marcado/desmarcadoMORTIZ, A.; GOLDBACH, J. D.; DUTRA, L. F.; HANSEL, F. A.; LIMA, B. H. de; FRANCESCHI, C. do R. B.; FRANCISCON, L. Estabelecimento in vitro de Octea odorifera, O. catharinensis e O. porosa. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, n.59, p.37-44, jul./dez., 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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166.Imagem marcado/desmarcadoZANONI, P. R. S.; SCHROEDER, B. G.; HEINZ, K. G. H.; HANSEL, F. A.; TAVARES, L. B. B.; MAGALHAES, W. L. E. Produção de etanol: uma opção para aproveitamento de resíduos gerados nas indústrias de reciclagem de papel. Colombo: Embrapa Florestas, 2015. 25 p. (Embrapa Florestas. Documentos, 283).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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167.Imagem marcado/desmarcadoMELO, T. O.; FRANCISCON, L.; BROWN, G. G.; KOPKA, J.; CUNHA, L.; MARTINEZ-SEIDEL, F.; MADUREIRA, L. A. dos S.; HANSEL, F. A.; TPI Network. Univariate statistical analysis of gaschromatography: mass spectrometry fingerprints analyses. Chemical Date Collections, v. 33, Id 100719, 2021. Date article.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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168.Imagem marcado/desmarcadoLOURENÇON, T. V.; LIMA, G. G. de; RIBEIRO, C. S. P.; HANSEL, F. A.; MACIEL, G. M.; SILVA, K. da; WINNISCHOFER, S. M. B.; BOLZON DE MUNIZ, G. I.; MAGALHAES, W. L. E. Antioxidant, antibacterial and antitumoural activities of kraft lignin fromhardwood fractionated by acid precipitation. International Journal of Biological Macromolecules, v. 166, p. 1535-1542, Jan. 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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169.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, G. G. de; MIRANDA, N. B. de; TIMM, T. G.; MATOS, M.; LIMA, T. A. M. de; MAGALHAES, W. L. E.; TAVARES, L. B. B.; HANSEL, F. A.; HELM, C. V. Characterisation and in vivo evaluation of Araucaria angustifolia pinhão seed coat nanosuspension as a functional food source. Food & Function, v. 11, p. 9820-9832, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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170.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, G. G. de; WILKESIVEK, T.; MATOS, M.; THÁ, E. L.; OLIVEIRA, K. M. G. de; SOUZA, I. R. de; LIMA, T. A. de M. de; CESTARI, M. M.; MAGALHAES, W. L. E.; HANSEL, F. A.; LEME, D. M. A biocide delivery system composed of nanosilica loaded with neem oil is effective in reducing plant toxicity of this biocide. Environmental Pollution, v. 294, 118660, Feb. 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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171.Imagem marcado/desmarcadoTOMASI, J. de C.; LIMA, G. G. de; WENDLING, I.; HELM, C. V.; HANSEL, F. A.; GODOY, R. C. B. de; GRUNENNVALDT, R. L.; MELO, T. O. de; TOMAZZOLI, M. M.; DESCHAMPS, C. Effects of different drying methods on the chemical, nutritional and colour of yerba mate (Ilex paraguariensis) leaves. International Journal of Food Engineering, v. 7, n. 7, p. 551-560, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
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172.Imagem marcado/desmarcadoLEAL, F. C.; UEDA, K. M.; M. S. T, ARANTES; LIMA, T. A. de M. de; HANSEL, F. A.; MAGALHAES, W. L. E.; HELM, C. V.; FREITAS, R. A. de; FARIAS, F. O.; MAFRA, M. R.; IGARASHI-MAFRA, L. Impact of defibrillation technique on the rheological, thermo-mechanical, and nutritional properties of nanosuspensions produced from multiple fractions of pinhão seed (Araucaria angustifolia (Bertol.) Kuntze). Food Chemistry, v. 440, 138195, p. 1-10, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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173.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, G. G. de; MENDES, C.; MARCHI, G. de; VICARI, T.; CESTARI, M. M.; GOMES, M. F.; RAMSDORF, W. A.; MAGALHAES, W. L. E.; HANSEL, F. A.; LEME, D. M. The evaluation of the potential ecotoxicity of pyroligneous acid obtained from fast pyrolysis. Ecotoxicology and Environmental Safety, v. 180, p. 616-623, Sept. 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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174.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, W. dos; AGUIAR, A. V. de; NEVES, G. A.; SOUZA, D. C. L.; CAMBUIM, J.; RECCO, C. R. S. B.; MORAES, M. L. T. de; RUIZ, H. Z.; HANSEL, F. A.; MACHADO, J. A. R.; LAZZAROTTO, S.; LAZZAROTTO, M. Potencial produtivo e projeção econômica de Pinus caribaea var. hondurensis baseado em um teste de progênies. Colombo: Embrapa Florestas, 2015. 8 p. (Embrapa Florestas. Comunicado técnico, 372).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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175.Imagem marcado/desmarcadoCUNHA, L.; BROWN, G. G.; STANTON, D. W. G.; SILVA, E. da; HANSEL, F. A.; JORGE, G.; MCKEY, D.; VIDAL-TORRADO, P.; MACEDO, R. S.; VELASQUEZ, E.; JAMES, S. W.; LAVELLE, P.; KILLE, P. Soil animals and pedogenesis: the role of earthworms in anthropogenic soils. Soil Science, v. 181, n. 3/4, p. 110-125, Mar./Apr. 2016. Participação da Terra Preta de Índio Network.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas.
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176.Imagem marcado/desmarcadoTOMASI, J. de C.; LIMA, G. G. de; DUARTE, M. M.; GODOY, R. C. B. de; WENDLING, I.; HELM, C. V.; HANSEL, F. A.; GRUNENNVALDT, R. L.; TOMAZZOLI, M. M.; DESCHAMPS, C. Toasted yerba mate: impact of drying methods on bioactive compounds, antioxidant capacity, and mate tea consumer acceptance. Journal of Food Processing and Preservation, v. 45, e15944, 2021. 12 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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177.Imagem marcado/desmarcadoABRANTES, M. A.; COELHO NETTO, L. C.; FRACARO, L. C.; VEIGA, O. N.; BAGGIO, A. J.; MAEDA, S.; RADOMSKI, M. I.; SOUSA, L. P. de; SOARES, A. de O.; RIGONI, D.; SANTANA, D. L. de Q.; ZANETTI, E. A.; HANSEL, F. A.; BROWN, G. G.; GARRASTAZÚ, M. C.; SOPCHAKI, S. A.; BERGAMO, S. C.; SOUSA, V. A. de; EIFLÉR, V. L. B.; OLIVEIRA, Y. M. de. Mandala: horta orgânica comunitária da Embrapa Florestas. In: EVENTO DE INICIATIVAS E MELHORIAS DAS ATIVIDADES DE APOIO TÉCNICO-ADMINISTRATIVO DA EMBRAPA FLORESTAS, 3., 2008, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2008. 1 CD-ROM. EVIMAT. Resumo.
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