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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
12/11/2013 |
Data da última atualização: |
20/03/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MUNIZ, C. R.; FREIRE, F. das C. O.; SOARES, A. A.; COOKE, P. H.; GUEDES, MARIA I. F. |
Afiliação: |
CELLI RODRIGUES MUNIZ, CNPAT; FRANCISCO DAS CHAGAS O FREIRE, CNPAT; Arlete Aparecida Soares, UFC - Depto. de Biologia; Peter H. Cooke, USDA - Agricultural Research Service; Maria I. F. Guedes, UECE - Centro de Ciência da Saúde. |
Título: |
The ultrastructure of shelled and unshelled cashew nuts. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Micron, Oxford, v. 54-55, p. 52-56, 2013. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Caju kernel; Cashew Kernel; Confocal scanning laser microscopy; Corpo lipídico; Lipid body; Microscopia confocal de varredura a laser; Microscopia eletrônica de varredura. |
Thesaurus Nal: |
scanning electron microscopy. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00782naa a2200253 a 4500 001 1971050 005 2014-03-20 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMUNIZ, C. R. 245 $aThe ultrastructure of shelled and unshelled cashew nuts.$h[electronic resource] 260 $c2013 650 $ascanning electron microscopy 653 $aCaju kernel 653 $aCashew Kernel 653 $aConfocal scanning laser microscopy 653 $aCorpo lipídico 653 $aLipid body 653 $aMicroscopia confocal de varredura a laser 653 $aMicroscopia eletrônica de varredura 700 1 $aFREIRE, F. das C. O. 700 1 $aSOARES, A. A. 700 1 $aCOOKE, P. H. 700 1 $aGUEDES, MARIA I. F. 773 $tMicron, Oxford$gv. 54-55, p. 52-56, 2013.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
23/06/2009 |
Data da última atualização: |
19/08/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
DIFANTE, G. dos S.; NASCIMENTO JÚNIOR, D. do; EUCLIDES, V. P. B.; SILVA, C. da; BARBOSA, R. A.; GONÇALVES, W. V. |
Afiliação: |
GELSON DOS SANTOS DIFANTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; DOMICIO DO NASCIMENTO JÚNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; VALERIA PACHECO BATISTA EUCLIDES, CNPGC; SILA CARNEIRO DA SILVA, ESCOLA SUPERIOR DE AGRICULTURA LUIZ DE QUEIROZ; RODRIGO AMORIM BARBOSA, CNPGC; WELLINGTON VELÁSQUEZ GONÇALVES, UNIVERSIDADE CATÓLICA DOM BOSCO. |
Título: |
Sward structure and nutritive value of tanzania guineagrass subjected to rotational stocking managements. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, v. 38, n. 1, p. 9-19, jan. 2009. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/S1516-35982009000100002 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the sward structure and nutritive value of Panicum maximum Jacq. cv. Tanzânia subjected to rotational stocking managements characterised by a common pre-grazing condition of 95% canopy light interception (LI) and two post-grazing residues, 25 and 50 cm. Treatments (95/25, 95/50 - LI/residue) were assigned to experimental units (groups of six 2500 m² paddocks per treatment) according to a complete randomised block design, with two replications. The variables measured corresponded to: canopy light interception, pre and post-grazing sward height, herbage mass and pre and post-grazing morphological composition, herbage bulk density, herbage accumulation and nutritive value (including to IVOMD) of the morphological components. Pre-grazing herbage mass did not differ between residues, although the herbage accumulation rate was higher for the 50 than the 25 cm (164.9 and 90.6 kg/ha.day DM, respectively). Post-grazing herbage mass values were higher for the 50 cm residue and were characterised by a higher proportion of leaf blade in relation to the 25 cm treatment, which presented a higher proportion of dead material. On average, the contents of crude protein (CP), neutral detergent fibre (NDF) and lignin in acid detergent (LAD) as well as the values of the "in vitro" organic matter digestibility (IVOMD) were similar for both treatments. Crude protein and IVOMD decreased and NDF and LAD increased from top to the bottom of the sward, indicating grazing intensity as an important variable for promoting adjustments in the grazing efficiency and nutritive value of the consumed herbage by the grazing animals. RESUMO -Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a estrutura e o valor nutritivo de pastos de Panicum maximum Jacq. cv. Tanzânia sob regime de desfolhação intermitente submetido a duas intensidades de desfolhação e a duas alturas de resíduo (25 e 50 cm) associadas à condição pré-pastejo definida por 95% de interceptação da luz incidente (IL) pelo dossel forrageiro. O experimento foi conduzido em delineamento de blocos completos casualizados, com duas repetições. Foram avaliadas as condições de interceptação de luz incidente, as alturas pré e pós-pastejo, a massa de forragem pré e pós-pastejo e seus componentes morfológicos, a taxa de acúmulo, a densidade volumétrica da forragem e o valor nutritivo dos componentes morfológicos da forragem disponível. A massa de forragem no pré-pastejo foi semelhante entre as intensidades de desfolhação, apesar de a taxa de acúmulo nos pastos com 50 cm de resíduo ter sido maior (164,9 kg/ha.dia de MS) que a daqueles com 25 cm de resíduo (90,6 kg/ha.dia de MS). A massa de forragem no pós-pastejo foi maior nos pastos rebaixados para resíduo de 50 cm e apresentou maior percentual de lâminas foliares na sua composição morfológica. Os teores de proteína bruta (PB) e a digestibilidade in vitro de matéria orgânica (DIVMO), fibra em detergente neutro (FDN) e lignina em detergente ácido (LDA)foram semelhantes entre as intensidades de desfolhação. Entretanto, à medida que o estrato da vegetação se aproximou do solo, os teores de PB e a DIVMO diminuíram e os teores de fibra em detergente neutro e de lignina em detergente ácido aumentaram. Esses resultados indicam a intensidade de pastejo como variável importante para ajustes na eficiência de pastejo e no valor nutritivo da forragem disponível para animais em pastejo. MenosABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the sward structure and nutritive value of Panicum maximum Jacq. cv. Tanzânia subjected to rotational stocking managements characterised by a common pre-grazing condition of 95% canopy light interception (LI) and two post-grazing residues, 25 and 50 cm. Treatments (95/25, 95/50 - LI/residue) were assigned to experimental units (groups of six 2500 m² paddocks per treatment) according to a complete randomised block design, with two replications. The variables measured corresponded to: canopy light interception, pre and post-grazing sward height, herbage mass and pre and post-grazing morphological composition, herbage bulk density, herbage accumulation and nutritive value (including to IVOMD) of the morphological components. Pre-grazing herbage mass did not differ between residues, although the herbage accumulation rate was higher for the 50 than the 25 cm (164.9 and 90.6 kg/ha.day DM, respectively). Post-grazing herbage mass values were higher for the 50 cm residue and were characterised by a higher proportion of leaf blade in relation to the 25 cm treatment, which presented a higher proportion of dead material. On average, the contents of crude protein (CP), neutral detergent fibre (NDF) and lignin in acid detergent (LAD) as well as the values of the "in vitro" organic matter digestibility (IVOMD) were similar for both treatments. Crude protein and IVOMD decreased and NDF and LAD increased from top to the bottom of the swa... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Gramínea Forrageira; Manejo; Panicum Maximum; Pastagem; Pastejo Rotativo; Valor Nutritivo. |
Thesaurus NAL: |
Grazing management; Nutritive value; Pastures; Tanzania. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/326995/1/Sward-structure-nutritive-2009.pdf
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Marc: |
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