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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
12/11/2020 |
Data da última atualização: |
23/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GRUNENNVALDT, R. L.; DEGENHARDT, J.; BROOKS, P.; TOMASI, J. de C.; HANSEL, F. A.; TRAN, T.; GOMES, E. N.; DESCHAMPS, C. |
Afiliação: |
RENATA LÚCIA GRUNENNVALDT, UFPR; JULIANA DEGENHARDT, CNPF; PETER BROOKS, University of The Sunshine Coast; JÉSSICA DE CÁSSIA TOMASI, UFPR; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; TRONG TRAN, University of The Sunshine Coast; ERIK N. GOMES, The State University of New Jersey; CÍCERO DESCHAMPS, UFPR. |
Título: |
Callus culture as a new approach for the production of high added value compounds in Ilex paraguariensis: genotype infl uence, medium optimization and compounds identifi cation. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências , v. 92, n. 3, e20181251, 2020. 16 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0001-3765202020181251 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Ilex paraguariensis (yerba mate) is a native species from South America and is a rich source of bioactive compounds. There is a lack of research efforts on the phytochemical investigation of callus culture from this species. In the present study, an effort was made to optimize callus culture conditions and to identify secondary compounds. Calli were induced from 10 genotypes using leaf explants and the best genotype was selected to evaluate the effects of cytokinin types and concentrations on callus induction and biomass accumulation. The best genotype and cytokinin treatment were used to conduct one last experiment with sucrose concentrations in culture media and its effects on calli biomass, antioxidant activity and secondary compounds accumulation. Callus initiation was genotype dependent, and the 6-156-6 line had the best response. Zeatin supplemented medium showed higher callus induction rate (82%) and higher biomass accumulation after 120 days (328.2 mg). Higher biomass and secondary compounds accumulation were observed for calli on 3% sucrose medium. Antioxidant activity was not affected by sucrose concentrations. Yerba mate callus culture allowed the accumulation of chlorogenic acid, cryptochlorogenic acid, neochlorogenic acid, 3,4-dicaffeoylquinic acid, 3,5-dicaffeoylquinic acid, 4,5-dicaffeoylquinic acid, theobromine and caffeine. |
Palavras-Chave: |
Acúmulo de biomassa; Atividade antioxidante; Biomass accumulation; Erva mate; Plant growth regulators. |
Thesagro: |
Ilex Paraguariensis; Regulador de Crescimento; Sacarose. |
Thesaurus Nal: |
Antioxidant activity; Sucrose; Yerba mate. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217736/1/Juliana-Grunennvaldt-et-al-2020.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
17/10/2005 |
Data da última atualização: |
04/09/2012 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
FRAGA, M. E.; FREITAS-SILVA, O.; CORRÊA, T. B. S.; COSTA, R. A.; FARIAS, A. X. de. |
Afiliação: |
MARCELO ELIAS FRAGA, UFRRJ; OTNIEL FREITAS-SILVA, CTAA; TÂNIA BARRETTO SIMÕES CORRÊA, CTAA; ROBERTO ALEXANDRE COSTA, CTAA; ANTONIO XAVIER DE FARIAS, CTAA. |
Título: |
Fungos potencialmente ocratoxígenos em café. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2003. |
Páginas: |
24 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 53). |
ISSN: |
0103-6068 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Micotoxinas. Fatores que influenciam a produção de micotoxinas. Influência da atividade de água. Fungos associados aos frutos e grãos de café. Fungos produtores de OTA. Ocratoxina em café. Alteração da qualidade provocada por fungos associados aos grãos de café. Interação da OTA e outras micotoxinas. Considerações finais. |
Thesagro: |
Café; Fungo; Micotoxina; Ocratoxina. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/65527/1/2003-DOC-0053.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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