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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
19/07/2019 |
Data da última atualização: |
11/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LEBLANC, K. L.; KAWAMOTO, M. S.; MAI LE, P.; GRINBERG, P.; NADEAU, K.; YANG, L.; NOGUEIRA, A. R. de A.; MESTER, Z. |
Afiliação: |
Kelly L. LeBlanc, National Research Council Canada; Mayumi S. Kawamoto, USP; Phuong-Mai Le, National Research Council Canada; Patricia Grinberg, National Research Council Canada; Kenny Nadeau, National Research Council Canada; Lu Yang, National Research Council Canada; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; Zoltán Mester, National Research Council Canada. |
Título: |
Quantitation of selenomethionine in multivitamins and selenium supplements by high performance liquid chromatography inductively-coupled plasma mass spectrometry. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Food Analytical Methods, v. 12, p.1316-1326, 2019. |
ISSN: |
1936-976X |
DOI: |
10.1007/s12161-019-01442-6 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
VITA-1 and VITB-1 multivitamin and mineral supplement candidate reference materials from the National Research Council Canada were analyzed for their total selenium and selenomethionine contents. Following a methanesulfonic acid reflux to extract selenomethionine from the selenized yeast in the multivitamins, analysis by high-performance liquid chromatographyinductively coupled plasma triple quadrupole mass spectrometry resulted in concentrations of 7.4 ± 3.0 μg SeMet g?1 and 16.4 ± 6.5 μg SeMet g−1 in VITA-1 and VITB-1, respectively. Twelve commercially available multivitamins and selenium supplements were analyzed following the same protocol. Seven of these were noted to contain 85?115%of the selenium stated on the label; the others ranged from 5 to 147% of the claimed amount. Only one multivitamin contained selenomethionine at a concentration above the detection limit, but the amount found in the selenium supplements matched the label claims within a reasonable level of uncertainty. For comparison, two certified reference materials?wheat gluten and egg powder, both certified for total selenium only?were also examined and it was determined that selenomethionine accounted for 58% and 25% of the selenium in these food products, respectively. |
Palavras-Chave: |
Certified reference material; Inductively coupled plasma mass spectrometry; Nutritional supplement; Suplementos multivitamínicos. |
Thesagro: |
Selênio. |
Thesaurus Nal: |
Multivitamin supplements; Selenium; Selenomethionine. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Registro |
Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste. |
Data corrente: |
21/08/2007 |
Data da última atualização: |
17/01/2008 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Circulação/Nível: |
-- - -- |
Autoria: |
OTSUBO, A. A.; GALHARINI, L. G. S.; MATOS, J. S.; MERCANTE, F. M. |
Afiliação: |
Auro Akio Otsubo, Embrapa Agropecuária Oeste; L. G. S. Gualharini, Universidade para o Desenvolvimento do Estado e da Região do Pantanal; J. S. Matos, Universidade para o Desenvolvimento do Estado e da Região do Pantanal; Fábio Martins Mercante, Embrapa Agropecuária Oeste. |
Título: |
Produtividade de linhagens de feijoeiro de grupos tipo preto e carioca supridas com adubo nitrogenado e inoculadas com Rizóbio. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira: livro de resumos. Gramado: SBCS: UFRGS Solos, 2007. |
Páginas: |
p. 29 |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Feijão; Produtividade. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00679naa a2200181 a 4500 001 1254672 005 2008-01-17 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOTSUBO, A. A. 245 $aProdutividade de linhagens de feijoeiro de grupos tipo preto e carioca supridas com adubo nitrogenado e inoculadas com Rizóbio. 260 $c2007 300 $ap. 29 650 $aFeijão 650 $aProdutividade 700 1 $aGALHARINI, L. G. S. 700 1 $aMATOS, J. S. 700 1 $aMERCANTE, F. M. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira: livro de resumos. Gramado: SBCS: UFRGS Solos, 2007.
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Registro original: |
Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO) |
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