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1.Imagem marcado/desmarcadoPESSENDA, L. C. R.; GOUVEIA, S. E. M.; LEDRU, M. P.; SIFEDDINE, A.; MENOR, E.; BOULET, R.; FILIZOLA, H. F.; RIBEIRO, A. S.; FREITAS, A.; ARAVENA, R.; BENDASSOLLI, J. A.; GUERRA, M. F. Estudos multi/interdisciplinares visando a reconstrução paleoambiental (vegetação e clima) de distintas regiões do nordeste no pleistoceno tardio e holoceno: resultados preliminares. In: CONGRESSO SOBRE PLANEJAMENTO E GESTÃO DAS ZONAS COSTEIRAS DOS PAíSES DE EXPRESSÃO PORTUGUESA, 2., CONGRESSO DA ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE ESTUDOS DO QUARTENÁRIO, 9.; CONGRESSO DO QUARTENÁRIO DE PAÍSES DE LÍNGUAS IBÉRICAS, 2., Recife/PE, 2003. Anais... Recife: ABEQUA, 2003.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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2.Imagem marcado/desmarcadoPESSENDA, L. C. R.; GOUVEIA, S. E. M.; LEDRU, M. P.; ARAVENA, R.; RICARDI-BRANCO, F. S.; BENDASSOLLI, J. A.; RIBEIRO, A. S.; SAIA, S. E. M. G.; SIFEDDINE, A.; MENOR, E. de A.; OLIVEIRA, S. M. B. de; CORDEIRO, R. C.; FREITAS, A. M. de M.; BOULET, R. : FILIZOLA, H. F.; FILIZOLA, H. F. Interdisciplinary paleovegetation study in the Fernando de Noronha Island (Pernambuco State), northeastern Brazil. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 80, n. 4, p. 1-15, 2008.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  11/10/2023
Data da última atualização:  11/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  CONTREIRA, C. L.; COREZZOLLA, L. R.; BEDENDO, G. C.; KRABBE, E. L.; GOPINGER, E.; AVILA, V. S. de; RUTZ, F.
Afiliação:  CRISTIÉLE LANGE CONTREIRA, Universidade Federal de Pelotas; LARISSA ROSSETT COREZZOLLA, Universidade do Contestado/Concórdia; GIZELLE CRISTINA BEDENDO, CNPS; EVERTON LUIS KRABBE, CNPSA; EDENILSE GOPINGER, FAPEG; VALDIR SILVEIRA DE AVILA, CNPSA; FERNANDO RUTZ, Universidade Federal de Pelotas.
Título:  Quantification of biogenic amines and adaptation of an index as a quality indicator of rendered pig meals.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Canadian Journal of Animal Science, 29 Sept. 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1139/cjas-2023-0029
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The objective of this study was to quantify biogenic amines and to adapt equations for the calculation of the biogenic amine index (BAI) in rendered pig carcass meals (RPCM). Samples of RPCM from three different origins were evaluated: Group 1?experimentally produced meal; Group 2?meal produced in a plant dedicated to rendering pigs dead on the farm due to non-infectious causes; and Group 3?meal produced in commercial rendering plants. Group 1 meals were produced from sow carcasses that were stored either under environmental temperature (ET?=?25?°C) or refrigeration temperature (RT?= ?6?°C), and their biogenic amine contents were analyzed at 0, 24, 48, and 72?h of storage. The levels of the biogenic amines phenylethylamine, putrescine, cadaverine, histamine, tyramine, spermidine, and spermine of all meals were determined by high-performance liquid chromatography, and their BAIs were calculated. Group 1 meals stored at ET presented higher phenylethylamine, putrescine, cadaverine, and tyramine contents compared with those stored at RT after 24?h storage, whereas spermidine and spermine contents decreased after 24?h of storage at ET. The adapted BAI can be used as a quality indicator of RPCM.
Palavras-Chave:  Aminas biogênicas; Farinhas fundidas de suínos; Phenylethylamine; Rendered pig carcass meal.
Thesagro:  Carcaça; Farinha; Suíno.
Thesaurus NAL:  Putrescine; Spermidine; Spermine.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
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