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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  10/01/2023
Data da última atualização:  23/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GOUVÊA, L. DE P.; CALDEIRA, R.; AZEVEDO, T. de L.; GALDEANO, M. C.; FELBERG, I.; LIMA, J. R.; SILVA, C. M.
Afiliação:  LUCAS DE PAIVA GOUVÊA, UFRRJ; RODRIGO CALDEIRA, UFRRJ; TATIANA DE LIMA AZEVEDO, CTAA; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; ILANA FELBERG, CTAA; JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA.
Título:  Physical and techno-functional properties of a common bean protein concentrate compared to commercial legume ingredients for the plant-based market.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Hydrocolloids, v. 137, 1083512023, april 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Na publicação: Caroline Grassi Mellinger.
Conteúdo:  The development of alternative sources of protein ingredients is in the hotspot, as the plant-based food market has enormously grown worldwide in the last decade. The present study aims to evaluate the physical and techno-functional properties of commercial protein ingredients from soybeans, peas, and fava beans and compare them to in-house developed flour and protein concentrate from common beans (Phaseolus vulgaris Pinto Group) the main bean variety produced in Brazil. All ingredients presented a V-type curve for solubility with higher values above pH 7.0. Pea protein concentrate was the most thermal-stable ingredient (152.96 °C), while soy protein isolate presented the highest water holding capacity (4.52 g/g) and emulsifying capacity (19.39 m2/g), although the common bean concentrate was able to keep the emulsion stable for the longest period (21.26 min). Common bean concentrate had the smallest particle size, with more than 90% of them being smaller than 9.82 μm and it also stood up in terms of foaming capacity (111%), together with the fava bean concentrate (93%). All ingredients presented a stable foam up to 60 min. Fava bean concentrate presented the least gelling concentration (12%) and the highest oil holding capacity (2.84 g/g). Both common bean concentrate and flour presented physical and techno-functional properties similar to other commercial ingredients and can be considered alternative sources of ingredients for the plant-based food market.
Palavras-Chave:  Food applications; Phaseolus vulgaris Pinto Group; Plant-based; Protein technological propert; Pulses morphology.
Thesaurus Nal:  Food technology; Ingredients.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15471 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  09/11/1995
Data da última atualização:  05/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  MASCIOLI, A. dos S.; ALENCAR, M. M. de; BARBOSA, P. F.; OLIVEIRA, M. C. de S.; NOVAES, A. P. de.
Afiliação:  ARTHUR DOS SANTOS MACIOLI, UNESP; MAURICIO MELLO DE ALENCAR, CPPSE; PEDRO FRANKLIN BARBOSA, CPPSE; MARCIA CRISTINA DE SENA OLIVEIRA, CPPSE; ANTONIO PEREIRA DE NOVAES, CPPSE/SÃO CARLOS, SP.
Título:  Influência de fatores de meio sobre pesos de animais da raça Canchim.
Ano de publicação:  1995
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 32., 1995, Brasília. Anais... Brasília: SBZ, 1995.
Páginas:  p.620-622.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo do presente trabalho foi estudar os efeitos de alguns fatores de meio sobre os pesos ao nascimento , a desmama e aos 12 , 18 e 24 meses de idade de animais da raça Canchim produzidos em cinco fazendas do Estado de São Paulo.
Palavras-Chave:  Fatores não genético; Non genetic factors.
Thesagro:  Gado Canchim; Gado de Corte; Ganho de Peso.
Thesaurus NAL:  beef cattle; Bovidae; growth traits.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPPSE/10595/1/PROCIMMA1995.00024.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE10595 - 1UPCAA - DDPROCI-1995.00024MAS1995.00024
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