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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  10/01/2023
Data da última atualização:  23/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GOUVÊA, L. DE P.; CALDEIRA, R.; AZEVEDO, T. de L.; GALDEANO, M. C.; FELBERG, I.; LIMA, J. R.; SILVA, C. M.
Afiliação:  LUCAS DE PAIVA GOUVÊA, UFRRJ; RODRIGO CALDEIRA, UFRRJ; TATIANA DE LIMA AZEVEDO, CTAA; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; ILANA FELBERG, CTAA; JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA.
Título:  Physical and techno-functional properties of a common bean protein concentrate compared to commercial legume ingredients for the plant-based market.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Hydrocolloids, v. 137, 1083512023, april 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Na publicação: Caroline Grassi Mellinger.
Conteúdo:  The development of alternative sources of protein ingredients is in the hotspot, as the plant-based food market has enormously grown worldwide in the last decade. The present study aims to evaluate the physical and techno-functional properties of commercial protein ingredients from soybeans, peas, and fava beans and compare them to in-house developed flour and protein concentrate from common beans (Phaseolus vulgaris Pinto Group) the main bean variety produced in Brazil. All ingredients presented a V-type curve for solubility with higher values above pH 7.0. Pea protein concentrate was the most thermal-stable ingredient (152.96 °C), while soy protein isolate presented the highest water holding capacity (4.52 g/g) and emulsifying capacity (19.39 m2/g), although the common bean concentrate was able to keep the emulsion stable for the longest period (21.26 min). Common bean concentrate had the smallest particle size, with more than 90% of them being smaller than 9.82 μm and it also stood up in terms of foaming capacity (111%), together with the fava bean concentrate (93%). All ingredients presented a stable foam up to 60 min. Fava bean concentrate presented the least gelling concentration (12%) and the highest oil holding capacity (2.84 g/g). Both common bean concentrate and flour presented physical and techno-functional properties similar to other commercial ingredients and can be considered alternative sources of ingredients for the plant-based food market.
Palavras-Chave:  Food applications; Phaseolus vulgaris Pinto Group; Plant-based; Protein technological propert; Pulses morphology.
Thesaurus Nal:  Food technology; Ingredients.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15471 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  27/11/2023
Data da última atualização:  27/11/2023
Autoria:  ALVES, T. C. V.
Afiliação:  THAIS CARLA VIEIRA ALVES, Coorientadora: Kátia Emídio da Silva, CPAA.
Título:  Valoração da atividade extrativista de coleta da castanha-da-Amazônia (Bertholletia excelsa Bonpl.): um estudo de caso.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  2018.
Páginas:  46 f.
Idioma:  Português
Notas:  Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Engenharia Ambiental) - Centro Universitário do Norte, Manaus. Orientadora: Kássia Regina Franco da Ressurreição; Coorientadora: Kátia Emídio da Silva.
Conteúdo:  Considerando a importância da atividade de coleta extrativa da Castanha-da-Amazônia para famílias que vivem na região Amazônica, este trabalho teve como objetivo valorar a etapa de coleta por meio do uso de geotecnologias, utilizando as variáveis relevo e hidrografia, integradas por meio de sistemas de informações geográficas, em especial análises de rede (network Analysis). O trabalho foi realizado na Colocação Encontro I, de aproximadamente 145 ha, município de Epitaciolândia - Acre.
Palavras-Chave:  Extrativismo; Produto florestal não madeireiro; Valoração.
Thesagro:  Bertholletia Excelsa.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158735/1/TCC-Thais-final.pdf
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Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA39110 - 1UPATS - DD
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