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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
18/10/2006 |
Data da última atualização: |
24/10/2006 |
Autoria: |
LAURA, V. A.; HARADA, T. N.; GONTIJO NETO, M. M.; VALLE, C. B. do; KOBAYASHI, A. B. |
Afiliação: |
Embrapa Gado de Corte (Campo Grande, MS). |
Título: |
Efeito do ácido giberélico sobre a germinação de cultivares de Brachiaria humidicola. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 42., 2005, Goiânia. A produção animal e o foco no agronegócio: anais. Goiânia: Sociedade Brasileira de Zootecnia: Universidade Federal de Goiás, 2005. |
Páginas: |
4 p. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. Forragem. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
CNPGC. |
Conteúdo: |
A produção de sementes de "Brachiaria humidicola", uma gramínea tropical adaptada a ambientes úmidos/alagados, apresenta, além de desuniformidade na maturação e degrana, dormência nas sementes, cuja natureza, intensidade e persistência não estão suficientemente estudadas. Uma das formas de superar a dormência é a aplicação de hormônios promotores da germinação como as giberelinas (GA"3"). O objetivo neste trabalho foi o de avaliar o efeito de doses de giberelinas na germinação de sementes de "B. humidicola" cv. Comum e Tupi (registrada pela Embrapa). Foi empregado um DIC, em esquema fatorial 2 X 4, com quatro repetições, sendo cada parcela experimental constituída de 100 sementes. Os fatores foram cultivar de "Brachiaria humidicola" (Comum e Tupi) e doses de GA"3" (0, 100, 200 e 300 mg/L). As contagens foram feitas aos 7, 14 e 21 dias após a semeadura. A germinação da cultivar Tupi foi sempre superior à germinação da cultivar Comum. Para todas as épocas, a resposta, em porcentagem de germinação, foi quadrática em resposta à dose de GA"3", com ponto de máximo, de 185,7; 189,4 e 195,5 mg/L de GA"3", aos 7, 14 e 21 dias da semeadura, respectivamente. Pode-se inferir que:a cultivar Tupi apresenta menor dormência que a cultivar Comum de "B. humidicola" e que a adição de GA"3" foi capaz de reduzir a dormência.
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Palavras-Chave: |
GA; Seed production; Tupi. |
Thesagro: |
Ácido Giberélico; Brachiaria Humidicola; Pastagem; Produção; Regulador de Crescimento; Semente. |
Thesaurus Nal: |
pastures; plant growth substances; seeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02434naa a2200337 a 4500 001 1326158 005 2006-10-24 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLAURA, V. A. 245 $aEfeito do ácido giberélico sobre a germinação de cultivares de Brachiaria humidicola. 260 $c2005 300 $a4 p.$c1 CD-ROM. Forragem. 500 $aCNPGC. 520 $aA produção de sementes de "Brachiaria humidicola", uma gramínea tropical adaptada a ambientes úmidos/alagados, apresenta, além de desuniformidade na maturação e degrana, dormência nas sementes, cuja natureza, intensidade e persistência não estão suficientemente estudadas. Uma das formas de superar a dormência é a aplicação de hormônios promotores da germinação como as giberelinas (GA"3"). O objetivo neste trabalho foi o de avaliar o efeito de doses de giberelinas na germinação de sementes de "B. humidicola" cv. Comum e Tupi (registrada pela Embrapa). Foi empregado um DIC, em esquema fatorial 2 X 4, com quatro repetições, sendo cada parcela experimental constituída de 100 sementes. Os fatores foram cultivar de "Brachiaria humidicola" (Comum e Tupi) e doses de GA"3" (0, 100, 200 e 300 mg/L). As contagens foram feitas aos 7, 14 e 21 dias após a semeadura. A germinação da cultivar Tupi foi sempre superior à germinação da cultivar Comum. Para todas as épocas, a resposta, em porcentagem de germinação, foi quadrática em resposta à dose de GA"3", com ponto de máximo, de 185,7; 189,4 e 195,5 mg/L de GA"3", aos 7, 14 e 21 dias da semeadura, respectivamente. Pode-se inferir que:a cultivar Tupi apresenta menor dormência que a cultivar Comum de "B. humidicola" e que a adição de GA"3" foi capaz de reduzir a dormência. 650 $apastures 650 $aplant growth substances 650 $aseeds 650 $aÁcido Giberélico 650 $aBrachiaria Humidicola 650 $aPastagem 650 $aProdução 650 $aRegulador de Crescimento 650 $aSemente 653 $aGA 653 $aSeed production 653 $aTupi 700 1 $aHARADA, T. N. 700 1 $aGONTIJO NETO, M. M. 700 1 $aVALLE, C. B. do 700 1 $aKOBAYASHI, A. B. 773 $tIn: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 42., 2005, Goiânia. A produção animal e o foco no agronegócio: anais. Goiânia: Sociedade Brasileira de Zootecnia: Universidade Federal de Goiás, 2005.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
23/06/2022 |
Data da última atualização: |
10/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
RIBEIRO, S. A. O.; SILVA, C. S. DA; NOGUEIRA, A. R. de A.; GARCIA, E. E. |
Afiliação: |
SUELLEN ANDRESSA OENNING RIBEIRO, UEM; CAROLINE SANTOS DA SILVA, Laboratório Exata, Rua Silvestre de Carvalho Lopes, 173, Vila Jardim Rio Claro, 17375802-005, Jataí, Goiás, Brazil.; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; EDIVALDO EGEA GARCIA, UEM. |
Título: |
Solubility of Cd, Cr, Cu, Ni, and Pb and its correlation with total polyphenols and soluble melanoidins in hot infusions of green and roasted mate. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Biological Trace Element Research, v. 201, p. 2563-2572, 2023. |
DOI: |
10.1007/s12011-022-03314-3 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The total and soluble contents of three potentially toxic elements (PTEs) (Cd, Cr, and Pb) and two essential elements (Cu and Ni) in commercial green and roasted mate (Ilex paraguariensis St. Hil.) and their hot infusions were accessed by inductively coupled plasma mass spectrometry. Total polyphenolic (TP) contents in the infusions were accessed by Folin-Ciocalteu method, and the presence of soluble melanoidins (SM) was evaluated by measuring absorbances at 420 nm. The soluble element contents in hot infusions of green mate were present in the following increasing order: Pb < Cd < Cr < Cu, and Ni. For hot infusions of roasted mate, the increasing order was: Cu < Pb < Cd < Cr < Ni. Except for Cr, hot infusions of roasted mate supply lower contents of the soluble PTEs than hot infusions of green mate. Cadmium was the only of evaluated trace element found in hot infusions of green and roasted mate as well as in some of their mate samples above the maximum allowed contents established by Brazilian legislation. Despite this, polyphenol and melanoidin contents in green and roasted mate infusions may reduce Cd bioavailability. The soluble trace elements that correlated directly with total polyphenols in hot infusions of green or roasted mate are indirectly correlated with the presence of soluble melanoidins. Moreover, this is the first study to evaluate the correlations of soluble forms of Cd, Cr, Cu, Ni, and Pb with the presence of SM and TP contents in hot infusions of green and roasted mate. MenosThe total and soluble contents of three potentially toxic elements (PTEs) (Cd, Cr, and Pb) and two essential elements (Cu and Ni) in commercial green and roasted mate (Ilex paraguariensis St. Hil.) and their hot infusions were accessed by inductively coupled plasma mass spectrometry. Total polyphenolic (TP) contents in the infusions were accessed by Folin-Ciocalteu method, and the presence of soluble melanoidins (SM) was evaluated by measuring absorbances at 420 nm. The soluble element contents in hot infusions of green mate were present in the following increasing order: Pb < Cd < Cr < Cu, and Ni. For hot infusions of roasted mate, the increasing order was: Cu < Pb < Cd < Cr < Ni. Except for Cr, hot infusions of roasted mate supply lower contents of the soluble PTEs than hot infusions of green mate. Cadmium was the only of evaluated trace element found in hot infusions of green and roasted mate as well as in some of their mate samples above the maximum allowed contents established by Brazilian legislation. Despite this, polyphenol and melanoidin contents in green and roasted mate infusions may reduce Cd bioavailability. The soluble trace elements that correlated directly with total polyphenols in hot infusions of green or roasted mate are indirectly correlated with the presence of soluble melanoidins. Moreover, this is the first study to evaluate the correlations of soluble forms of Cd, Cr, Cu, Ni, and Pb with the presence of SM and TP contents in hot infusions of green and... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Infusions. |
Thesagro: |
Ilex Paraguariensis. |
Thesaurus NAL: |
Melanoidins; Polyphenols; Tea; Trace elements. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 02304naa a2200241 a 4500 001 2144247 005 2023-04-10 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s12011-022-03314-3$2DOI 100 1 $aRIBEIRO, S. A. O. 245 $aSolubility of Cd, Cr, Cu, Ni, and Pb and its correlation with total polyphenols and soluble melanoidins in hot infusions of green and roasted mate.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe total and soluble contents of three potentially toxic elements (PTEs) (Cd, Cr, and Pb) and two essential elements (Cu and Ni) in commercial green and roasted mate (Ilex paraguariensis St. Hil.) and their hot infusions were accessed by inductively coupled plasma mass spectrometry. Total polyphenolic (TP) contents in the infusions were accessed by Folin-Ciocalteu method, and the presence of soluble melanoidins (SM) was evaluated by measuring absorbances at 420 nm. The soluble element contents in hot infusions of green mate were present in the following increasing order: Pb < Cd < Cr < Cu, and Ni. For hot infusions of roasted mate, the increasing order was: Cu < Pb < Cd < Cr < Ni. Except for Cr, hot infusions of roasted mate supply lower contents of the soluble PTEs than hot infusions of green mate. Cadmium was the only of evaluated trace element found in hot infusions of green and roasted mate as well as in some of their mate samples above the maximum allowed contents established by Brazilian legislation. Despite this, polyphenol and melanoidin contents in green and roasted mate infusions may reduce Cd bioavailability. The soluble trace elements that correlated directly with total polyphenols in hot infusions of green or roasted mate are indirectly correlated with the presence of soluble melanoidins. Moreover, this is the first study to evaluate the correlations of soluble forms of Cd, Cr, Cu, Ni, and Pb with the presence of SM and TP contents in hot infusions of green and roasted mate. 650 $aMelanoidins 650 $aPolyphenols 650 $aTea 650 $aTrace elements 650 $aIlex Paraguariensis 653 $aInfusions 700 1 $aSILVA, C. S. DA 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 700 1 $aGARCIA, E. E. 773 $tBiological Trace Element Research$gv. 201, p. 2563-2572, 2023.
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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