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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  30/11/2022
Data da última atualização:  22/01/2024
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, M. J.; BONDANCIA, T. J.; AGUIAR, J. de; GONÇALVES, E. C. P.; FARINAS, C. S.; MARTINS, M. A.; MATTOSO, L. H. C.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA; MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Cellulose nanomaterials from rubberwood obtained via enzymatic hydrolysis route.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 45., 2022, Maceió. Química para o Desenvolvimento Sustentável e Soberano. Livro de resumos. Maceió, AL: Aptor Software, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Novel strategy for the production of advanced materials from the waste generated in natural rubber exploration can improve the whole production chain(PARASHAR and CHAWLA, 2021). Lignocellulosic biomass from rubberwood has the potential for several applications, being formed by cellulose, hemicellulose, lignin, and inorganic compounds in smaller amounts. In this context, this work shows the characterization of nanomaterials obtained via enzymatic hydrolysis from bleached fibers of rubber tree. The fibers were mercerized with 5% (w/w) aqueous sodium hydroxide solution for 2h at 80 °C. Afterwards, the fibers were bleached with a solution composed of equal parts (v/v) of acetate buffer (27% by weight NaOH and 7.5% (v/v) glacial acetic acid, in distilled water) and aqueous sodium chlorite (1.7% by weight NaClO2 in water). Then, the fibers were bleached twice with a solution of equal parts (v/v) of 4% NaOH (w/w) and 24% H2O2 (v/v). The bleached fiber was submitted to enzymatic hydrolysis in sodium citrate buffer (0.1 M, pH 5), with a solids load of 15% (w/v) and an enzymatic load (Cellic Ctec 3 Novozymes®) of 10 mg / g of biomass in a shaker incubator at 50 °C. and 200 rpm for 48h. The characterizations were made by AFM measurements (Dimension V microscope - Veeco); X-ray diffraction (XRD) using a Shimadzu 6000 diffractometer with CuK ( = 1,54 Å), at room temperature and with 2 angle between 5 and 40° (1° min-1); thermogravimetric analysis (TGA) in an inert... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Physicochemical characterization; Rubberwood Biomass.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149014/1/P-Cellulose-nanomaterials-from-rubberwood-obtained-via-enzymatic-hydrolysis.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18145 - 1UPCRA - DDPROCI.22/1742022/179
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  24/03/2004
Data da última atualização:  24/03/2004
Autoria:  BRONDANI, R. P. V.; RANGEL, P. H. N.; ZUCCHI, M. I.; MAGALHÃES, M. R.; BORBA, T. C. O.; BRONDANI, C.
Título:  Análise da variabilidade genética de populações brasileiras de Oryza glumaepatula utilizando microssatélites.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO DA CADEIA PRODUTIVA DE ARROZ, 1.; REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE ARROZ - RENAPA, 7., 2002, Florianópolis. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2002.
Páginas:  p. 232-235.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 134).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Microssatélite; Oryza glumaepatula; Variabilidade genética.
Thesagro:  Arroz.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF21120 - 1UPCPL - --DOC 134CNPAF2004.00029
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