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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
24/04/2003 |
Data da última atualização: |
19/12/2019 |
Autoria: |
PALMIERI, F.; SANTOS, H. G. dos; GOMES, I. A.; LUMBRERAS, J. F.; AGLIO, M. L. D. |
Afiliação: |
FRANCESCO PALMIERI, CNPS; HUMBERTO GONCALVES DOS SANTOS, CNPS; IDARE AZEVEDO GOMES, CNPS; JOSE FRANCISCO LUMBRERAS, CNPS; MARIO LUIZ DIAMANTE AGLIO, CNPS. |
Título: |
The Brazilian Soil Classification System. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
In: ESWARAN, H.; RICE, T.; AHRENS, R.; STEWART, B. A. (Ed.). Soil classification: a global desk reference. Boca Raton: CRC Press, 2003. cap. 11, p. 127-146. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Systematic surveys of Brazilian soils began in the decade of 1950, and since the beginning they have been inßuenced by both U.S. system and FAO-UNESCO legend. The main objective was to make an inventory of Brazilian soils. This was accomplished with the publication of the Brazilian Soil Map at scale 1:5,000,000 in 1981. During the course of subsequent soil surveys, criteria and attributes for characterization of soil classes under varied environments were reÞned. This process also provided the information and data for developing the next version of the Brazilian Soil ClassiÞcation and the Soil Map of Brazil. Phases of soil classes were also devised to highlight limitations for land use, constraints for speciÞc uses, and the ecological relationship concerning potential land use. The current Brazilian system, published in 2000, presents adaptations of criteria and concepts established in Soil Taxonomy and in the World Reference Base for Soil ClassiÞcation. However, the structure of the system and the emphasis given to various criteria differ from these international systems. These differences reßect the experience of Brazilian soil scientists, speciÞ- cally in the context of use and management of the soils. It is structured in six categorical levels, arranged in a hierarchy of increasing information content: Order, Suborder, Great Group, Subgroup, Family, and Series. |
Thesagro: |
Classificação do Solo; Taxonomia. |
Thesaurus Nal: |
Soil classification; Soil taxonomy. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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Biblioteca |
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Registros recuperados : 68 | |
21. | | GOMES, I. A.; CARVALHO, A. C. P. P. de; VIEIRA, C. F.; SILVEIRA, A. G.; MACEDO, C. E. Abacaxizeiro da variedade Gold submetido a um estresse salino. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL AGRICULTURE, 54., 2008, Vitória. Livro de resumos. Vitória: Incaper, 2008.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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27. | | GOMES, I. A.; CAMARGO, M. N.; PALMIERI, F.; PIRES FILHO, A. M.; RESENDE, M.; SANTANA, D. P. Estudo expedito de solos da região do Alto Paranaíba, para fins de classificação, correlação e legenda preliminar. Rio de Janeiro: EMBRAPA-SNLCS, 1980. 84 p. (EMBRAPA-SNLCS. Boletim técnico, 64). Colaboradores: Washington de Oliveira Barreto, Maria Amelia de Moraes Duriez, Ruth Andrade Leal Johas, Wilson Sant'Anna de Araujo, Luiz Eduardo Ferreira Fontes, Luiz Carlos Ferreira da Silva, Loiva Lizia Antonello, Therezinha da Costa Lima.Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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28. | | SILVA, S. D. dos A. e; GOMES, I. A. C.; ÁVILA, T. T.; ÁVILA, D. T.; VERÍSSIMO, M. A. A.; EICHOLZ, E. D.; CASAGRANDE, J. G. Avaliação de genótipos elite de pinhão manso (jotropha curcas L.) cultivados no Rio Grande do Sul. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTOS DE PLANTAS, 5., 2009, Guarapari. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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29. | | SILVA, J. P. L. da; SOUZA, E. F. de; DELLA MODESTA, R. C.; GOMES, I. A.; FREITAS-SILVA, O.; FRANCO, B. D. G. de M. Antibacterial activity of nisin, oregano essential oil, EDTA, and their combination against Salmonella Enteritidis for application in mayonnaise. Vigilância Sanitária em Debate: sociedade, ciência e tecnologia, v. 4, n. 1, p. 83-91, 2016. Título em português: Avaliação de atividade antibacteriana de nisina, óleo essencial de orégano, EDTA e sua combinação contra Salmonella Enteritidis para aplicação na maionese.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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31. | | ÁVILA, D. T. de; SILVA, S. D. dos A. e.; CASAGRANDE JÚNIOR, J. G.; ÁVILA, T. T. de; GOMES, I. A. C. Métodos para acelerar a emergência de plântulas de Tungue. In: SIMPÓSIO ESTADUAL DE AGROENERGIA, 2.; REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DE AGROENERGIA, 2., 2008, Porto Alegre. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2008. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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32. | | BEZERRA, V. S.; WALTER, E. H. M.; FREITAS-SILVA, O.; GOMES, I. A.; DAMASCENO, L. F.; ALCANTARA, I.; CABRAL, L. M. C. The effect of thermal, chlorine and ozone treatments on survival of Escherichia coli and Salmonella spp. in açai berries. IOSR Journal Of Pharmacy, v. 7, n. 1, p. 4-11, Jan. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: C - 0 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amapá. |
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33. | | GOMES, I. A.; LINDENBLATT, C. T.; MASSON, L. M. P.; GOMES, F. dos S.; FREITAS-SILVA, O.; SILVA, J. P. L. da. Effect Of Oregano Essential Oil On Oxidative Stability Of Low-Acid Mayonnaise. IOSR Journal Of Pharmacy, v. 6, n. 11, p. 45-52, nov. 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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35. | | MELO, Y. L.; GOMES, I. A.; DANTAS, C. V. S.; CARVALHO, A. C. P. P. de; BRITO, L. K. F. L.; MACÊDO, C. E. C. Cultivo in vitro de abacaxizeiro da variedade Gold na ausência e presença de fitorreguladores. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CULTURA DE TECIDOS DE PLANTAS, 4., 2009, Aracaju. Resumos... Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2009. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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36. | | VIEIRA, C. F.; GOMES, I. A.; BRITO, L. K. F. L.; MACEDO, C. E. C.; CARVALHO, A. C. P. P. de. Cultivo in vitro de brotos de abacaxizeiro (Ananas comosus var. comosus) cv. MD Gold em presença de NaCl. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL AGRICULTURE, 54., 2008, Vitória. Livro de resumos. Vitória: Incaper, 2008.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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37. | | MELO, Y. L.; GOMES, I. A.; DANTAS, C. V. S.; CARVALHO, A. C. P. P. de; BRITO, L. K. F. L.; MACÊDO, C. E. C. Efeito do estresse salino no cultivo in vitro de abacaxizeiro da variedade Gold. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CULTURA DE TECIDOS DE PLANTAS, 4., 2009, Aracaju. Resumos... Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2009. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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39. | | GOMES, I. A.; SOUZA, E. F. de; RIBEIRO, A. P. de O.; MELLO, V. F. de; COSTA, S. D. de O.; SILVA, J. P. L. da. Sobrevivência de Salmonella Enteritidis em maionese caseira. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE MICROBIOLOGIA E HIGIENE DE ALIMENTOS, 12.; IAFP's LATIN AMERICAN SYMPOSIUM ON FOOD SAFETY; SIMPÓSIO INTERNACIONAL ABRAPA DE SEGURANÇA DE ALIMENTOS, 13.; SYMPOSIUM OF THE INTERNATIONAL COMMISSION ON FOOD MYCOLOGY, 2014, Foz do Iguaçu. Anais... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2014. ref. 23-1.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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40. | | GOMES, I. A.; LINDENBLATT, C. T.; MASSON, L. M. P.; GOMES, F. dos S.; FREITAS-SILVA, O.; SILVA, J. P. L. da. Utilização de óleo essencial de orégano como antimicrobiano e antioxidante natural em maionese de baixa acidez. In: SIMPÓSIO DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 2., 2015, Rio de Janeiro. O Semear da ciência: caderno de resumos. Rio de Janeiro: UNIRIO, 2015. Ref. AF003. 1 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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