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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
18/04/2016 |
Data da última atualização: |
25/07/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GOES, E. S. dos R.; SOUZA, M. L. R. de; MICHKA, J. M. G.; KIMURA, K. S.; LARA, J. A. F. de; DELBEM, A. C.; GASPARINO, E. |
Afiliação: |
Elenice Souza dos Reis Goes, Universidade Estadual de Maringá (UEM); Maria Luiza Rodrigues de Souza, Universidade Estadual de Maringá (UEM); Jane Martha Graton Michka, Universidade Estadual de Maringá (UEM); Katia Setsuko Kimura, Universidade Estadual de Maringá (UEM); JORGE ANTONIO FERREIRA DE LARA, CPAP; Adina Cléia Botazzo Delbem; Eliane Gasparino, Universidade Estadual de Maringá (UEM). |
Título: |
Fresh pasta enrichment with protein concentrate of tilapia: nutritional and sensory characteristics. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, Campinas, v. 36, n. 1, p. 76-82, jan.-mar. 2016. |
DOI: |
10.1590/1678-457X.0020 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
With the goal of developing and characterizing the nutritional and sensory aspects of fresh pasta supplemented with tilapia protein concentrate, four types of pasta were prepared, with inclusion of 0, 10, 20, or 30% of tilapia protein concentrate. Linear effects were observed (P < 0.01) in crude protein, total lipids, ash, carbohydrate, and caloric values; these parameters increased with increasing amounts of tilapia protein concentrate in the pasta. The concentration of Na, P, Ca, Mg, and Zn increased linearly (P < 0.01) in correlation with the increase in protein concentrate content, while Fe content decreased linearly (P < 0.01). In the sensory analysis, texture, overall impression, and the acceptance index demonstrated a cubic regression (P < 0.05), with the inclusion of 20% protein concentrate yielding the best scores. Including up to 30% of tilapia protein concentrate in pasta yields an increased nutritional value, but based on the sensory results, 20% of tilapia protein concentrate in pasta is the recommended maximum level. |
Palavras-Chave: |
Fish technology; Pescado. |
Thesagro: |
Peixe; Tilápia. |
Thesaurus Nal: |
Filleting; Fish meat; Fish products. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142367/1/2016-pasta-de-tilapia-1.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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URL |
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Registros recuperados : 11 | |
3. | | GOES, E. S. dos R.; LARA, J. A. F. de; GOES, M. D.; RIBEIRO, R. P. Estresse pré-abate e sua relação com a qualidade da carne em peixes. In: SIMPÓSIO DE GESTÃO DO AGRONEGÓCIO, 5.; MOSTRA DOS TRABALHOS CIENTÍFICOS, 5.; SEMANA DA ZOOTECNIA, 29., 2014, Maringá. Anais... Maringá: UEM-DZO, 2014. 1 CD-ROM. Título em inglês: Stress pre-slaughter and its relationship with the quality of meat fish.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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7. | | GOES, E. S. dos R.; LARA, J. A. F. de; ZUANAZZI, J. S. G.; RIBEIRO, R. P. Análise sensorial de filés de tilápias submetidas ao estresse pelo transporte. In: SIMPÓSIO DE GESTÃO DO AGRONEGÓCIO, 5.; MOSTRA DOS TRABALHOS CIENTÍFICOS, 5.; SEMANA DA ZOOTECNIA, 29., 2014, Maringá. Anais... Maringá: UEM-DZO, 2014. 1 CD-ROM. Título em inglês: Sensory analysis of tilapia fillets submitted to transport stress.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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9. | | RODRIGUEZ-RODRIGUEZ, M. Del P.; LOPERA-BARRERO, N. M.; VARGAS, L.; ALBUQUERQUE, D. M.; GOES, E. S. dos R.; PRADO, O. P. P. do; RIBEIRO, R. P. Caracterização genética de gerações de tilápia Gift por meio de marcadores microssatélites. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 10, p. 1385-1393, out. 2013. Título em inglês: Genetic characterization of Gift tilapia generations using microsatellite markers.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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10. | | GOES, E. S. dos R.; SOUZA, M. L. R. de; MICHKA, J. M. G.; KIMURA, K. S.; LARA, J. A. F. de; DELBEM, A. C.; GASPARINO, E. Fresh pasta enrichment with protein concentrate of tilapia: nutritional and sensory characteristics. Food Science and Technology, Campinas, v. 36, n. 1, p. 76-82, jan.-mar. 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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11. | | GOES, E. S. R.; LARA, J. A. F. de; GASPARINO, E.; DEL VESCO, A. P.; GOES, M. D.; ALEXANDRE FILHO, L.; RIBEIRO, R. P. Pre-Slaughter stress affects ryanodine receptor protein gene expression and the water-holding capacity in fillets of the nile Tilapia. Plos One, v. 10, n. 6, p. 1-14, junho, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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Registros recuperados : 11 | |
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