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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
13/12/2018 |
Data da última atualização: |
06/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PESSANHA, K. L. F.; FARIAS, M. G.; CARVALHO, C. W. P. de; GODOY, R. L. de O. |
Afiliação: |
Kênia Letícia Ferreira Pessanha, UFRRJ; Mônica Guimarães Farias, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA. |
Título: |
Starch Films Added of Açaí Pulp ( Euterpe oleracea Martius). |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Archives of Biology and Technology [online]. 2018, v. 61, e18170824. Epub 29-Nov-2018. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1678-4324-2018170824. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Edible films are an alternative to synthetic materials used for packaging foods. The aim of this study was to develop and characterize films made from cassava starch, freeze-dried acai and glycerol. The films were characterized for thickness, water vapor permeability, water solubility, anthocyanins, antioxidant capacity and mechanical properties. The results indicated a rich edible film in anthocyanins with considerable antioxidant capacity (150.70 micromol Trolox), which can extend the commercial validity of the packaged food and meets the growing demand for biodegradable packaging that tends to reduce the environmental impact. The addition results in a significant effect on the polymer matrix reducing the water solubility and water activity. |
Palavras-Chave: |
ABTS; Active packaging; ORAC. |
Thesaurus Nal: |
Anthocyanins; Biodegradable products. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/188285/1/1516-8913-babt-61-e18170824.pdf
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Marc: |
LEADER 01478naa a2200229 a 4500 001 2101364 005 2023-06-06 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1678-4324-2018170824.$2DOI 100 1 $aPESSANHA, K. L. F. 245 $aStarch Films Added of Açaí Pulp ( Euterpe oleracea Martius).$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aEdible films are an alternative to synthetic materials used for packaging foods. The aim of this study was to develop and characterize films made from cassava starch, freeze-dried acai and glycerol. The films were characterized for thickness, water vapor permeability, water solubility, anthocyanins, antioxidant capacity and mechanical properties. The results indicated a rich edible film in anthocyanins with considerable antioxidant capacity (150.70 micromol Trolox), which can extend the commercial validity of the packaged food and meets the growing demand for biodegradable packaging that tends to reduce the environmental impact. The addition results in a significant effect on the polymer matrix reducing the water solubility and water activity. 650 $aAnthocyanins 650 $aBiodegradable products 653 $aABTS 653 $aActive packaging 653 $aORAC 700 1 $aFARIAS, M. G. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 773 $tBrazilian Archives of Biology and Technology [online]. 2018$gv. 61, e18170824. Epub 29-Nov-2018.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 6 | |
1. | | GODOY, F. O. de; BERNARDI, A. C. de C.; ROSSI, F.; BUENO, J. O. de A. Mapeamento da condutividade elétrica aparente do solo e sua relação com matéria orgânica e granulometria. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 48., 2019, Campinas, SP. Anais... Campinas, SP: SBEA, 2019. CONBEA. 4 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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4. | | BUENO, J. O. de A.; GODOY, F. O de; SANTOS, K. E. L.; BETTIOL, G. M.; SOUZA, G. B. de; BERNARDI, A. C. de C. Avaliação da espectrometria de fluorescência de raios-X como ferramenta auxiliar no mapeamento de solos. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA SÃO CARLOS, 10., 2018, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste, 2018. p.16. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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5. | | GODOY, F. O. de; BUENO, J. O. de A.; SANTOS, K. E. L.; BETTIOL, G. M.; RABELLO, L. M.; INAMASU, R. Y.; BERNARDI, A. C. de C. Mapeamento da condutividade elétrica aparente do solo e sua relação com matéria orgânica e granulometria. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 10., 2018, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2017. p. 22. Editores técnicos: Daniel Souza Corrêa, Elaine Cristina Paris, Maria Alice Martins, Paulino Ribeiro Villas Boas, Wilson Tadeu Lopes da Silva. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste. |
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6. | | MENEGAZZO, L. P.; FREITAS, G. C. de; DOMENICONI, I. B.; FERNANDES, B. W.; BUENO, J. O. de A.; LAURENT, N.; PEZZOPANE, J. R. M.; BERNARDI, A. C. de C. Geração de índices de vegetação diários em uma pastagem. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA SÃO CARLOS, 11., 2019, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2019. p. 26 (Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 134).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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Registros recuperados : 6 | |
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