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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Territorial.
Data corrente:  17/12/2021
Data da última atualização:  17/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SORATTO, R. P.; CRUSCIOL, C. A. C.; CAMPOS, M. DE; GILABEL, A. P.; COSTA, C. H. M. DA; CASTRO, G. S. A.; FERRARI NETO, J.
Afiliação:  ROGÉRIO PERES SORATTO, UNESP; CARLOS ALEXANDRE COSTA CRUSCIOL, UNESP; MURILO DE CAMPOS, UNESP; AMANDA PRADO GILABEL, UNESP; CLAUDIO HIDEO MARTINS DA COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JATAÍ; GUSTAVO SPADOTTI AMARAL CASTRO, CNPM; JAYME FERRARI NETO, UNIVERSIDADE CATÓLICA DOM BOSCO.
Título:  Efficiency and residual effect of alternative potassium sources in grain crops.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 56, e02686, 2021.
ISBN:  1678-3921
DOI:  10.1590/S1678-3921.pab2021.v56.02686
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT: The objective of this work was to evaluate the efficiency and the residual effects of both molten and ground alkaline potassium-silicate rocks (K1) and of ground phonolite rock (K2), as sources of potassium, compared with the traditional source (KCl), in grain crop successions. Two experiments ? one with the succession soybean-wheat-corn and the other with the succession corn-millet-soybean ? were conducted on a Typic Haplorthox in a randomized complete block design with four replicates. The treatments consisted of three sources (KCl, K1, and K2) and four rates of K (corresponding to 0, 0.5, 1.0, and 2.0 times the recommended rates for soybean and corn). The used sources did not affect leaf K concentration in soybean, but KCl and K2 similarly increased leaf K concentration in corn. Regardless of the source, K application increased the yield of all crops. The K1 and K2 sources present agronomic efficiencies equivalent to that of KCl. K1 and K2 show a more pronounced residual effect than KCl, especially on crops grown approximately one year after their application and under K rates above those recommended for the crops. Index terms: agronomic efficiency, phonolite, potassium fertilization, residual effect, rock dust, silicon. Eficiência e efeito residual de fontes alternativas de potássio em culturas graníferas RESUMO: O objetivo deste trabalho foi avaliar a eficiência e o efeito residual de rochas potássico-silicáticas alcalinas fundidas e moídas (K1) e de rocha de ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Adubação potássica; Agronomic efficiency; Eficiência agronômica; Fonolito; Phonolite; Pó de rocha; Potassium fertilization; Residual effect; Rock dust.
Thesagro:  Efeito Residual; Silício.
Thesaurus Nal:  Silicon.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229353/1/6005.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Territorial (CNPM)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPM6005 - 1UPCAP - DD21/125AP2021.125
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  08/11/2010
Data da última atualização:  23/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  WREGE, M. S.; HERTER, F. G.; STEINMETZ, S.; REISSER JUNIOR, C.; CARAMORI, P. H.; MATZENAUER, R.; BRAGA, H. J.
Afiliação:  MARCOS SILVEIRA WREGE, CNPF; FLAVIO GILBERTO HERTER, Pesquisador aposentado Embrapa Clima Temperado; SILVIO STEINMETZ, CPACT; CARLOS REISSER JUNIOR, CPACT; PAULO HENRIQUE CARAMORI, IAPAR; RONALDO MATZENAUER, FEPAGRO; HUGO JOSÉ BRAGA, EPAGRI.
Título:  Impact of global warming on the accumulated chilling hours in the southern region of Brazil.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, 872, p. 31-40, 2010.
Idioma:  Inglês
Notas:  Edição dos Proc. 8th on Temperate Zone Fruits in the Tropics ans Subtropics.
Conteúdo:  One likely consequence of global warming, which is mainly due to the anthropogenic influence (IPCC, 2007), would be the changes in the accumulated chilling hours in temperate fruit crops. Global warming might have dramatic effects in the most warmer fruit zones, e.g., the Southern Region of Brazil. Simulations were performed to assess the effect of increasing minimum air temperature by 1°C, 3°C and 5.8°C in the chilling hours, on temperate fruit crops. Data from 81 meteorological stations of Paraná (Iapar), Santa Catarina (Epagri) and Rio Grande do Sul (Fepagro) States were used to develop a model to estimate the chilling hours (Ch) as a function of the average minimum air temperature from May to September (Tmin may-sep) and the annual average of the minimum air temperature (Tmin annual). The generated model was used into the geographical information system (GIS) to create, through regression equations, information plans of the actual average minimum temperature (May to September) and actual annual average minimum temperatures. To the information plans generated by the equations were added the temperatures of 1°C, 3°C and 5.8°C. These data were used to generate, with GIS, maps of actual and future chilling hours. If the scenario of increasing 1°C is confirmed, it will decrease the areas with higher accumulated chilling hours (ACH) and increase the areas with lower ACH. This pattern will be more pronounced with an increase of 3°C, and culminate with an increase of 5.8°C where... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aquecimento Global.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF47421 - 1UPCAP - DD
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