Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  16/08/2012
Data da última atualização:  30/06/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIANNA, P. C. B.; WALTER, E. H. M.; DIAS, M. E. F.; FARIA, J. A. F.; NETTO, F. M.; GIGANTE, M. L.
Afiliação:  P. C. B. VIANNA, UNOPAR; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; M. E. F. DIAS, UNICAMP; J. A. F. FARIA, UNICAMP; FLÁVIA MARIA NETTO, UNICAMP; M. L. GIGANTE, UNICAMP.
Título:  Effect of addition of CO2 to raw milk on quality of UHT-treated milk.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Journal of Dairy Science, v. 95, n. 8, p. 4256-4262, aug., 2012.
DOI:  10.3168/jds.2012-5387
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate the effect of addition of CO2 to raw milk on UHT milk quality during storage. Control milk (without CO2 addition) and treated milk (with CO2 addition up to pH 6.2) were stored in bulk tanks at 4°C for 6 d. After storage, both samples were UHT processed using indirect heating (140°C for 5 s). Samples were aseptically packed in low-density polyethylene pouches and stored in the dark at room temperature. Raw milk was evaluated upon receipt for physicochemical composition, proteolysis, lipolysis, standard plate count, psychrotrophic bacteria, and Pseudomonas spp. counts, and after 6 d of storage for proteolysis, lipolysis, and microbial counts. After processing, UHT milk samples were evaluated for physicochemical composition, proteolysis, and lipolysis. Samples were evaluated for proteolysis and lipolysis twice a month until 120 d. Peptides from pH 4.6-soluble N filtrates were performed by reversed-phase HPLC after 1 and 120 d of storage. A split-plot design was used and the complete experiment was carried out in triplicate. The results were evaluated by ANOVA and Tukey's test. After 6 d of storage, CO2-treated raw milk kept its physicochemical and microbiological quality, whereas the untreated milk showed significant quality losses. A significant increase in proteolysis occurred during 120 d of storage in both treatments, but the increase occurred 1.4 times faster in untreated UHT milk than in CO2-treated UHT milk. In both UHT milks, ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bactérias psicrotróficas; Gás carbônico; Leite UHT.
Thesagro:  Proteólise.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA11392 - 1UPCSP - PP2012/0292012.00029
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  14/03/2011
Data da última atualização:  14/03/2011
Tipo da produção científica:  Monitoramento/Zoneamento
Autoria:  ACCIOLY, L. J. de O.; ARAÚJO, A. M.; SILVA, A. B. da.
Afiliação:  LUCIANO JOSE DE OLIVEIRA ACCIOLY, CNPS; Alex Maurício Araújo, UFPE; ADEMAR BARROS DA SILVA, CNPS.
Título:  Mapa do potencial natural de erosão da Bacia do Rio Ipojuca Folha SC24-X-B-I - Sertânia.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Recife: Embrapa Solos, 2010. 1 mapa, corlor. Escala: 1:100.000.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Sertânia.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS15565 - 1UPCMP - DD10.0008810.00088
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional