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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  09/07/2021
Data da última atualização:  17/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COMETTANT-RABANA, R.; CARVALHO, C. W. P. de; ASCHERI, J. L. R.; HIDALGO CHÁVES, D. W.; GERMANI, R.
Afiliação:  RAÚL COMETTANT-RABANAL, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); ROGERIO GERMANI, CTAA.
Título:  Extruded whole grain flours and sprout millet as functional ingredients for gluten-free bread.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  LWT. Food Science and Technology, v. 150, 112042, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112042
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work aimed to use thermoplastic extrusion technology as a pretreatment for whole grain flours (corn, parboiled brown rice, and sorghum) and the incorporation of germinated millet at 5% for the production of gluten-free bread. The study characterized the flour (chemical composition and particle size distribution), evaluated the dough (pasting, empirical and fundamental rheological properties) and analyzed the bread quality characteristics (physical, structural, and textural measurements). Thermoplastic extrusion enabled the devel-opment of consistency, improved water absorption (105?153%) and viscoelastic properties of the doughs. This process caused an increase of the specific volume (66, 33 and 82%, respectively for corn, rice and sorghum made bread), and formation of better internal air cell distribution in the three different breads produced, especially in the sorghum bread. In addition, parboiled brown rice showed atypical pasting and rheological properties of the dough, which also affected the quality characteristics of the bread. The incorporation of 5% germinated millet enhanced breadcrumb softness in all samples, particularly for extruded rice flour added of germinated millet flour sample, which presented similar hardness values (7.3 N) and springiness (0.97) to whole wheat flour.
Palavras-Chave:  Fiber-rich bread; Non-gluten flour; THermomechanical process; Viscoelastic properties.
Thesaurus Nal:  Food technology; Rheology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224392/1/1-s2.0-S0023643821011956-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15187 - 1UPCAP - DD
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61.Imagem marcado/desmarcadoFELÍCIO, J. C.; CAMARGO, C. E. de O.; PEREIRA, J. C. V. N. A.; GERMANI, R.; GALLO, P. B.; CASTRO, J. L. de; FERREIRA FILHO, A. W. P. Potencial de rendimento de grãos e outras características agronômicas e tecnológicas de novos genótipos de trigo. Bragantia, v. 65, n. 2, p.227-243, 2006.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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62.Imagem marcado/desmarcadoGALDEANO, M. C.; WILHELM, A. E.; GOULART, I.; TONON, R. V.; FREITAS-SILVA, O.; GERMANI, R.; CHAVEZ, D. H.; GUEDES, A. M. M. Efeito da temperatura e do pH da água na concentração e no tempo de saturação do ozônio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUÍMICA, 57., 2017, Gramado, RS. Megatendências: Desafios e oportunidades para o futuro da Química. Rio de Janeiro: ABQ, 2017. 5 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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63.Imagem marcado/desmarcadoGERMANI, R.; ASCHERI, J. L. R.; SILVA, F. T.; TORREZAN, R.; SILVA, K. L. e; GORGATTI NETTO, A.; NUTTI, M. R. Manual de fortificação de farinha de trigo com ferro. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2001. 56 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 46).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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64.Imagem marcado/desmarcadoGERMANI, R.; ASCHERI, J. L. R.; SILVA, F. T.; TORREZAN, R.; SILVA, K. L. e; GORGATTI NETTO, A.; NUTTI, M. R. Manual de fortificação de fubá e flocos de milho com ferro. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2001. 56 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 47).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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