Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  17/05/2016
Data da última atualização:  13/03/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, J. de F.; GARCIA, J. da S.; TAVARES, M.
Afiliação:  JO DE FARIAS LIMA, CPAF-AP; JAMILE DA SILVA GARCIA, UEAP, Macapá, AP; MARCOS TAVARES, USP, São Paulo, SP.
Título:  Foregut morphology of Macrobrachium carcinus (Crustacea, Decapoda, Palaemonidae).
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Acta Amazonica, Manaus, v. 46, n. 2, p. 209-218, 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Macrobrachium carcinus is a Brazilian native prawn with recognized potential for use in aquaculture activities. The aim of this study was to describe and illustrate in detail the morphology of the M. carcinus foregut. The foregut comprises the mouth, esophagus and stomach. It is lined by a simple cylindrical epithelium overlain by chitinous cuticle. The cardiac chamber is well supplied with muscles and lined with chitin thickened in places to form a complex, articulating set of ossicles. The ossicles and setae inside the cardiac chamber seem to direct the food movement through the cardiac chamber and sort the food according to particle size as digestion takes place. Twenty-one basic ossicles were observed in the stomach of M. carcinus and are divided into seven categories, reflecting their presumed functional roles. The significance of these morphological features is discussed in terms of its implication in feeding management that can support future commercial farms of this important fishery resource.
Palavras-Chave:  Estratégia alimentar; Feeding management; Freshwater prawn; Pitu.
Thesagro:  Aparelho digestivo; Aquicultura.
Thesaurus Nal:  Aquaculture; Digestive system.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/143080/1/CPAF-AP-2016-Foregut-morphology.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AP17382 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoBOLSON, D. C.; PEREIRA, D. H.; PINA, D. S.; SCHROEDER, A. C.; BOURSCHEIDT, M. L. B.; SILVA, N. M. F.; PEDREIRA, B. C. e; JESUS, A. M. Chemical composition of elephant grass silage with different levels of soybean molasses and enzyme-microbial inoculant. In: INTERNATIONAL SILAGE CONFERENCE, 17.; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FORAGE QUALITY AND CONSERVATION, 4., 2015, Piracicaba. Proceedings... Piracicaba: Luiz de Queiroz College of Agriculture, University of São Paulo, 2015. p. 412-413.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoBOURSCHEIDT, M. L. B.; PEREIRA, D. H.; PINA, D. dos S.; SILVA, N. M. F. da; SCHROEDER, A. C.; JESUS, A. M. de; MOMBACH, M. A.; PEDREIRA, B. C. e. Microbiologia de silagem de capim elefante com adição ou não de inoculante e diferentes níveis de inclusão de melaço de soja. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 25., 2015, Fortaleza. Dimensões tecnológicas e sociais da zootecnia: anais. Fortaleza: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2015. ZOOTEC.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional