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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  28/11/2023
Data da última atualização:  28/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ZANOTTO, M. J.; PAGNUSSATT, H.; VALENTINI, F. D. A.; DAL SANTO, A.; LEITE, F.; MIS, G.; ZACCARON, G.; GALLI, G. M.; CALDERANO, A. A.; TAVERNARI, F. de C.; SILVA, A. S. da; PAIANO, D.; PETROLLI, T. G.
Afiliação:  MARLON JOSÉ ZANOTTO, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; HELOÍSA PAGNUSSATT, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; FERNANDA DANIELI ANTONIAZZI VALENTINI, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; ALÍCIA DAL SANTO, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; FELIPE LEITE, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; GILSO MIS, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; GUSTAVO ZACCARON, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê; GABRIELA MIOTTO GALLI, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ARELE ARLINDO CALDERANO, Universidade Federal de Viçosa; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; ALEKSANDRO SCHAFER DA SILVA, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; DIOVANI PAIANO, Universidade do Estado de Santa Catarina; TIAGO GOULART PETROLLI, Universidade do Oeste de Santa Catarina/Xanxerê.
Título:  Addition of capsaicin in the mdiet of turkeys: effects on growth performance and antioxidant and oxidant status in serum and in meat.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Zootecnia, v. 52, ed .e20220145, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.37496/rbz5220220145
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The objective of this study was to evaluate whether the addition of different levels of capsaicin in the diet of female turkeys has beneficial effects on growth performance and the antioxidant and oxidant status in serum and meat. A total of 150 female turkeys were distributed in a completely randomized design with three treatments with five replicates per treatment and ten birds per experimental unit. Treatments were identified as control (without additive); T400 – basal diet containing 400 mg/kg of pepper extract per kg of feed; and T800 – basal diet supplemented with 800 mg/kg of pepper extract per kg of feed. Growth performance was measured on days 1 and 20 of the experiment. Blood samples were collected at 20 days of the experiment for analysis of the oxidant and antioxidant status, and at 20 days, five birds were euthanized per treatment for the analysis of the oxidant and antioxidant status of the meat. The turkeys fed diet supplemented with capsaicin had lower feed intake and better feed:gain ratio. Turkeys in the T800 treatment showed a reduction in serum levels of reactive oxygen species (ROS) and thiobarbituric acid, and this same effect was observed for ROS in their breast meat. Capsaicin supplementation improves feed conversion and reduces feed intake without altering weight gain in female turkeys. Furthermore, the addition of 800 g/ton reduces lipid peroxidation and protein oxidation in the serum and reduces protein oxidation in broiler turkey meat. R... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antioxidant capacity; Capacidade antioxidante; Capsaicin extract; Extrato de capsaicina; Qualidade da carne.
Thesagro:  Ave Domestica.
Thesaurus Nal:  Aves; Meat quality; Poultry.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158772/1/final10255.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA22604 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  10/05/2007
Data da última atualização:  24/08/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  PÉREZ, M. G.; MARTIN NETO, L.; COLNAGO, L. A.; MILORI, D. M. B. P.; CAMARGO, O. A. de; BERTON, R.; BETTIOL, W.
Afiliação:  M. G. PÉREZ, IQ/USP; LADISLAU MARTIN NETO, DE/P&D; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; D. M. B. P. MILORI, IQSC/USP; O. A. de CAMARGO, IQSC/USP; R. BERTON, IAC; WAGNER BETTIOL, CNPMA.
Título:  Characterization of humic acids extracted from sewage sludge-amended oxisols by electron paramagnetic resonance.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Soil & Tillage Research, Amsterdam, v. 91, p. 95-100, 2006.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In tropical soils, the high turnover rate and mineralization of organic matter (OM) associated with intensive agricultural use, generally leads to faster soil degradation than that observed in temperate climatic zones. The application of sewage sludge to the soils is one proposed method of maintaining soil organic matter, and is also an alternative method of disposing of this waste product. As well as containing large quantities of OM, sludge is also a significant source of supplementary nitrogen, phosphorus and other essential nutrients for plant growth. However, it is necessary to understand the qualitative and quantitative changes that take place in the OM in soil treated with sewage sludge. The approach of the present study was intended to identify possible structural changes caused by sewage sludge applications on soil humic acids (HAs). The HAs extracted from a Typic Achrortox under sewage sludge applications were characterized by electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy. The soil samples were collected from a field experiment designed to evaluate the effects of different doses of sewage sludge on corn growth and development in Brazil. The sewage sludge originated from urban waste treated at the sewage sludge treatment station in the city of Franca, state of Sao Paulo, Brazil. The following soil treatments were studied: control (non-cultivated soil under natural vegetation (NC)), control soil amended with NPK (conventional corn fertilization) and four treatme... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Degradação; Efeitos; Micronutriente.
Thesagro:  Adubo de Esgoto; Fertilizante; Lodo Residual; Matéria orgânica; Milho; Mineralização; Solo; Tratamento do solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA6787 - 1UPCAP - DD2006AP_013
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