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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  27/08/2021
Data da última atualização:  27/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JORDAN, C.; SANTOS, P. L. dos; OLIVEIRA, L. R. dos S.; DOMINGUES, M. M.; GÊA, B. C. C.; RIBEIRO, M. F.; MASCARIN, G. M.; WILCKEN, C. F.
Afiliação:  CAROLINA JORDAN, FCA-UNESP; PAULA LEITE DOS SANTOS, FCA-UNESP; LEILIANE RODRIGUES DOS SANTOS OLIVEIRA, FMB-UNESP; MAURICIO MAGALHÃES DOMINGUES, FCA-UNESP; BIANCA CRISTINA COSTA GÊA, FCA-UNESP; MURILO FONSECA RIBEIRO, FCA-UNESP; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPMA; CARLOS FREDERICO WILCKEN, FCA-UNESP.
Título:  Entomopathogenic fungi as the microbial frontline against the alien Eucalyptus pest Gonipterus platensis in Brazil.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Scientific Reports, v. 11, article 7233, 2021.
ISSN:  2045-2322
DOI:  https://doi.org/10.1038/s41598-021-86638-9
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The eucalyptus snout beetle (ESB), Gonipterus platensis, is endemic to Australia but has become a major invasive, destructive pest of Brazilian eucalyptus plantations. Efforts to develop insecticides based on entomopathogenic fungi against ESB are limited by the lack of known virulent strains. We therefore explored the virulence of indigenous Brazilian strains of major entomopathogenic fungi?Beauveria spp. and Metarhizium anisopliae?against ESB adults. We found widely varying virulence and later capacities for conidial production on infected adult cadavers. Two strains stood out, B. bassiana IBCB-240 and M. anisopliae IBCB-364, as especially lethal for ESB adults under laboratory conditions, sporulated abundantly on infected insects, and also outperformed comparable strains used in commercial mycoinsecticides. Notably, B. bassiana IBCB-240 exhibited lower LT50 values at low inoculum levels (≤ 107 conidia mL−1) and smaller LC50 values than M. anisopliae IBCB-364. Taken together, this study emphasizes natural variation in virulence among indigenous Beauveria and Metarhizium strains against ESB adults and identifies fungal strains with superior lethality to existing commercialized strains for managing this eucalyptus pest in Brazil.
Thesagro:  Beauveria Bassiana; Besouro; Eucalipto; Fungo Entomógeno; Fungo Para Controle Biológico; Metarhizium Anisopliae; Praga de Planta.
Thesaurus Nal:  Biological control agents; Curculionidae; entomology; Entomopathogenic fungi; Eucalyptus; fungi; pathogens; Plant pests.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225556/1/Mascarin-Entomopathogenic-fungi-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17017 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  26/11/2020
Data da última atualização:  26/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  CANEDO-REIS, N. A. P.; GUERRA, C. C.; SILVA, L. F. da; WETZSTEIN, L. C.; JUNGES, C. H.; FERRÃO, M. F.; BERGOLD, A. M.
Afiliação:  NATALIA ALEJANDRA PISONI CANEDO-REIS, Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas, Faculdade de Farmácia, Universidade Federal do!Rio Grande do!Sul, Av. Ipiranga, 2752, Porto!Alegre, RS!CEP!90610-000, Brazil; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; LETICIA FLORES DA SILVA, CNPUV; LUÍSA CAROLINA WETZSTEIN, Tecnologia em Viticultura e Enologia, Instituto Federal do!Rio Grande do!Sul, Av. Osvaldo Aranha, 540, Bento!Gonçalves, RS!CEP!95700-000, Brazil; CARLOS HENRIQUE JUNGES, Programa de Pós-Graduação em Química, Instituto de Química, Universidade Federal do!Rio Grande do!Sul, Av. Bento Gonçalves, 9500, Porto!Alegre, RS!CEP!91501-970, Brazil; MARCO FLÔRES FERRÃO, Programa de Pós-Graduação em Química, Instituto de Química, Universidade Federal do!Rio Grande do!Sul, Av. Bento Gonçalves, 9500, Porto!Alegre, RS!CEP!91501-970, Brazil; ANA MARIA BERGOLD, Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas, Faculdade de Farmácia, Universidade Federal do!Rio Grande do!Sul, Av. Ipiranga, 2752, Porto!Alegre, RS!CEP!90610-000, Brazil.
Título:  Fast quantitative determination of phenolic compounds in grape juice by UPLC-MS: method validation and characterization of juices produced with diferent grape varieties.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Measurement and Characterization, v. 35, n. 2, p. 63-75, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11694-020-00706-8
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract A fast method for the simultaneous quantitative determination of 16 phenolic compounds in grape juice by UPLC-MS was developed and validated. Run time was 4.5!min and the method proved to be specific, linear (r > 0.9961), precise (RSD < 5%), accurate (recovery range was under ± 5%) and sensitive with a limit of detection ranging from 0.45 to 35.34!"g L−1 and limit of quantification ranging from 1.35 to 107.08!"g L−1. The validated method was used to characterize 49 grape juice samples which were produced with different grape varieties. Anthocyanins were the compounds present in the highest amounts on the analyzed samples and BRS-Violeta was the cultivar that presented the highest quantity of phenolic compounds in its juice. Exploratory analysis of the obtained results from the characterization of grape juice samples was performed and a tendency to form groups according to the grape variety used in the elaboration of each juice was observed. Results confirmed that the UPLC-MS method is effective and suitable for the determination of phenolic compounds in grape juice. Keywords Food composition!· Grape juice!· Vitis labrusca L.!· Phenolic compounds!· Quantification analysis!· Method validation
Palavras-Chave:  Method validation; Quantification analysis.
Thesagro:  Vitis Labrusca.
Thesaurus NAL:  Food composition; Grape juice; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218266/1/Natalia-Fast.quantitative.determination.of.phenolic.compounds.in.grape.juice.by.UPLC-MS.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18539 - 1UPCAP - DD
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