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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  30/07/2008
Data da última atualização:  25/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CALISTO, V.; FUZINATTO, V. A.; MESSAGE, H. J.; MENDES-BONATO, A. B.; BOLDRINI, K. R.; PAGLIARINI, M. S.; VALLE, C. B. do.
Afiliação:  VERGÍLIO CALISTO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; VERIDIANA APARECIDA FUZINATTO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; HUGO JOSÉ MESSAGE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; ANDRÉA BEATRIZ MENDES-BONATO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; KELLEN REGINA BOLDRINI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; MARIA SUELY PAGLIARINI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; CACILDA BORGES DO VALLE, CNPGC.
Título:  Desynapsis and precocious cytokinesis in Brachiaria humidicola (Poaceae) compromise meiotic division.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Journal of Genetics, Bangalore, v. 87, n. 1, p. 27-31, Apr. 2008.
Idioma:  Inglês
Notas:  Research article.
Conteúdo:  The forage grass species Brachiaria humidicola is native to African savannas. Owing to its good adaptation to poorly drained and infertile acid soils, it has achieved wide utilization for pastures in Brazilian farms. Among the 55 accessions of B. humidicola analysed from the Embrapa Beef Cattle collection, one (H022), presented desynapsis and an abnormal pattern of cytokinesis in the first meiotic division. Among 28 inflorescences analysed in this accession, 12 were affected by the anomaly. In affected meiocytes, the first cytokinesis occurred in metaphase I and was generally perpendicular to a wide-metaphase plate, dividing the genome into two parts with an equal or unequal number of chromosomes. The normal cytokinesis after telophase I did not occur, and the meiocytes entered metaphase II, progressing to the end of meiosis with the occurrence of the second cytokinesis. As the first cytokinesis occurred precociously, whereas the second was normal, tetrads were formed but with unbalanced chromosome numbers in microspores. Abnormal cytokinesis occurred only in those meiocytes that underwent desynapsis after diakinesis. The implications of this abnormality in the Brachiaria breeding programme are discussed.
Thesagro:  Brachiaria Humidicola; Citogenética Vegetal; Gramínea Forrageira; Meiose; Melhoramento Genético Vegetal; Pastagem; Planta Forrageira.
Thesaurus Nal:  Cytogenetics; Cytokinesis; Forage grasses; Meiosis; Pastures; Plant breeding.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGC11991 - 1UPCAP - --459/12459/12
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  30/08/2016
Data da última atualização:  19/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  LOURENÇO, L. F. H.; TAVARES, T. S.; ARAUJO, E. A. F.; PENA, R. S.; JOELE, M. R. S. P.; CARVALHO, A. V.
Afiliação:  Lúcia F. H. Lourenço, UFPA; Tiago S. Tavares, UFPA; Eder A. F. Araujo, UFPA; Rosinelson S. Pena, UFPA; Maria Regina S. Peixoto Joele, IFPA-CAMPUS CASTANHAL; ANA VANIA CARVALHO, CPATU.
Título:  Optimization of extrusion process to obtain shrimp snacks with rice grits and polished rice grains.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  CyTA: Journal of Food, v. 14, n. 2, p. 340-348, 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1080/19476337.2015.1114025
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This research studied the effect of thermoplastic extrusion on the expansion index (EI), water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), and sensory acceptance (SA) of a snack from rice grits, polished rice grains, and shrimp. A 23 factorial design was used with independent variables, temperature in the third extruder zone (63.2?96.8°C), initial moisture (106.4?173.6 g/kg), and shrimp content (16?184 g/kg), whereas EI, WAI, WSI, and SA were the responses. Through the surface-response methodology, the formulation with 80 g/kg shrimp and 130 g/kg initial moisture processed at 85°C in the third extruder zone was considered optimal. The product had good EI, WAI, and SA, 65.6 g/kg moisture, 24.0 g/kg lipids, 89.5 g/kg proteins, 34.2 kg/kg ashes, 72.4 g/kg fibers, and 714.3 g/kg carbohydrates. The product is an alternative for using rice grit, which has low commercial value, while also fully using the regional shrimp.
Palavras-Chave:  Polished rice grains; Rice grit; Shrimp snack; Thermoplastic extrusion.
Thesagro:  Arroz; Camarão; Extrusão.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146887/1/Optimization.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU52494 - 1UPCAP - DD
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