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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
02/10/2023 |
Data da última atualização: |
02/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, Y. J. S.; FACCHINATTO, W. M.; ROCHETTI, A. L.; CARVALHO, R. A.; Le FEUNTEUN; FUKUMASU, H.; MORZEL, M.; COLNAGO, L. A.; VANIN, F. M. |
Afiliação: |
Food Engineering Department, University of Sao Paulo; Brazilian Corporation for Agricultural Research, Embrapa Instrumentation; Department of Veterinary Medicine, University of Sao Paulo; Food Engineering Department, University of Sao Paulo; INRAE, Institut Agro, STLO, 35042 Rennes, France; Department of Veterinary Medicine, University of Sao Paulo; INRAE, Institut Agro, STLO, 35042 Rennes, France; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; Food Engineering Department, University of Sao Paulo. |
Título: |
Systemic characterization of pupunha (Bactris gasipaes) flour with views of polyphenol content on cytotoxicity and protein in vitro digestion. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 405, 134888, 2023. |
Páginas: |
9 p. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134888 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Although the Amazonian fruit pupunha (Bactris gasipaes) is rich in phenolic compounds, it is rarely consumed. Application could be expanded by transforming it into products with a longer shelf life. Therefore, the objective of this study was to produce pupunha flour (PF) from fruits harvested at different locations, characterize the flours using various physicochemical analyses and spectroscopic techniques, and evaluate its cytotoxic effects and in vitro protein digestion. PF were classified using principal component analysis and some dependencies on origin were detected. PF impaired protein digestion in vitro, probably due to the high content of phenolic compounds. The cytotoxicity results in L929 cells showed that the flours had cytotoxic potential. Therefore, it could be concluded that PF presented interesting physicochemical properties for its application in food development. However, the negative and undesirable effects on protein in vitro digestion and L929 cell viability indicated a potential risk for its use. |
Palavras-Chave: |
Amazonian fruit; Inhibition; NMR; XRD. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
26/07/2019 |
Data da última atualização: |
15/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
ARAÚJO, E. A. de; MOREIRA, W. C. de L.; SILVA, J. de F.; BARDALES, N. G.; AMARAL, E. F. do; PEREIRA, S. dos S.; OLIVEIRA, E. de; SOUZA, R. E. de; SILVA, S. S. da; MELO, A. W. F. de. |
Afiliação: |
Edson Alves de Araújo, Universidade Federal do Acre (Ufac); Willian Carlos de Lima Moreira, Universidade Federal do Acre (Ufac); Jessé de França Silva, Universidade Federal do Acre (Ufac); Nilson Gomes Bardales, Universidade Federal do Acre (Ufac); EUFRAN FERREIRA DO AMARAL, CPAF-AC; Sebastião dos Santos Pereira, Vert Shoes; Eliane de Oliveira, Universidade Federal do Acre (Ufac); Renato Epifânio de Souza, Instituto Federal do Acre (Ifac); Sonaira Souza da Silva, Universidade Federal do Acre (Ufac); Antônio William Flores de Melo, Universidade Federal do Acre (Ufac). |
Título: |
Levantamento pedológico: aptidão agrícola e estratificação pedoambiental do Campus Floresta, Cruzeiro do Sul - Acre. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Ananindeua, PA: Itacaiúnas, 2019. |
Páginas: |
113 p. |
Descrição Física: |
Contém 1 mapa. |
ISBN: |
978-85-9535-109-7 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O conhecimento dos solos, de suas potencialidades e restrições ao uso agrícola e ambiental é fundamental para o uso sustentável dos recursos naturais. Neste sentido, o presente estudo tem como finalidade apresentar, em escala detalhada, o levantamento do recurso solo da área do Campus Floresta da Universidade Federal do Acre, no município de Cruzeiro do Sul, Acre. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Análisis del suelo; Aptitud del suelo; Campus Floresta; Cruzeiro do Sul (AC); Reconocimiento de suelos; Univesidade Federal do Acre; Western Amazon. |
Thesagro: |
Análise do Solo; Aptidão Agrícola; Reconhecimento do Solo. |
Thesaurus NAL: |
Soil analysis; Soil suitability; Soil surveys. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 01654nam a2200433 a 4500 001 2110914 005 2024-03-15 008 2019 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a978-85-9535-109-7 100 1 $aARAÚJO, E. A. de 245 $aLevantamento pedológico$baptidão agrícola e estratificação pedoambiental do Campus Floresta, Cruzeiro do Sul - Acre. 260 $aAnanindeua, PA: Itacaiúnas$c2019 300 $a113 p.$cContém 1 mapa. 520 $aO conhecimento dos solos, de suas potencialidades e restrições ao uso agrícola e ambiental é fundamental para o uso sustentável dos recursos naturais. Neste sentido, o presente estudo tem como finalidade apresentar, em escala detalhada, o levantamento do recurso solo da área do Campus Floresta da Universidade Federal do Acre, no município de Cruzeiro do Sul, Acre. 650 $aSoil analysis 650 $aSoil suitability 650 $aSoil surveys 650 $aAnálise do Solo 650 $aAptidão Agrícola 650 $aReconhecimento do Solo 653 $aAcre 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aAnálisis del suelo 653 $aAptitud del suelo 653 $aCampus Floresta 653 $aCruzeiro do Sul (AC) 653 $aReconocimiento de suelos 653 $aUnivesidade Federal do Acre 653 $aWestern Amazon 700 1 $aMOREIRA, W. C. de L. 700 1 $aSILVA, J. de F. 700 1 $aBARDALES, N. G. 700 1 $aAMARAL, E. F. do 700 1 $aPEREIRA, S. dos S. 700 1 $aOLIVEIRA, E. de 700 1 $aSOUZA, R. E. de 700 1 $aSILVA, S. S. da 700 1 $aMELO, A. W. F. de
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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