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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  02/10/2023
Data da última atualização:  02/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, Y. J. S.; FACCHINATTO, W. M.; ROCHETTI, A. L.; CARVALHO, R. A.; Le FEUNTEUN; FUKUMASU, H.; MORZEL, M.; COLNAGO, L. A.; VANIN, F. M.
Afiliação:  Food Engineering Department, University of Sao Paulo; Brazilian Corporation for Agricultural Research, Embrapa Instrumentation; Department of Veterinary Medicine, University of Sao Paulo; Food Engineering Department, University of Sao Paulo; INRAE, Institut Agro, STLO, 35042 Rennes, France; Department of Veterinary Medicine, University of Sao Paulo; INRAE, Institut Agro, STLO, 35042 Rennes, France; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; Food Engineering Department, University of Sao Paulo.
Título:  Systemic characterization of pupunha (Bactris gasipaes) flour with views of polyphenol content on cytotoxicity and protein in vitro digestion.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 405, 134888, 2023.
Páginas:  9 p.
ISSN:  0308-8146
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134888
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Although the Amazonian fruit pupunha (Bactris gasipaes) is rich in phenolic compounds, it is rarely consumed. Application could be expanded by transforming it into products with a longer shelf life. Therefore, the objective of this study was to produce pupunha flour (PF) from fruits harvested at different locations, characterize the flours using various physicochemical analyses and spectroscopic techniques, and evaluate its cytotoxic effects and in vitro protein digestion. PF were classified using principal component analysis and some dependencies on origin were detected. PF impaired protein digestion in vitro, probably due to the high content of phenolic compounds. The cytotoxicity results in L929 cells showed that the flours had cytotoxic potential. Therefore, it could be concluded that PF presented interesting physicochemical properties for its application in food development. However, the negative and undesirable effects on protein in vitro digestion and L929 cell viability indicated a potential risk for its use.
Palavras-Chave:  Amazonian fruit; Inhibition; NMR; XRD.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18285 - 1UPCAP - DDPROCI.23/922023/97
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  26/07/2019
Data da última atualização:  15/03/2024
Tipo da produção científica:  Autoria/Organização/Edição de Livros
Autoria:  ARAÚJO, E. A. de; MOREIRA, W. C. de L.; SILVA, J. de F.; BARDALES, N. G.; AMARAL, E. F. do; PEREIRA, S. dos S.; OLIVEIRA, E. de; SOUZA, R. E. de; SILVA, S. S. da; MELO, A. W. F. de.
Afiliação:  Edson Alves de Araújo, Universidade Federal do Acre (Ufac); Willian Carlos de Lima Moreira, Universidade Federal do Acre (Ufac); Jessé de França Silva, Universidade Federal do Acre (Ufac); Nilson Gomes Bardales, Universidade Federal do Acre (Ufac); EUFRAN FERREIRA DO AMARAL, CPAF-AC; Sebastião dos Santos Pereira, Vert Shoes; Eliane de Oliveira, Universidade Federal do Acre (Ufac); Renato Epifânio de Souza, Instituto Federal do Acre (Ifac); Sonaira Souza da Silva, Universidade Federal do Acre (Ufac); Antônio William Flores de Melo, Universidade Federal do Acre (Ufac).
Título:  Levantamento pedológico: aptidão agrícola e estratificação pedoambiental do Campus Floresta, Cruzeiro do Sul - Acre.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Ananindeua, PA: Itacaiúnas, 2019.
Páginas:  113 p.
Descrição Física:  Contém 1 mapa.
ISBN:  978-85-9535-109-7
Idioma:  Português
Conteúdo:  O conhecimento dos solos, de suas potencialidades e restrições ao uso agrícola e ambiental é fundamental para o uso sustentável dos recursos naturais. Neste sentido, o presente estudo tem como finalidade apresentar, em escala detalhada, o levantamento do recurso solo da área do Campus Floresta da Universidade Federal do Acre, no município de Cruzeiro do Sul, Acre.
Palavras-Chave:  Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Análisis del suelo; Aptitud del suelo; Campus Floresta; Cruzeiro do Sul (AC); Reconocimiento de suelos; Univesidade Federal do Acre; Western Amazon.
Thesagro:  Análise do Solo; Aptidão Agrícola; Reconhecimento do Solo.
Thesaurus NAL:  Soil analysis; Soil suitability; Soil surveys.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC26821 - 1UPCLV - PP631.470098112A6632019.00003
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